Karanfili za 8. mart (foto: Đorđe Đoković)
Karanfili za 8. mart (foto: Đorđe Đoković)
08.03.2018, 08:01

Fucnuti karanfil i otrcane fraze

č: | fb:

Drage moje, srećan vam Međunarodni dan žena! Nek su vam sa srećom sva izborena prava! Ma, kakva prava?! Čestitke, cveće, muziku nam daj! Večerica, pićence, poklončić - to se traži! Hleba i igara – nek se zna! Ih, ju, ju! Srećan Osmi mart!

 

A sutra? Gde ste sutra? Guši li vas miris osmomartovskog parfema utopljen u teške note zaprške? Ospe li se koža od jeftine bižuterije? Ne bude li gorak osmeh serviran uz kafu šefu, starijem kolegi s faksa s prosekom 6,6? Ili možda ne?!

 

Pitam se šta li bi rekle njujorške radnice tekstilne industrije koje su pre 160 godina izašle na ulicu da izbore bolje uslove rada i nastavile da marširaju pola veka tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa, a sa njima i Klara Cetkin, nemačka političarka i borkinja za žeska prava – šta bi sve one rekle kada bi videle da je njihova borba pala u zaborava pred hrpom ocvalih karanfila, kolektivnih zabava, jeftinih poklona i otrcanih fraza!?!

 

Pobuniti se - pravi je podvig, a započeti borbu, ustrajati u njoj i osvojiti izvesne slobode, obezbeđuje ulazak u istoriju. Otuda je tragično što se simbol pobede žena u bici za ostvarivanje prava sveo na dan u kom se za žene organizuju večere uz muziku po lokalnim restoranima i kafanama, a deca dele cveće majkama i bakama!

 

A Osmi mart nije Dan majki! To su, za sve pravoslavne, Materice – jedan od tri hiršćanska praznika pred Božić (Oci, Materice i Detinjci), koji simbolizuju porodične veze, slogu i međusobno poštovanje i pomaganje. Divan praznik kojim se slavi jedna od najvećih i najlepših uloga žene, uloga majke.

 

Osmi mart nije ni Dan zaljubljenih , a ni obratno – gotovo da je antologijski postao odgovor izvesne gospođe na pitanje, koji je danas dan (14. februar); ona je k'o iz topa odgovorila, Osim mart! Njen odgovor je pogodio samu srž, i Dan zaljubljenih, kao i Osmi mart je iskomercijalizovan i trivijalizovan do besvesti – sveden na fucnute karanfile i otrcane fraze! A ko je tome kriv? Niko drugi do vi, drage moje dame!

 

Ne možete od muškaraca očekivati da se bore za vašu stvar; u prvom redu ne bi ni trebale - time biste samo potvrdile patrijarhalni koncept po kom muškarac treba da se postara za vas. Vi ste te koje treba da pokažete šta znači i da odlučite kako želite da proslavite taj dan. Ali kao i svi praznici tako i ovaj traje samo jedan dan. Zato nije toliko bitno šta ćete raditi tog dana, već šta ćete uraditi preostalih dana!

 

Za početak naučite svoju decu da vole i poštuju sve ljude, bez obzira na pol, veru, naciju ili rasu i objasnite im da treba da se bore za društvo u kom su svim građanima zagarantovana podjednaka prava. Govorite im bez ustezanja o položaju žena kroz istoriju i da  pravo na obrazovanje, na rad, pravo na glas, za žene, čak ni u dvadesetom veku, nije bila podrazumevana stvar. Ali nemojte se tu zaustaviti! Zašto samo edukovati decu?! Edukujte i svoju bližu okolinu! Ako treba i sve ljude koje znate, slučajne prolaznike, strance... Ako verujete da je važno, recite! Bitno je da se čuje vaš glas!

 

Drage moje, poštovanje se ne dobija, poštovanje se zaslužuje! A da bi vas cenili prvo  morate vi da cenite sebe! Čovek koji zna koliko vredi zna i da ceni sebe. Zato ne dozvolite da se kvantitetom ispunjava prazna forma mrtvog slova na papiru, već insistirajte na kvalitetu. Ne treba vama da se dodeljuje mesto u Parlamentu i da se zarad ispunjenja kvote skupljaju starlete i silikonske dive s kraja i konca! Vi to mesto zaslužujete, kao obrazovane, sposobne i jake žene – ustanite prve protiv onih koje nisu stekle, nego su im udeljene fotelje!

 

Drage moje, budite samosvesne, odlučne i hrabre u borbi koja se tiče vas! Borbi koja i dalje traje i u kojoj svaku dobijenu bitku treba da slavite kao da ste dobile rat! I zato živeo Osmi mart!

 

Osmomartovske tezge

Osmomartovske tezge (Foto: Đorđe Đoković)

 

Blogovi