Valjevo pritisnuto gustom zavesom čađi i dima (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo pritisnuto gustom zavesom čađi i dima (foto: Đorđe Đoković)
08.02.2019, 10:02

Mrtvo more

č: | fb:

U Beogradu i drugim gradovima Srbije već dva meseca održavaju se građanski protesti. U Valjevu ništa... Sve je tiho, mirno, nepomično. Ni daška vetra koji bi bar malo uzburkao Mrtvo more duboko zaglibljeno u mulj i blato svog dna, a odozgo pritisnuto gustom zavesom teških metala, čađi i dima. Stoji tako kao neka nepokretna masa... Ima li ičeg u tom moru, ikakvih znakova života ili je sa nazivom mora u njemu umrlo i zamrlo sve?

 

Građanskih protesta u Valjevu nema. Zato što Valjevo nije grad ili, možda, zato što u njemu nema više građana? A možda i nema razloga za protest – svevidećem oku jasno je da to mrtvilo nije nikakva pustoš, već stanje večnog mira i spokoja, od svih priželjkivana nirvana?! Svevidećem je jasno, a nama?

 

Valjevo je zasigurno grad, bar tako kažu istorijski izvori, i to jedan od najstarijih gradova, tačnije gradskih naselja, u Srbiji čiji su žitelji kroz vekove igrali istaknutu ulogu u pokretima za nacionalno oslobođenje, ali i grad koji je iznedrio brojne književnike, umetnike i naučnike. I mada su danas, za razliku od slavnih prošlih vremena, kulturni događaj tzv. "- jade ", i kao takve zaista oličenje duhovnog i kulturnog jada, pa makar se pompezno zvale i festivali, ipak je Valjevo još uvek grad, i to grad u kome je oformljen jedan od prvih jazz orkestara u Srbiji i u kom se jazz neguje i sluša, grad koji ima i IS Petnicu i Modernu galeriju, poznate i priznate širom sveta.

 

Ima li, onda, u Valjevu građana - slobodnih, mislećih individua koje su spremne da javno iskažu svoje nezdovoljstvo i ustanu protiv nasilja svake vrste koje se sprovodi nad njima, protiv korupcije, nepotizma, stranačkog zapošljavanja, medijskog mraka, ukidanja svih sloboda, obračuna sa neistomišljenicima itd, onih čija je domovina Srbija, zemlja svih njenih građana, a ne privatna prćija nekakve bratije i istomišljenika okupljenih oko njih?

 

I baš kad se nametao zaključak da nema ni grada, ni građana ili pak da je u Valjevu sve u redu, za danas je najavljen protest u 18 časova na Desankinom vencu, kojim se Valjevo pridružuje spisku gradova u kojima se održavaju protesti pod sloganom "Jedan od pet milona".

 

Građanke i građani, dobrodošli! A, "ako vam je dobro, onda ništa"*...

 

* Slogan emisije Peščanik

Blogovi