Bele linije u Hajduk Veljkovoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
Bele linije u Hajduk Veljkovoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
18.06.2019, 08:36

"Šahtologija i linijologija"

č: | fb:

Studenti nekoliko evropskih zemalja, koji su pre par godina posetili Istraživačku stanicu Petnica, u čudu su komentarisali puteve i ulice u Srbiji. Naročito im je bila "zanimljiva" deonica puta Ćelije-Valjevo, deo kroz Lajkovac, ali ništa manje zanimljive su bile i valjevske ulice.

 

Talasaste, neravne, pune rupa, a najčudnije od svega su im bile šahte na putevima i ulicama – ni jedna nije u nivou saobraćajnice, ili su iznad ili ispod. Otuda su, duhovito, predložili da se u istraživački i naučni program u Petnici uvede "šahtologija" koja bi se bavila fenomenom šahti na srpskim putevima i ulicama. Danas bi molgli da predlože uvođenje novog predmeta "linijologija".

Bele linije u Hajduk Veljkovoj ulici

Bele linije u Hajduk Veljkovoj ulici (Foto: Đorđe Đoković)

Nedavno iscrtane bele linije na svežem asfaltu Hajduk Veljkove ulice izazvale su brojne komentare, ali i čuđenje uz pitanje da li je moguće da ništa ne možemo da uradimo kako treba?

 

Da li je potrebno vrhunsko znanje i vrhunska veština za precizno iscrtavanje belih linija? U Preduzeću za puteve, koje je bilo izvođač radova u Hajduk Veljkovoj ulici, uz izvinjenje građanima a pre svega vozačima, objašnjavaju da je u pitanju "tehnički problem" i da će grešku vrlo brzo ispraviti. O detaljima ovog "tehničkog problema" nisu gvorili.

 

Mada, detalji nisu ni bitni, bitno je to da već godinama, a možda i decenijama, gradske saobraćajice se rade nekvalitetno sa brojnim "tehničkim problemima", zbog kojih probleme imaju građani i vozači. Bitno je i to da za te "probleme", za propuste, greške, loše urađen posao niko ne snosi posledice.

 

Između investitora i izvođača radova mora da postoji nadzor, ali nadzor koji neće prihvatiti radove kao "doboro izvedene radove", i koji bi trebalo da više i bolje od građana zna šta su "dobro izvedeni radovi". Međutim dešava se suprotno da građani, odmah nakon "svečanog otvaranja saobraćajnice", vide da su ulice "talasaste sa tankim slojem asfalta", i vrlo brzo se pojavljuju ulegnuća i oštećenja koja, po pravilu, niko ne sanira.

 

U Srbiji, pa i u Valjevu, uraditi kvalitetno put i ulicu je naučna fantastika.

 

Iz budžeta Valjeva se svake godine izdvaja par stotina miliona za asfaltiranje, rekonstrukciju i krpljenje ulica i puteva. U ovoj godini, do sada, raspisano je deset javnih nabavki za sređivanje puteva i ulica, čija je vrednost oko 95 miliona dinara. Za te milione svog novca građani očekuju kvalitetne ulice, a ne ulice koje će nakon deset dana popucati i potonuiti, poput Ulice Jakova Nenadovića, ili poput Karađorđeve ulice gde se na raskrsnici sa Hajduk Veljkovom, odmah nakon rekonstrukcije, pojavila rupa koju putari ne uspevaju da saniraju već osam godina. Ili poput Ulice vojvode Mišića kod kafane "Kraljević Marko" gde se nakon svake kiše pojavi "jezero"...

Oštećenja na Ulici Jakova Nenadovića

Oštećenja na Ulici Jakova Nenadovića (Foto: Đorđe Đoković)

Bara i nakon rekonstrukcije Ulice vojvode Mišića

Bara i nakon rekonstrukcije Ulice vojvode Mišića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ništa bolje ne prolaze seoski ili makadamski putevi, kao što je put u Valjevskoj Loznici koji je presut blatom a za koji nadzor tvrdi da je "dobro urađen posao" i da je materijal sa kojim je put presut "kvalitetan!".

Blatnjav put u Valjevskoj Loznici

Blatnjav put u Valjevskoj Loznici (Foto: Đorđe Đoković)

Ove godine na tenderu za stručni nadzor nad izvođenjem radova posao su dobil za 1.980.000 dinara bez PDV-a, zajednička ponuda, Master projekt i Frenki alarm iz Valjeva sa kojima je zaključen okvirni sporazum. Procenjena vrednost javne nabavke bila je 4.125.000 dinara.

 

Blogovi