Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
22.02.2020, 14:28

Parlamentarizam ili despotizam?

č: | fb:

Da nije bilo troje odbornika opozicije, koji su diskutovali i postavili po neko pitanje na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, zasedanje lokalnog parlamenta bi trajalo poput sednica Gradskog veća – brzopotezno i kratko: jedna tačka jedan minut.

 

Na pitanja troje odbornika opozicije, nezavisnog Ljubomira Radovića, Snežane Spajić i Rafaila Mitrovića iz Stranke moderne Srbije, odgovarali su direktori regionalne deponije Kalenić, brane Stubo-Rovni i Agrorazvoj-Valjevske planine.

 

Od odobornika vladajuće koalicije diskutovali su Radoica Rstić (SNS), govorio je o rebalansu budžeta, kreditnom zaduživanju i o Lokalnom planu akcije za decu, Mihailo Milutinović (SNS) o Lokalnom akcionionom planu zapošljavanja i o ZU Apoteka, Dragan Vićentić (Srpska narodna partija) o poslovanju JKP Vodovod i Ivan Živanović (SPS) o apoteci u Kamenici.

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Đorđe Đoković)

 

Svi ostali odbornici, a ima ih 51, od toga šestoro opozicije, s tim što troje odbornika DS skoro godinu dana ne učestvuje u radu Skupštine, nisu progovorili ni slovo.

 

Za skupštinskom govornicom se pojavio i gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, koji se zadržao 3.15 minuta, pokušavajući uvredama da odbrani kreditno zaduživanje Grada, dok o prvom rebalansu "najboljeg budžeta", koji je "iz godine u godinu sve puniji", nije govorio.

 

Gradonačelnik nije odgovorio na pitanje troje odbornika opozicije zbog čega se Grad sa "najboljim budžetom" koji je težak preko 3,7 milijardi dinara kreditno zadužuje za 150 miliona dinara za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića. Ovaj put nije pogrdno govorio o Šapcu, gradu koji se "kreditno zadužuje", za razliku od Valjeva koji "besprekorno funkcioniše bez kredita!".

Gradonačelnik i članovi Gradskog veća

Gradonačelnik i članovi Gradskog veća (Foto: Đorđe Đoković)

Na dnevnom redu jučerašnje sednice Skupštine grada, pored prvog rebalansa i kreditnog zaduživanja, bili su programi poslovanja i rada javnih preduzeća i ustanova za 2020. godinu, kao i plan poslovanja regionalne deponije "Eko Tamnava", "Agrorazvoj-Valjevske doline", realizacija programa poslovanja akumulacije "Stubo-Rovni" u 2019. godini.

 

Građani Valjeva, koji finasiraju rad javnih preduzeća i ustanova, ne znaju ništa o tome šta, kako, koliko rade, koliko novca troše i na šta troše, a koliko zarađuju, preduzeća i ustanove koje finasniraju upravo građani Valjeva.

 

Gde se donose odluke, usvajaju programi i izveštaji, ako to nisu Gradsko veće i Skupština grada?

 

O programima poslovanja u 2020. godini javih preduzeća: Vodovod, Vidrak, Toplana, Polet; zatim Centar za socijalni rad, Turistička organizacija, Valis, kao i ustanova kulture: Centar za kulturu, Muzej, Biblioteka, Arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Modrena galerija, studio "Trnavac", Centar za negovanje tradicije "Abrašević", na sednici Gradskog veća, direktori ne govore niti se o programima diskutuje.

 

Članovi Gradskog veća se o programima izjašnjavaju dizanjem ruku, a sednice sa 30 i više tačaka traju pola sata. Izveštaj sa sednica medijima dostavlja Kabinet gradonačelnika, i u tim šturim izveštajima se obično pobroje tačke dnevnog reda i za poneku se napiše jedna ili dve rečenice iz programa poslovanja.

 

Jučerašnja sednica Skupštine grada sa 53 tačke dnevnog reda trajala je 120 minuta, diskutovalo se tek o desetak tačaka, dok je većina tema bila "objedinjena", o Vodovodu čak osam tačaka u jednu, i usvojene su bez rasprave. Kadrosvaka pitanja, bez preciziranja o kojim kadrovima je reč, rešena su u "paketu".

Sekretar i zamenik predsednika Skupštine grada

Sekretar i zamenik predsednika Skupštine grada (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zanimljivo je to da su odbornici opozicije prihvatili "objedinjavanje" nekoliko tačaka u jendu i kadrovska pitanja "u paketu", takođe niko od odbornika, pa i opozicije, nije tražio da direktori sa skupštinske govornice predstave  program poslovanja preduzeća i ustanova, kako bi građani Valjeva o tome bili informisani. Mnogi su skloni da kažu da za tim nema potrebe jer su građani informisani preko odbornika, a odbornici su informisani preko materijala i komisija!?

 

U vreme vladavine socijalista, potom demokrata, docenije zajedničke vladavine demokrata i socijalista, sednice Gradskog veća, kojima su prisustvovali  novinari , trajale su po nekoliko časova. One na kojima su razmatrani budžet, programi poslovanja preduzeća i ustanova, izveštaji o njihovom radu, trajale su i četiri do pet časova. Direktori su iscrpno govorili o programima ili podnosili izveštaje o radu u prethodnoj godini, a članovi Gradskog veća su postavljali pitanja, kritikovali, predlagali. Dešavalo se da program nekog preduzeća "ne prođe" nego ide na "doradu".

 

Sednice Skupštine grada su takođe trajale po nekoliko časova, po neke i do večernjih sati sa pauzom za ručak. Kao i na Gradskom veću, direktori su predstavljali program ili podnosili izveštaj, o njima su odbornici diskutovali, i na kraju usvajali. Desilo se, doduše par puta, da Skupština ne prihvati izveštaj ili predloženi program.

 

I kada već poredim, da kažem još i to da su za vreme prethonih vlasti odbornici Skupštine grada, osim izabranih i postavljenih lica, sve do 2017. godine, dobijali 3.000 dinara po održanoj sednici. Danas primaju 10.000 dinara po održanoj sednici, a ta povišica za odbornike je bila jedna od prvih odluka vladajuće koalicije koju čine naprednjaci i socijalista.

 

 

 

Blogovi