Bačena rukavica (foto: Đorđe Đoković)
Bačena rukavica (foto: Đorđe Đoković)
01.04.2020, 08:26

Informisanje i komentarisanje u vanrednom stanju

č: | fb:

Odlukom o zabrani lokalnim institucijama da daju informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19, Vlada Srbije je centralizovala i stavila pod kontrolu informacije o obolelima od korona virusa.

 

U zaključcima, koje je usvojila Vlada, a doneti su kako bi "građani dobijali isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2", pored ostalog navedeno je da će biti kažnjeni oni koji neovlašćeno daju, samim tim i prenose, informacije i da se takve informacije ne mogu smatrati tačnim i proverenim.

 

Naglašeno je da sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade Ana Brnabić ili lica koje ovlasti republički Krizni štab.

 

Imajući to u vidu, dok je ova mera na snazi, Kolubarske.rs neće objavljivati komentare koji sadrže informacije o broju obolelih, o lečenju bolesnih i o preduzetim zdravstvenim merama…

 

S obzirom na to da zakonom nije precizno uređeno, niti postoji jasan stav o tome da li su komentari sastavni deo medijskog sadržaja ili ne, u uslovima vanrednog stanja, rizikujemo da budemo kažnjeni bez mogućnosti da zaštitimo svoja prava.

  

Mišljenje i stavove objavljivaćemo kao i do sada, sve dok i to ne bude zabranjeno!

 

U nadi da ćemo se brzo vratiti normalnom životu, i da ćemo i ovo pobediti, želimo vam dobro zdravlje i ostanite kod kuće!

 

Blogovi