Zastava Tešnjarskih (foto: Kolubarske.rs)
Zastava Tešnjarskih (foto: Kolubarske.rs)
12.08.2021, 06:50

"Besplatne" Tešnjarske večeri koštaju 5,5 miliona dinara

č: | fb:

Letnji festival Tešnjarske večeri se završava večeras. Poslednji dan manifestacije rezervisan je za maskenbal, Igre bez granica, baletsku predstavu za decu "Crvenkapa".

 

Na konferenciji za novinare, na kojoj su najavljene ovogodišnje Tešnjarske večeri, direktor Centra za kulturu Nemanja Rasulić, predsednik Saveta Tešnjarskih večeri, je rekao da će biti "organizovano preko 70 besplatnih programa".  

 

Međutim, programi nisu besplatni s obzirom na to da će Tešnjarske večeri koštati 5.560.000 dinara, a možda i više, od toga iz gradske kase je izdvojeno pet miliona dinara, dok su ostatak obezbedili sponzori. Ove godine po prvi put od kada se organizuju Tešnjarske večeri izostale su pozorišne predstave domaćeg Gradskog pozorišta "Abrašević" ili pozorišta iz Srbije.

  

Dvadeset i šest programa, i sve ono što ih prati, koje je organizovala Nataša Nikolić PR Agencija za organizaciju umetničkih događaja "Art forte" iz Kovina košta 5.109.000 dinara. Među programima su dva koncerta koja koštaju 2.360.000 dinara (Bajaga 1.310.000 i Leksington bend 1.050.000), sedam pozorišnih predstava za decu 285.000 dinara, četiri bioskopske predstave 60.000 dinara.

 

Pena parti košta 140.000 dinara, Igre bez granica 125.000, Trka beba 80.000, maskenbl 50.000, Izložba fotografija 35.000, Istraživačko veče u Kući istraživača 30.000, Književno veče u Biblioteci 20.000 dinara...

 

Saradnici na realizaciji programa su plaćeni 200.000 dinara, fizičko-tehničko obezbeđenje 180.000 dinara, fotograf Festivala je plaćen 165.000, dok je honorar voditelja programa za sedam festivalskih dana 60.000 dinara.

 

Sve manje sponzora, a sve više novca iz budžeta

 

Ovogodišnje Tešnjarske, u odnosu na prethodne organizovane poslednjih nekoliko godina, obezbedile su najmanju finansijsku pomoć sponzora, trajale su najkraće i sa najmanje koncerata.

 

Sve do dolaska Srpske napredne stranke na vlast u Valjevu (jun 2016.), za Tešnjarske večeri je iz budžeta izdvajano od dva do tri miliona dinara.

 

33. Tešnjarske večeri koje su održane 2019. godine bile su najskuplje u istoriji festivala, koštale su oko 12,2 miliona dinara (devet festivalskih dana), od tog iznosa iz budžeta je izdvojeno 10 miliona dinara.

 

Pored Maje Berović čiji koncert je koštao dva miliona dinara, na 33. Tešnjarskim večerima nastupali su Igor Starović i Divlji kesten, Piloti, Adil, Bilja Krstić i Bistrik orkestar, i svi oni zajedno koštali su tri miliona dinara.

Koncert grupe Piloti

Koncert grupe Piloti (Foto: Đorđe Đoković)

 

32. Tešnjarske večeri 2018, takođe su trajale devet dana, koštale su osam miliona dinara, od toga je skoro 7,5 miliona izdvojeno iz gradske kase dok je preostali iznos prikupljen od sponzora. 

 

Pevali su Amadeus bend, Haris Džinović, Jelena Rozga i Jovan Maljoković sa Balkan salsa bendom, i ti konceri su koštali četiri miliona dinara.

  

31. Tešnjarske večeri 2017, trajale su osam dana, koštale su 3,6 miliona dinara i to iz budžeta je izdvojeno dva miliona, dok su sponzori uplatili 1,6 miliona dinara. Koncert su održali Nataša Bekvalac, Legende i Sanja Ilić.

Koncert Nataše Bekvalac

Koncert Nataše Bekvalac (Foto: Željko Bošković)

 

Jubilarne 30. Tešnjarske večeri 2016. godine, koje su organizovane za vreme vladavine SPS, su koštale 3,5 miliona dinara, iz gradske kase je izdvojeno 2,5 miliona što je, kako je tada obrazloženo,"nešto više novca jer su jubilarne i sa više programa", dok su milion dinara obezbedili sponzori. Na jubilarnom letnjem festivalu nastupali su Piloti, Zorica Brunclik i Neda Ukraden.

 

Tešnjarske večeri 2015. godine, u vreme vladavine SPS, koštale su 4,3 miliona dinara, od čega je dva miliona dinara izdvojeno iz budžeta, dok su više od polovine novca obezbedili sponzori. Koncerte su održali Vang Gog, Tropiko bend, Milan Stanković i Saša Matić. Tada su naprednjaci, koji su danas na vlasti, kritikovali gradsko rukovodstvo da je to "previše novca, čist populizam, hleba i igara, a narodu treba dati nešto više od hleba i igara".

Van Gog

Van Gog (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsetimo se i 25. Tešnjarskih večeri koje su organizovane 2011. godine u vreme vladavine Demokratske stranke. Koštale su 3,1 milion dinara, trajale su deset dana, na 25 lokacija bilo je preko sto programa.

 

U muzičkom delu nastupali su Zvonko Bogdan, Zana, Studio Aklektik, Sevdah bejbi, Najtšift, Beogradski diksilend orkestar. Pored domaćih umetnika na festivalu su bili gosti iz Irana, prikazali drevne veštine svoje zemlje, a umetnici iz Australije i Francuske organizovali su izložbu slika.

 

Na večernjoj sceni letnje bašte Doma vojske, pozorišna predstava "Hipertenzija", u režiji Svetislava Basare. U glavnim ulogama Predrag Ejdus i Branislav Trifunović. Pozorišne predstave Abraševića, pozorišta iz Šapca i Kragujevca...

 

Aktuelno

Ljubomir Radović (foto: Kolubarske.rs)
Još uvek ima mesta da se dopuni i poboljša PGR Pre 1 dan 7 sati

Lokalni front: Ko i kako odlučuje o sudbini Divčibara

Lokalni front Va podseća javnost, posebno zaljubljenike u Divčibare, da samo još do petka 24. juna postoji mogućnost dostavljanja primedbi i predloga na treću izmenu Plana generalne regulacije za...  · 5 komentara