Izložba u Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
Izložba u Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
26.11.2022, 08:12

Otvorena izložba "Terra – Skulpture"

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" otvorena je izložba pod nazivom "Terra -Skulpture". Izložba je realizovana u saradnji sa Centrom za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" iz Kikinde, koji predstavlja važnu tačku na svetskoj umetničkoj mapi podsticaja i podrške razvoju skulpture u terakoti.

 

Postavku čini 20 skulptura rađenih u terakoti, izabranih iz bogate, vredne i jedinstvene kolekcije Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" iz Kikinde, koga čine Galerija, Muzej i Atelje, a pod čijim okriljem se od osamdesetih godina prošlog veka, svaka godine u Kikindi, održava Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti "Terra".

 

Ova izložba u Studiju "Trnavac" upravo predstavlja prikaz umetničkih dela rađenih na pomenutom Interanacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti velikog formata, čiji su autori eminentniakademskivajariizSrbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Holandije, Turske, JužneKorejeiJapana. Pred publikomsu dela SlobodanaiMiroslaveKojić, AneBešlić, MrđanaBajića, DraganeIlićKažić, IgoraSmiljanića, BrankaRužića, Ivana Kožarića, KosteAngeliRadovanija, MojiceSmerdu, Francesca Roviella, Antonia Di Tommasa, Eugenia Rinalda, Paole Gasparotto, Zlatka Glamočaka, Jeroena Meijera, Seme Okan Topač, Chung Bowon, Yuko Hiharei Kohta Sakaia.

Verica Nemet

Verica Nemet (Foto: IUS Trnavac)

 

Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Verica Nemet iz Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra". Ona je istakla da valjevska publika ima priliku da vidi samo mali deo značajne kolekcije koja broji preko hiljadu skulptura u terakoti različitih formata.

 

- Čast nam je da imamo priliku da ovde u Interancionalnom umetničkom studiju prikažemo jedan segment naše bogate kolekcije. Reč je o galerijskim formatima. Ono što je specifikum naše kolekcije jesu monumentalne skulpture u pečenoj glini i to je nešto što kolekciju "Terra" čini najvećom kolekcijom skulpturau terkoti. Imamo zaista jake činjenice koje stoje iza te tvrdnje. To su četiri decenije trajanja iinsistiranje na afirmaciji ovog materijala, koji na likovnoj sceni nije toliko dobio prostora. Zatim, pokrivanje međunarodne scene, jer do sada je kod nas imalo prilike da gostuje oko 300 umentika iz 46 zemalja. Reč je o eminentnim i pažljivo biranim umetnicima, od kojih su većina profesori na akademijama u gradovima iz kojih dolaze, ili su predstavili svoje zemlje na bijenalu u Veneciji. Radovi se razlikuju, jer umetnici nemaju unapred zadatu temu, osim da poštuju sve vrednosti materijala - gline. To je nešto što je jednako važno kao i insistiranje na monumentalnom karakteru i mislim da smo u tom istrajavanju uspeli - kazala je istoričarka umetnosti Verica Nemet.

Mirjana Vojić

Mirjana Vojić (Foto: IUS Trnavac)

 

Mirjana Vojić, direktorka Internacionalnog umetničkog studija zahvalila se kolegama Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" na svesrdnoj pomoći i saradnji, koja se dalje nastavlja.

 

- Ova izložba predstavlja početak jedne lepe saradnje koja će se nastaviti već narednog meseca, kada će 2. decembra, u Galeriji "Terra" u Kikindi, biti otvorena izložba odabranih radova iz kolekcije našeg Studija. Verujem da ćemo i u narednim godinama zajedničkim snagama realizovati još lepih i zanimljivih projekata u Valjevu i Kikindi - rekla je Mirjana Vojić.

 

U muzičkom delu programa nastupili su mladi gitaristi Ugleša Teodorović, učenik  5. razreda OMŠ "Živorad Grbić" u klasi prof. Miloša Popovića i učenice 4. razreda SMŠ u klasi prof. Dragana Nikolića, Milica Lukić i Anđela Mišić.

 

Izložba "Terra - Skulpture" biće otvorena do kraja januara 2023. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 8 sati 34 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 1 komentar

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 8 sati 34 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 1 dan 5 sati

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...