Abro fest plakat  (autor Dušan Arsenić)
Abro fest plakat (autor Dušan Arsenić)
20.09.2023, 06:29

"Rat na trećem spratu" otvara 18. "Abro fest"

č: | fb:

Osamnaesti po redu "Abro fest" počinje večeras premijerom predstave Gradskog pozorišta "Abrašević", "Rat na trećem spratu" po motivima dela Pavela Kohouta i Borislava Pekića, u režiji Miroslava Trifunovića.

 

Publika će do 28. septembra imati priliku da pogleda četiri predstave ovog jedinstvenog pozorišnog festivala; dve premijere valjevskog pozorišta i dve gostujuće predstave, kao nastavak dugogodišnje saradnje sa beogradskom i novosadskom pozorišnom akademijom. Fesival je prvi put održan 1985. godine, a od pre pet godina je postao stalna gradska manifesracija.

Plakat za predstavu Rat na trećem spratu (autor Dušan Arsenić)

Plakat za predstavu Rat na trećem spratu (autor Dušan Arsenić)

 

U petak, 22. septembra nastavlja se plodotvorna saradnja sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda. Apsolventska glumačka klasa odigraće najigraniju komediju Vilijama Šekspira "San letnje noći". U utorak, 26. septembra pred publikom će biti još jedna premijera Gradskog pozorišta "O zločinu i kazni", rađena po motivima remek dela F. M. Dostojevskog.  Ovogodišnji valjevski pozorišni festival završava se u četvrtak, 28. septembra predstvom "Murlin Murlo" Nikolaja Koljade, u izvođenju studenata završne godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, okupljenih u teatru "Promena".

 

I ove godine scenografiju valjevskih predstava i vizuelni identitet "Abro festa" potpisuje arhitekta i scenigraf Dušan Arsenić, dok je Branka Obradović Šišinačka kreirala kostime za premijerne predstave Gradskog pozorišta.

 

Sve predstave će biti odigrane na velikoj sceni Centra za kulturu sa početkom od 20 časova.

 

"Abro fest" priprema Gradsko pozorište "Abrašević" u saradnji sa Centrom za kulturu, a pod pokroviteljstvom grada Valjeva i Ministarstva kulture Republike Srbije. 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...