Knjiga Život u nevremenu (foto: Đorđe Đoković)
Knjiga Život u nevremenu (foto: Đorđe Đoković)
11.03.2015, 08:56

„Život u nevremenu“ pred valjevskim čitaocima

č: | fb:

„Život u nevremenu“, dvotomi memoarski zapis, prof. dr Dragoljuba Mićunovića su svedočenje o savremenoj srpskoj politici i njenim posledicama, ili kako reče prof. dr Radovan Marjanović, u večeri promocije, „to je knjiga koja nas suočava sa istinom“.

Na promociji u prepunoj Sali Valjevske gimanazije o memoarskoj knjizi profesora Mićunovića, govorili su i književnica Vida Ognjenović, prof. dr Čedomir Čupić i izdavač Gojko Božović.

Čupić, Marjanović, Mićunović, Ognjenović i Božović

Čupić, Marjanović, Mićunović, Ognjenović i Božović (Foto: Đorđe Đoković)

Knjiga „Život u nevremenu",objavljena u dva toma, sadrži sećanja i svedočenja o društvu i ključnim akterima u Srbiji, zanimljiva, istinita i argumentovana viđenja politike na sceni i politike iza scene.

Prva knjiga memoara obuhvata vreme do decembra 1990. godine u kojoj Mićunović rekonstruiše zbivanja Drugog svetskog rata i dolaska nove vlasti, 1948, hapšenja i Golog otoka, dramatičnih zbivanja 1968. godine, policijskih i političkih progona.

Druga knjiga memoara Dragoljuba Mićunovića govori o periodu od osnivanja Demokratske stranke 1990. do početka 2001. godine, kada je formirana Vlada Zorana Đinđića.  Opisuje vreme krize i raspada Jugoslavije, borbu protiv Miloševića, bombardovanje, dešavanja oko Kosova. Čitaocima nudi i novu sliku 9. marta, kao i razgovore sa Zoranom Đinđićem.

"Ostaje mi da završim i treću knjigu i tako kompletiram sliku jednog života u nevremenu, rekao je na promociji Dragoljub Mićunović. Nerado se prihvatio pisanja memoara, svestan činjenice da je sećanje nestalno i zato što nije želeo da upadne u zamku izmišljanja i ulepšavanja stvarnosti, što je česta pojava u memoarskim zapisima. "Godine i iskustvo su mi pomogli da u sebi razvijem rezervnog posmatrača koji me je kontrolisao da se ne zanosim", rekao je Mićunović.

Vida Ognjenović

Vida Ognjenović (Foto: Đorđe Đoković)

Književnica Vida Ogjenović kaže da su memoarski zapisi, prof. dr Dragoljuba Mićunovića više od sećanja. „Knjigu Život u nevremenu možda nismo zaslužili, ali je svakako zaslužuju činjenice koje su u njoj. Saznali smo dosta toga o vremenu, koje je progutalo mnogo ljudskih života ili ih unakazilo ili je, pak, iskrivilo tolike  životne putanje ljudi. Oba toma knjige, a očekuje se i treći, treba čitati kao udžbenik životne filozofije, kao zbirku primera čojstva i nečojstva i kao odlično književno štivo. Ove knjigena policama zaslužuju mesto tik uz memoare prote Mateje Nenadovića, jer su to uspomene dva časna čoveka, dva pregaoca za pravednije i bolje društvo. Posle čitanja ove dobre knjige i vi ćete postati dobri. Ako to već jeste, postaćete bolji. Jedino ćete teško uspeti da napišete bolje memoare od ovih, jer ova dva majstora, protu Mateju i Mićuna je teško nadmašiti. Pošto su na ovom tlu najuspešnija obećanja koja nikoga ne obavezuju, zašto a da ne kažem da ćete možda i to uspeti. Samo nemojte posle, kad vam ne pođe za rukom da ih nadmašite, da pokušate da me smenite sa mesta promoterke Mićunovog dela“, rekla je Vida Ognjenović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić izjavio je da Mićunović dugo traje na političkoj sceni Srbije, što je dobro za njega i za nas. "Uspeo je sve ove godine da se ne potroši za razliku od mnogih, koji nisu imali stabilne ideale i otišli u nepovra", rekao je Čupić. On je ustvrdio da je Mićunović u politici držao do čistog razuma. "U njemu istrajava nada u uspostavljanje boljeg društva, nosi ga dah da ne poklekne pred bilo čijom samovoljom", zaključio je Čupić.

 

Gojko Božović smatra da su memoarski zapisi profesora Mićunovića suočavanje sa vlastitim vremenom. “Dragoljub Mićunović je svedok, neko ko dobro i dugo pamti, ali pored sećanja on nudi činjenice, istraživanja i ukazuje na propuštene prilike. On analitički proverava događaje i svedoke. Obe knjige memoara pozivaju na dijalog i kritičko promišljanje”, rekao je na promociji knjige dr Dragoljuba Mićunovića "Život u nevremenu" Gojko Božović. 

Promocija knjige Život u nevremenu

Promocija knjige Život u nevremenu (Foto: Đorđe Đoković)

Pohvale za Valjevsku gimnaziju

Književnica Vida Ognjenović je pohvalila Valjevsku gimnaziju, svečanu salu u kojoj je održana promocija knjige Dragoljuba Mićunoviča, za koju je rekla da su na nivou Kembridža. "I direktor Gimnazije Vojislav Andrić znanjem pripada Kembridžu. Odavno nisam videla pravog čoveka, na pravom mestu, kao što je slučaj sa Valjevskom gimnazijom i njenim direktorom", rekla je Ognjenović.

Profesor dr Čedomir Čupić, ušavši i Valjevsku, prisetio se svoje gimnazije u Somboru u koju je ulazio sa strahopoštovanjem. "Sa istim osećajem sam večeras zakoračio u vašu predivnu školu. Raduje me da u Srbiji postoje ovakve Gimnazije. Onaj ko je napravio ovakvu školu znao je šta ostavlja, ali imao je i kome da je ostavi!"

Aktuelno