Hor Emanuil (foto: Dragan Krunić)
Hor Emanuil (foto: Dragan Krunić)
25.04.2017, 09:44

Apsolutni pobednik Kamerni hor "Emanuil"

č: | fb:

Apsolutni pobednik ovogodišnjeg "Horfesta" je Kamerni hor "Emanuil" iz Valjeva, koji vodi profesorka valjevske muzičke škole Vanja Urošević. 

 

U konkurenciji 25 dečjih, mešovitih, ženskih, crkvenih horova, kao i pevačkih grupa koje se bave etno muzikom, valjevski hor je osvojio preko 98 poena I tako postao apsolutni pobednik festivala.

 

Valjevci, ljubitelji horske muzike, imali su proteklog vikenda, vrednu pažnje, priliku da u njoj uživaju u svom gradu.

"Horfest" ustavnovljen je prošle godine, a od ove već je počeo da gradi tradiciju i stiče epitet prepoznatljivog, i sebi, i gradu Valjevu. Po rečima predsednice ovogodišnjeg žirija, dirigenta hora Collegium musicum, jednog od najboljih u našoj zemlji, dr Dragana Jovanović, ovaj horski festival počinje da predstavlja centar horske muzike za našu zemlju, ali i region, jer objedinjuje širinu horske muzike u svom punom svetlu. Istina, na ovogodišnjem "Horfestu", horisti su se takmičili u šest kategorija i to: dečji horovi osnovnoškolskog uzrasta, horovi srednjoškolskog uzratsa, mešoviti horovi odraslih, kamerni horovi i pevačke grupe, kao i u kategorijama duhvone muzike i folklorne muzike.

 

Horfest je ove godine okupio blizu 800 učesnika

 

Horski festival otvoren je koncertom dečjeg hora "Zvezdice" iz Leskovca (dir. dr Jelena Cvetković Crvenica) koji je na prošlogodišnjem Horfestu odneo nagradu apsolutnog pobednika festivala, a nastavljen je nastupima po kategorijama koji su se takmičarskim danima, u subotu i nedelju, odvijali na dvema lokacijama koje neguju kulturu u našem gradu – u Muzičkoj školi "Živorad Grbić", domaćinu i organizatoru "Horfesta" i u Valjevskoj gimnaziji. U subotu i nedelju, Valjevci koji su propustili takmičenje, imali su priliku da u sali MŠ "Živorad Grbić" čuju po jednu numeru pobednika kategorija.

 

Horfest

Horfest (Foto: Dragan Krunić)

Festival je završen u nedelju dodelom nagrada. U kategoriji dečjih horova osnovnoškolskog uzrasta prvo mesto osvojio je Dečji crkveni hor "Hadži Ruvim" Crkve Pokrova Presvete Bogorodice iz Valjeva. Zatim, u kategoriji horova srednjoškolskog uzrasta pobedu je odneo Hor SMŠ Trebinje, Mešoviti hor "Daskal" iz Vranja pobedio je u kategoriji mešovitih horova odraslih. U kategoriji folklorne muzike prvo mesto u kategoriji pripalo je Ženskoj pevačkoj grupi Gradskog ansambla narodnih pesama i igara iz Požarevca.

 

Što se tiče specijalnih priznanja, na inicijativu žirija zasenjenog određenim izvođenjima, ustanovljene su neke nove nagrade, pa su tako specijalne nagrade za solistički nastup pripale Anici Mićić i Anastasiji Radovanović iz dečjeg hora "Hadži Ruvim" iz Valjeva, a specijalna nagrada za autentičnost i tradicionalnog muzičkog izraza pripala je protojereju Dobrici Petroviću iz crkvenog hora "Sveti kralj Milutin" iz Loznice. Najbolji dirigent festivala bila je Milica Radivojević, koja je dirigovala horom "Aliluia" iz Beograda. Pobednik kategorije duhovne muzike i apsolutni pobednik ovogodišnjeg festivala, s osvojenih 98,67 poena jeste Kamerni hor "Emanuil" iz Valjeva, kojim je dirigovala Vanja Urošević.

 

"Muzička škola i njen kolektiv, iz kog su inicijatori ovog festivala, Nikolina Ninić i Vanja Urošević, pokazali su da Valjevo i Valjevci i te kako umeju da neguju muziku i svom gradu obezbede kulturu na znatno višem nivou nego što je to bilo ranije, a da to školi i gradu služi na čast i zadovoljstvo", na zatvaranju Horfesta objasnila je direktor muzičke škole iz Valjeva mr Suzana Radovanović Perić i pozvala ovogodišnje učesnike, ali i one koji to nisu bili, da se sledećeg proleća priključe ovoj izuzetnoj i jedinstvenoj horskoj manifestaciji.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 2 sati 25 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 5 sati 2 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar