Gradski hor Abrašević na Mokranjčevim danima
Gradski hor Abrašević na Mokranjčevim danima
28.09.2017, 11:56

"Abrašević" treći u konkurenciji 17 horova

č: | fb:

Gradski mešoviti hor "Abrašević" osvojio je treće mesto, u konkurenciji 17 horova iz zemlje i inostranstva, na Natpevavanju horova na Mokranjčevim danima u Negotinu.

 

O uspehu valjevskog hora dovoljno govori podatak da su za samo jedan i po bod bili slabiji od drugoplasiranog hora "Lola" iz Sarajeva u kome pevaju studenti i profesori Muzičke akademije iz tog grada, kao i to da su iza sebe ostavili bugarski hor studenata Akademije za džez i popularnu muziku, kao i hor Ministarstva vojske Srbije koji je nedavno pratio delegaciju vlade Republike Srbije u Moskvi.

 

Dirigent hora, profesor Drgan Vasiljević kaže da se "Abrašević" opredelio za program koji je ocenjen kao najcelishodniiji. Navodi da su izveli Mokranjčevu "Osmu rukovet" i njegov splet rumunskih narodnih pesama koje je negotinska publika po prvi put imala priliku da čuje.

 

- Pevali smo i kompoziciju "Nema leba" Vojislava Ilića na tekst zabeležen u zidinama Pećke patrijaršije. Za ovih 52 godine trajanja manifestacije izvedena je jedanaest puta, pri čemu je, po oceneni žirija, ovogodišnje izvođenje bilo na najvišem nivou. Na repertoaru su bila i dela Konstantina Babića, kao i najpopularnijeg savremenog horskog autora, Letonca Eriksa Ešenvaldsa – kaže Vasiljević.

 

Oživljavanje dečjeg i omladinskog hora

 

Dirigent Dragan Vasiljević najavljuje da će, nakon održanih audicija po valjevskim školama, koje su bile masovne i dobro organizovane, već od 1. oktobra početi sa probama i sa radom dečji i omladinski hor.

 

– Zaključili smo da je pravi trenutak da vaskrsnemo rad dečjeg i omladinskog hora, kao i da ustalimo rad Gradskog mešovitog hora. Treba da imamo puno horova i pevača, ali i novih 150, 200 slušalaca. Mislim da je to dobar put da se horska muzika razvija dalje u našem gradu –kaže Dragan Vasiljević.

 

On poručuje da se "u horu se stvaraju neraskidive veze i prijateljstva, kao i da, kako uvek govori novim članovima, jedino u horu, svi dišu kao jedan”.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 22 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 21 sati 17 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...