Kuća Kolubarske bitke
Kuća Kolubarske bitke
04.03.2021, 12:22

Projekat Kuća Kolubarske bitke

č: | fb:

Projekat Kuća Kolubarske bitke, posvećen junačkom podvigu i pobedi srpske vojske i vojvode Živojina Mišića, u Prvom svetskom ratu, nad nadmoćnom austro-ugarskom vojskom, predat je Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Projekat vredan 44 miliona predat je u okviru konkursa "Gradovi u fokusu" i obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.

 

Bitka se odigrala na padinama Suvobora nedaleko od Mionice, i ubraja se u najbriljantnije primere vojne taktike, i izučava se na Vest Pointu i drugim najprestižnijim vojnim akademijama.

 

Kuća Kolubarske bitke biće izgrađena po uzoru na moskovski muzej-panoramu posvećen Borodinskoj bici. Mišićeva pobeda na Kolubari biće ovekovečena muralom dugim 33 i širokim osam metara, postavljenom u atrijumu mioničkog Kulturnog centra. U prizemlju će biti izgrađeni rovovi, poljska bolnica, šatori, mitraljeska gnezda, topovi. Posetioci će po ulasku u rov imati audi-vizuelni doživljaj borbe, s mirisom baruta, plotunima, pucnjevima, zvektom oružja... Pored audio-vizuelnog prikaza ratnih dejstava, posetioci će moći da vide autentične fotografije i dokumente.

 

Projekat je delo čuvenog umetnika Slobodana Jevtića Pulike, poreklom iz Valjeva, koji živi i radi u Parizu.

 

- Izuzetno je važno da na stogodišnjicu smrti vojvode Živojina Mišića počnemo prvu fazu realizacije ovog značajnog projekta za celu Srbiju. Zahvaljujući junačkoj hrabrosti srpska vojska i Živojin Mišić su se kao Leonida i Spartanci upisali u anale ratovanja, čojstva i junaštva. Kolubarska bitka širom planete simbolizuje borbeni srpski duh. Istina o Mišiću i junacima iz Kolubarske bitke je istina Srbije, istina slobodoljubivog čovečanstva - rekao je predsednik opštine Mioinca Boban Janković.

 

Janković ističe da je Kuća Kolubarske bitke projekat od izuzetnog značaja za Mionicu, ali i za Republiku Srbiju.

 

- Mionica je pravo mesto za ovakav projekat, jer je vojvoda Mišić, upravo u Mionici na Ribničkom mostu preuzeo komandu nad Prvom armijom. Osim toga, slavni vojvoda je rođen u mioničkom selu Struganik. Država Srbija, koja je u Prvom svetskom ratu do temelja bila razorena, ovim projektom će junačko delo svog seljaka, koji je obukao vojničku uniformu, branio i odbranio zemlju, uspeti da sačuva od zaborava i učini ga dostupnim svim građanima Srbije, regiona, Evrope i sveta - navodi Janković.

 

U Mionici su uvereni da će Kuća Kolubarske bitke, zajedno sa spomenikom Mišiću i njegovom spomen kućom u Struganiku, predstavljati kulturno-istorijsku i turističku celinu, koja će na pravi način reprezentovati junačku srpsku istoriju.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 9 sati 14 minuta

Službeni falsifikat!!!

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada pod odrednicom Dokumenti/Službeni glasnici u utorak 4. oktobra 2022. oko podneva pojavio se "Službeni glasnik grada Valjeva" broj 12 od 23. septembra...

Škola za trudnice i roditeljstvo (foto: Branko Petrović)
Obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja Pre 7 sati 4 minuta

Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i prevenciju bolesti

Tematskom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo, posvećene dojenju, Dom zdravlja Valjevo je obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja. "Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i...