Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša (foto: Petar Bošković)
Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša (foto: Petar Bošković)
09.11.2023, 20:01

Slovenci pobednici 15. Repassage festa

č: | fb:

"Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša" Kulturnog društva "Loški oder" iz Škofja Loke, u režiji Dejana Spasića, pobednik je ovogodišnjeg festivala najbojih amaterskih pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije - 15. Repassage festa, koji je na Ubu počeo 1. novembra, a završen večeras proglašenjem laureata i svečanom ceremonijom dodele nagrada u Domu kulture. 

Nagrađeni, žiri i organizator festivala

Nagrađeni, žiri i organizator festivala (Foto: Milutin Rafailović)

 

Nakon što je u takmičarskom programu odgledao šest ostvarenja dramske produkcije nagrađenih na državnim smotrama amatera u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj, stručni žiri u sastavu Željko Hubač, dramski pisac (predsednik), glumac i reditelj Erol Kadić i Zoran Ćosić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu ukupno je dodelio devet priznanja.

Stručni žiri festivala

Stručni žiri festivala (Foto: Milutina Rafailović)

 

Nagradu za najbolju režiju festivala poneo je Moamer Kasumović za komad "Kokoška" Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" i Bjelopoljskog pozorišta.

 

Dodeljene su i četiri nagrade za glumačka ostvarenja. Najbolju žensku ulogu ostvarila je Slađana Merdović kao Ala u predstavi "Kokoška", dok je u muškoj konkurenciji ovo priznanje dobio Ognen Velevski za tumačenje lika Eve u predstavi "Samoubistvo vo samoodrana" u izvođenju Alternativen teatra "Otpišani" iz Skoplja.

Slađana Merdović

Slađana Merdović (Foto: Petar Bošković)

Ognen Velevski

Ognen Velevski (Foto: Petar Bošković)

Za najbolju žensku epizodnu ulogu nagrađena je Snježana Puljić za tumačenje lika Pele u koprodukcijskog predstavi "Pljusak", Kazališta "Mika Živković” iz Retkovca i Gradskog amaterskog kazališta Županja, a za najbolju mušku epizodnu ulogu Bojan Trampuš za ulogu učitelja Andreja Škufca u pobedničkoj "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja".

Snježana Puljić (desno)

Snježana Puljić (desno) (Foto: Petar Bošković)

Bojan Trampuš

Bojan Trampuš (Foto: Petar Bošković)

Dobitnik nagrade za najbolju scenografiju festivala je Miloš Jagodić za predstavu "Putujuće pozorište Šopalović", Kulturno –prosvetnog centra i Pozorišta "Dragoljub Milosavljević Gula" iz Petrovca na Mlavi.

 

Nagrada stručnog žirija za najbolju kostimografiju dodeljena je Barbari Drmoti za kostime u "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja", dok je specijalna nagrada za kolektivnu igru pripala ansamblu "Pljuska".

Žiri publike

Žiri publike (Foto: Milutin Rafailović)

 

Sastavni deo Repasaž festa bio je i Okrugli sto kritike nakon svake odigrane predstave, kao i nagrada žirija publike za glumačko ostvarenje večeri. Žiri publike radio je u sastavu: Duško Ašković, Tara Mitrović i Jovan Simeunović. Konferansu festivala vodila je Mirjana Simić, glumica ubskog Pozorišta "Raša Plaović".

Mirjana Simić

Mirjana Simić (Foto: Milutin Rafailović)

 

U okviru ovogodišnje teatarske smotre amatera iz regiona, upriličena su i dva prateća programa. Prvi je bio izložba fotografija "Pozorišni portreti" autora Bojana Nikolića iz Požarevca, a drugi tribina "Velika služba Raše Plaovića", na kojoj je govorio Miloš Jevtić, autor istoimene knjige.

 

Jubilarno izdanje međunarodne manifestacije, posvećene velikanima srpske pozorišne umetnosti i rođenim Ubljanima, dramskom piscu Aleksandru Aci Popoviću i glumcu Radomiru Raši Plaoviću,održano je pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i u organizaciji Ustanove kulture "Kulturni centar Ub".

 

 Svečana ceremonija zatvaranja festivala

 

U pozorišnoj sali ubskog Doma kulture, ispunjenoj do poslednjeg mesta, večeras je održana svečana ceremonija zatvaranja ove svetkovine amatera. Pored dodele festivalskih priznanja najboljim učesnicima 15. Repasaž festa, aktuelnoj dobitnici nagrade "Raša Plaović" Vanji Ejdus v.d. direktora Kulturnog centra Nemanja Jovanović uručio je Plaketu sa likom tog pozorišnog velikana. Nagradu  dodeljuje Narodno pozorište u Beogradu za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim scenama, a Plaketu "Raša Plaović" opština Ub.

Nemanja Jovanović i Vanja Ejdus

Nemanja Jovanović i Vanja Ejdus (Foto: Milutin Rafailović)

 

Nemanja Jovanović je Plaketu "Raša Plaović" uručio i Vladimiru Tadiću, direktoru Pozorišta "Raša Plaović", koje ove godine obeležava vek i po pozorišnog amaterizma na Ubu, a potom proglasio 15. Repasaž zatvorenim.

Vladimir Tadić

Vladimir Tadić (Foto: Milutin Rafailović)

 

U nastavku programa, Milutin Mima Karadžić, Nina Nešković, Aleksandar Đurica, Nela Mihailović i Nikola Šurbanović su u čast nagrađenih odigrali "Sportsko srce" Đorđa Milosavljevića,u režiji Milana Karadžića i produkciji Zvezdare teatra.

 

Obrazloženje stručnog žirija

 

1. Plaketa "Aleksandar Aca Popović" za najbolju predstavu festivala: "Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša"

 

Kompleksan i na semantičkom planu višeslojan Brešanov komad autorska ekipa i ansambl predstave pozorišta iz Škofje Loke doneli su na scenu u furioznom tempu, koji je na skladan način, zavodljivom scenskom igrom i kvalitetnim rediteljskim postupcima, u stalnim izmenama ritma gradirao ka katarzičnom kraju, pokazujući, pritom, i univerzalnost komada koji je pisan u prošlom veku, a nije izgubio na aktuelnosti i danas. 

 

2. Plaketa "Radomir Raša Plaović" za najbolju režiju: Moamer Kasumović za režiju predstave "Kokoška"

 

Uhvativši se u koštac za zahtevnom scenskom formom, koja zahteva preciznost u rediteljskom postupku i veliki rad sa glumcima koji su izloženi tokom cele predstave neposrednom kontaktu sa publikom, Kusumović je pokazao rediteljsku veštinu kojom je uspeo da se „obračuna“ sa svim zamkama forme i ono što je potencijalna komparativna prednost neposrednog kontakta glumca i gledaoca učini do te mere uverljivim da upravo reakcija publike postaje katalizator skladnog i scenski uverljivog umetničkog dela.

 

3. Plaketa "Radomir Raša Plaović" za najbolju mušku ulogu: Ognen Velevski za ulogu Eve u predstavi "Samoubistvo vo samoodbrani"

 

Gradeći kompleksan lik Eve, žene koja vapi za ljubavlju koju ne može da ostvari zbog predrasuda sredine, Velevski je u svakom trenutku scenskog trajanja pokazao izuzetno glumačko umeće i disciplinu, emanirajući visok nivo emocije.

 

4. Plaketa "Radomir Raša Plaović" za najbolju žensku ulogu: Slađana Merdović za ulogu Ale u predstavi "Kokoška"

 

Slađana Merdović, glumica izuzetne energije, gradi lik koji postaje okosnica dramske akcije i diktirajući tempo predstave, koji u kompleksnom rediteljskom postupku čini jedan od stožera katarzične komunikacije sa publikom, od početka do kraja pokazuje kontinuiranu glumačku disciplinu.

Scena iz predstave Pljusak

Scena iz predstave Pljusak (Foto: ragana Nedeljković)

 

5. Plaketa "Radomir Raša Plaović" za najbolju žensku epizodnu ulogu:  Snježana Puljić za ulogu Pele, Marine mati u predstavi "Pljusak"

 

Svoj nesumnjiv glumački dar Snježana Puljić je saobrazila sa zahtevima dramske radnje tvoreći efektnu ulogu koja iz drugog plana daje ovoj zanimljivoj scenskoj porodičnoj sagi preko potreban, rekli bismo temeljan, lirski prosede.

 

6. Plaketa "Radomir Raša Plaović" za najbolju mušku epizodnu ulogu: Bojan Trampuš za ulogu Andreja Škufca, učitelja u "Predstavi Hamleta v vasi Spodnja Mrduša"

 

Bojan Trampuš je, koristeći svedena a tačna glumačka sredstva, ostvario lik koji je apartan u koloritu ostalih karaktera. Istrajavajući u tom glumačkom rukopisu, on je scenu obrta na samom kraju doveo do značenjski bitnog pomeranja predstave.

Putujuće pozorište Šopalović

Putujuće pozorište Šopalović (Foto: Milutin Rafailović)

 

7. Plaketa "Aleksandar Aca Popović" za najbolju scenografiju: Miloš Jagodić za predstavu "Putujuće pozorište Šopalović"

 

Izuzetno funkcionalna, jednostavna u geometrijskom smislu, a kompleksna na planu simbolike, scenografija u ovoj predstavi ne opstaje samo na planu skladne likovnosti već u trenucima postaje aktivan i bitan učesnik dramske akcije.

Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša

Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša (Foto: Milutin Rafailović)

8. Plaketa "Aleksandar Aca Popović" za najbolju kostimografiju: Barbara Drmoti za kostim u Predstavi "Hamleta v vasi Spodnja Mrduša"

 

U pitanju je kvalitetan kostimografski rad koji na nepretenciozan način nagoveštava karakter, te mišljen kao savremen postaje svevremen, tačan na semantičkom planu i skladan u likovnom smislu. 

 

9. Plaketa "Radomir Raša Plaović" za kolektivnu igru: ansambl predstave "Pljusak"

 

Ispunjavajući glumačke zadatke i indikacije reditelja, anasbl predstave "Pljusak" postigao je značajan nivo kolektivne igre, koja katarzično korespondira sa publikom, pre svega zahvaljujući visokom energetskom naboju.

 

 

 

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 15 sati 37 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 16 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara