Asfaltiranje puta kroz Bukovicu (foto: Dragana Nedeljković)
Asfaltiranje puta kroz Bukovicu (foto: Dragana Nedeljković)
03.12.2014, 10:11

Putevi Srbije uložili dva miliona evra

č: | fb:

Preduzeće Putevi Srbije je u ovoj godini uložilo oko 200 miliona dinara u putnu mrežu na teritoriji ubske opštine. Pored deonica kroz Bukovicu u Novacima i Cerik u Stublenici, koje su upravo asfaltirane, nedavno je završena i temeljna rekonstrukcija 4,3 kilometra od centra Trlića do škole u Sovljaku, na regionalnom putu Ub – Koceljeva. Radovi su nastavljeni ka Ubu i trenutno se odvijaju duž ulice Slavoljuba Milivojevića. U dogovoru sa investitorom, Putevima Srbije, Direkcija za uređenje i izgradnju Uba izvodi radove na kišnoj kanalizaciji i trotoarima, što je njena ugovorna obaveza, dok  Putevi Srbije finansiraju izgradnju nove kolovozne konstrukcije. Ukoliko sve bude prema planu, jedna od najlošijih deonica u opštini, od Trlića do Uba, čija je ukupna dužina sedam kilometara, kompletno će biti sređena u ovoj godini.

Gradilište je obišao direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, koji je izrazio zahvalnost Vladi Srbije i Ministarstvu saobraćaja i građevine na izdvojenim sredstvima i rekao da će država i dalje ulagati u putnu privredu opštine Ub.

- Ostalo je još da se uradi 700 metara ulice Slavoljuba Milivojevića, što ćemo izasfaltirati kada se završe radovi na kanalizaciji. To ćemo završiti u ovoj godini, a naredne nastavljamo za započetim radovima na regionalnom putu Novaci-Pambukovica i sa daljim ulaganjem u putnu infrastrukturu na teritoriji ubske opštine – obećao je Zoran Drobnjak.

Drobnjak i Glišić

Drobnjak i Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

Po okončanju radova u ulici Slavoljuba Milivojevića, putni pravac od Trlića do Uba potpuno će biti presvučen novim asfaltom, imaće kanale sa obe strane i nove cevne propuste, čime građani dobijaju jednu modernu i bezbednu saobraćajnicu, naglašava predsednik opštine Ub Darko Glišić.

-  To nam je iz nekoliko razloga bio cilj. Pre svega, spajamo se u jednom regionalnom pravcu ka Koceljevi zdravim putem, a drugo, što je možda i najbitnije, na ovom potezu živi veliki broj naših sugrađana, koji će imati kvalitetan pristup svojim domaćinstvima. Naravno, ne zanemarujemo ni činjenicu da je tu i najveći privredni subjekt u ubskoj opštini, Zemljoradnička zadruga Trlić, koja zapošljava najveći broj radnika, pa će i oni imati neuporedivo lakše i bolje uslove rada – navodi Glišić, uz zahvalnost direktoru Puteva Srbije na dosadašnjoj  dobroj i plodotvornoj saradnji za  ubsku opštinu.

Kako ističe, činjenica da su Putevi Srbije u ovoj godini uložili oko dva miliona evra u putnu infrastrukturu na teritoriji opštine je za svaku pohvalu i na ponos lokalnom rukovodstvu zato što je uspelo da sklopi takav dogovor. „Ukoliko i sledeće godine bude ovako, možemo da konstatujemo da smo napravili veliki posao i iskorak u saradnji sa tim za nas veoma bitnim javnim preduzećem države Srbije. A mi već imamo planove za 2015. godinu“, najavio je Darko Glišić.

Put kroz Bukovicu

Put kroz Bukovicu (Foto: Dragana Nedeljković)

Završena prva faza izgradnje puta kroz Bukovicu

Sredstvima Puteva Srbije, na regionalnom pravcu Novaci-Pambukovica završena je prva faza izgradnje puta kroz zaseok Bukovica, u dužini od dva kilometra. Nа ovoj deonici, novi asfalt nije postavljen preko mosta na reci Gračici, jer je za radove potrebna saglasnost Preduzeća  „Srbijavode“.

„Čekamo da dobijemo saglasnost Srbijavoda, u čijoj je nadležnosti Gračica, jer je neophodno blago korigovati tok reke. Želimo da se i tih 70, 80 metara u pojasu mosta uradi kvalitetno, kao što je kvalitetno urađen čitav ovaj pravac dužine dva kilometra i širine 5,9 metara. Radovi na koritu reke i asfaltiranju mosta trebalo bi da budu završeni u narednih desetak dana“, pojasnio je predsednik Opštine Ub Darko Glišić. Prema njegovim rečima,  do kraja godine biće okončana tenderska procedura za nastavak radova kroz Bukovicu i u drugoj fazi biće izgrađeno preostalih tri kilometra puta na regionalnom pravcu Banjani - Kalinovac - Novaci - Pambukovica - Slatina - Valjevo.

- Kada bi nas vreme poslužilo, možda bi u januaru mogli da započnu radovi, ali mislim da je realno da krenu u aprilu ili maju. Uglavnom, ono što smo obećali biće ispunjeno, a kada se završi kompletna deonica od pet kilometara kroz Bukovicu, meštani Pambukovice, Novaka i dela sela Trlića, koje se delimično dodiruje sa ovim putnim pravcem, dobiće jednu modernu i kvalitetnu saobraćajnicu – kazao je Glišić.

Put kroz Cerik u Stublenici

Put kroz Cerik u Stublenici (Foto: Dragana Nedeljković)

Asfalt kroz Cerik u Stublenici

Zahvaljujući „Putevima Srbije“, i meštani zaseoka Cerik u Stublenici dobili su novi put dužine 2,5 kilometra i širine četiri metra sa bankinama. To je prvi asfalt na deonici koja spaja gornji i donji deo sela Stublenica. Asfaltiranju su prethodili obimni pripremni radovi, koji su obuhvatali uklanjanje rastinja, riperovanje postojeće trase, postavljanje tampona i iskop novih kanala za odvodnjavanje. Radove je izvelo Preduzeće za puteve Valjevo, kome je još ostalo da završi bankine.

- Procena je da je vrednost radova oko 20 miliona dinara i bez Puteva Srbije lokalni budžet ne bi  mogao da podnese takav teret, pogotovo ne u ovoj godini. Put jeste uži od standardnih pet metara, medjutim za puteve gde se urade kvalitetne bankine i za neki niži nivo saobraćaja je sasvim dovoljno. Pripremni radovi su vrlo kvalitetno urađeni, asfalt je takođe kvalitetan, tako da tu zamerke nema – rekao je Zvonko Minić, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Uba.

U zaseoku Cerik živi dvadesetak domaćinstava i novi put mnogo im znači, reći će podpredsednik Mesne zajednice Stublenica Ratko Milutinović.

„Ranije, dok je put bio zemljani, deca su u školu odlazila blatnjava, a sada je drugačije, jer pravo iz kuće izlaze na asfalt. Sećam se da je pre dvadeset godina uveden samodoprinos za izgradnju puta kroz Cerik, ali ništa se nije uradilo. Put je sada izgrađen i ja se zahvaljujem opštinskom rukovodstvu i Putevima Srbije na tome. Narod koji živi u Ceriku veoma je zadovoljan, jer sve što se uradi, dobro je“.

 

 

 

Aktuelno