Stanislav Mijailović kraj odrona pred kućom (foto: Dragan Savić)
Stanislav Mijailović kraj odrona pred kućom (foto: Dragan Savić)
04.06.2014, 09:19

Proklizalo stečeno bogatstvo

č: | fb:

Aktivno klizište u Osečini selu, po mišljenju stručnjaka jedno od najvećih na teritoriji ove opštine, ozbiljno je ugrozilo dva domaćinstva na brdu koje se prostire na površini od skoro desetak hektara. Penzioneru Stanislavu – Canu Mijailoviću u opasnosti se našlo sve  od onog što je stekao za vreme četiri decenije dugog rada u vodećim nemačkim građevinskim firmama.Na pet i po hektara u „komadu” ima kuću i okućnicu, zatim dobar voćnjak sa brojnim raznim voćnim vrstama i, verovatno, najveću plantažu bugarskog kalemljenog oraha u ovom delu Evrope sa oko 500 stabala koja su u punom rodu.

- Zgrade se još čvrsto drže. Građevinac sam i nisam žalio na meterijalu kad sam to radio. Međutim, pred samom kućom „potonuo” je prilazni put, pao deo ograde, izvaljeno je na desetine stabala oraha i ostalog voća. Pored nekoliko većih odrona primetno je da je zemlja na više mesta isprepucala. Morali smo  da se iselimo kod prijatelja u Osečinu – kaže Mijailović.

Svoju nevolju prijavio je u opštinu. Dolazili su stručnjaci, rekli da je klizište aktivno i da se može očekivati  pogoršanje situacije na ovom terenu. On se, ipak, nada da je sanacija putem podziđivanja moguća. Zna da je to jako skupo i nije baš siguran da će zbog dva domaćinstva siromašna opština (i država) ovde nešto ozbiljnije da preduzmu. Sam, od penzije, sa 80 proživljenih godina, zna da ne može mnogo da učini. Trenutno čak ni da priđe kamionom do kuće, koja je u tri nivoa puna vrednih stvari i moderno opremljena, da makar iznese i na sigurno izmesti svoje mukotrpno stečeno bogatstvo.

Aktuelno

Pruga Beograd - Bar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Lajkovcu Pre 21 sati 34 minuta

Nastradao muškarac na barskoj pruzi

Na barskoj pruzi, u Lajkovcu, nastradao je S.J. (39) iz Beograda, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Muškarac, na koga je naleteo voz koji je saobraćao na relaciji Prijepolje-Beograd, je preminuo na...

Slava Valjeva Druge Trojice - litija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Slava grada Valjeva Pre 1 dan 2 sati

Duhovska litija ulicama grada ove godine od 18 časova

Za razliku od prethodnih godina kada se Duhovska litija centralnim ulicama kretala u prepodnevnim časovima, nakon Svete Arhijerejske liturgije, ove godine proći će u popodnevnim časovima.