Kosidba na Rajcu (foto: TO Ljig)
Kosidba na Rajcu (foto: TO Ljig)
16.07.2016, 10:02

Kosidbu na Rajcu otvoriće predsednik Nikolić

č: | fb:

Ovogodišnju, 44. po redu Kosidbu na Rajcu otvoriće predsednik Srbije Tomislav Nikolić u 11.00 časova.

 

Oj, oblače, nemoj na kosače, otišo mi dragi na košenje, nije odn'o gunja ni amrela, pokisnuće košuljica bela..“. 

Već 44 godine na izletištu Rajac kog Ljiga odjekuje pesma povodom jedinstvene manifestacije, ručnog košenja trave svake prve nedelje po Petrovdanu. Vremenom, dan kosidbe dobio je i dva dana pride, petak i subotu, obojene zabavnim, kulturnim i sportskom programima.

I ove godine je tako.

Petak veče bilo je u znaku fudbala. I koncerta Nikole Petrovića, finaliste emisije Nikad nije kasno. Subota je rezervisana za odbojkaški turnir. I folklorna društva. Uveče je koncert ansambla Vila iz Novog Sada i Slobodana Trkulje.

Nedelja, 19. jula, zna se. Kosidba, revijalna za slikanje, pevanje, bez pucanja.

 

Tačmičari su druga priča, tu se bori iz sve snage za širinu i lepotu otkosa, komisija zna da bude baš sitničava. Kosača biće od Mrkonjić Grada, Pljevalja, do najboljih iz raznih krajeva Srbije. Ranijih godina našao bi se i poneki stranac među kosačima, pre u revijalnom košenju trave. Za ozbiljno košenje trave potrebni su jaka leđa i ruke.

U međuvremenu se stiglo do Međunarodnog ekipnog takmičenja u ručnom košenju trave,nisu stranci tako nežni, posebno ako su Slovenci.

Gospodar Kosidbe je đidija. Ove godine ime mu je Lazar Petronijević. On je naj, naj, naj ... u pevanju, stasu, odevanju, i najljubimac žena. Za kosače biće i od ꞌtice mleka. Zlatne ruke, udruženje ljiških žena, pobrinuće se za iće i poneko piće. Za piće i zvanični sponzor - Valjevska pivara!

Kome dve noći zabave bude malo, u nedelju posle kosidbe pratiće nastup Ivane Selakov i benda.

Kosidbu na Rajcu, jednu od najuspešnijih turističkih manifestacija u Srbiji, organizuje Turistička ogranizacija Ljig, uz podršku Opštine Ljig i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Prošle godine  Rajac je za tri dana posetilo preko 20.000 ljudi.

 

 

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 45 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...