Struganik,
Struganik, "Mišićevi dani", 2013.
12.07.2014, 09:45

“Kolo” otvara svetkovinu vojvodi Mišiću u čast

č: | fb:

Nacionalni ansambl “Kolo” iz Beograda otvara večeras u 21.00 čas 18. “Mišićeve dane”, svetkovinu kojom zavičaj čuva uspomenu na Živojina Mišića, slavnog vojskovođu iz Prvog svetskog rata, koja se završava 20. jula. Tada će, na svečanoj sednici Skupštine opštine Mionica, biti dodeljena tradicionalna godišnja priznanja.

U nedelju je dečiji maskenbal, a u ponedeljak beogradski glumac Ljubivoje Tadić izvodi monodramu “Čujte Srbi, čuvajte se sebe” nastalu po istoimenoj knjizi dr Arčibalda Rajsa. Potom će o Velikom ratu, čija se stogodišnjica obeležava ove godine, govoriti akademik Nikola Popović i istoričari Miroslav Perišić i Momčilo Pavlović.

“Mionički pesnički krug”, uz učešće prof. dr Slobodana Ž. Markovića i pesnika Radmile Lazić, Ivana Ognjanovića, Ljiljane Ninković Mrgić i Bojana Savića, te kamernog trija “Amoroso”, na programu je u utorak (21.00).

Sreda je rezervisana za Teatar “Mimart” iz Beograda, a četvrtak za lokalni varoški duh i program “Od Kevića do Palente”, kada će nastupiti glumci iz Beograda, Valjeva i Mionice, kao i tamburaški orkestar valjevskog KUD “Abrašević”.

U petak (21.00) je Varoško veče i koncert Bilje Krstić i “Bistrik orkestra”, a sutradan (21.00) koncert trubača sa festivala u Guči i mioničkog KUD “Kondir”.

Planirano je i nekoliko turnira u malim sportovima, dok će zastava “Mišićevih dana” biti spuštena u nedelju, 20. jula, kada se obeležava Dan Opštine. Te večeri (21.00), na programu je koncert “Amadeus benda”. Ove godine neće biti događanja u Struganiku, pred rodnom kućom vojvode Živojina Mišića.

Savet manifestacije “Mišićevi dani” utvrdio je danas budžet te manifestacije od dva miliona dinara, milion dinara manje od prvobitno planirane sume. Očekuje se da će četvrtina tog novca biti obezbeđena uz pomoć sponzora i donatora.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 9 sati 4 minuta

Službeni falsifikat!!!

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada pod odrednicom Dokumenti/Službeni glasnici u utorak 4. oktobra 2022. oko podneva pojavio se "Službeni glasnik grada Valjeva" broj 12 od 23. septembra...

Škola za trudnice i roditeljstvo (foto: Branko Petrović)
Obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja Pre 6 sati 54 minuta

Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i prevenciju bolesti

Tematskom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo, posvećene dojenju, Dom zdravlja Valjevo je obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja. "Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i...