Otvaranje izložbe (foto: Dragana Nedeljković)
Otvaranje izložbe (foto: Dragana Nedeljković)
28.06.2017, 14:01

“Preobraženja” Jugoslava Ocokoljića

č: | fb:

Povodom tri decenije od prve samostale izložbe Jugoslava Ocokoljića, Galerija "Sveti Luka", u saradnji sa beogradskom galerijom "Helena", na Ubu je priredila njegovu postavku slika – ikona "Preobraženja 2017".

 

Čine je dela nastala tokom poslednjih godinu i po dana, u okviru Ocokoljićevog velikog ciklusa na religiozne teme, koji je započeo još 2002. godine, koristeći iskustva pravoslavnog umetničkog nasleđa. Izložba obuhvata 21 rad u tehnikama ulje i akril na platnu, gde se ikono-predstave vezuju sa nečim (s)tvarnim, prepliću jevanđelske scene sa svetovnim temama i prožimaju duhovno i organsko.

 

Na otvaranju izložbe "Preobraženja 2017" u Galeriji "Sveti Luka", o Jugoslavu Ocokoljiću (1951, Split), koji je bio odsutan zbog bolesti, govorio je kolekcionar Dejan Ristanović, istakavši da je ovaj beogradski slikar i ikonopisac svestrani umetnik, koji je svoje likovno stvaralaštvo bazirao na ikonopisanju.

 

Diplomirao je konzervaciju i restauraciju u Beograd 1986. godine, a od 1987. samostalno izlaže. Priredio je više od 40 samostalnih i 20 kolektivnih izložbi kod nas i u inostranstvu i učestvovao na preko 20 likovnih kolinija. Član je ULUS-a i udruženja umetnika u Los Anđelesu i Londonu. Autor je nekoliko naučnih knjiga i članaka iz oblasti ikonopisanja. Preveo je sa francuskog i engleskog jezika više stručnih knjiga i naučnih radova.

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Pre dve godine objavljena je njegova monografija pod nazivom "Jugoslav", gde su obuhvaćeni svi ciklusi koje je od 2002. godine stvarao pod zajedničkim nazivom "Preobraženja".
Po zapažanju Dejana Ristanovića, izbožba Jugoslava Ocokoljića na Ubu je presek njegovog rada u poslednjih 15 godina prisutnosti na našoj likovnoj sceni i na najbolji način predstavlja autentičan rad autora, o čijem su stvaralaštvu sud dali brojni istoričari umetnosti i poznavaoci slikarstva.

 

"Ocokoljić nije duhom lenji kopista nego je, naprotiv, radoznala i u samu suštinu problema upućena stvaralačka ličnost, rezultati do kojih je došao, u prvom redu kao ikonopisac, predstavljaju samo jezgro vrednosti srpske savremene likovne umetnosti. To što Ocokoljić radi kao ikonopisac i slikar nosi pečat pune stvaralačke autentičnosti, one osebujne vrednosti koja mu u istoriji savremene srpske umetnosti određuje trajno i zapaženo mesto", citirao je Ristanović nekadašnjeg kustosa Narodnog muzeja u Beogradu Nikolu Kusovca.

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

Na otvaranju izložbe pozvao se i na reči profesora Vladete Jerotića, koji smatra da su pojedine Ocokoljićeve ikone-slike mala remek dela. "Doživljene i osvešćene najpre u stvaraoca, nude posmatraču idealnu priliku da i sam u sebi pokrene točak, a onda i spiralu-preobražaja. U takvom jednom slučaju, ostaćemo trajno zahvalni Jugoslavu Ocokoljiću što je svojim stvaralaštvom na hrišćanske teme, pokrenuo u nama čežnju i potrebu za preobražajem; a svaki proces preobražavanja, u malome je, i proces stvaranja".

 

Po tragovima što ih je na svom tri decenije dugom stvaralačkom putu ostavio, Jugoslav Ocokoljić je izborio mesto u likovnim enciklopedijama, a negovi radovi u mnogim javnim i privatnim zbirkama u zemlji i svetu. Živi i radi u Beogradu.

Aktuelno