Registracija Prijava preko FB
Muzička škola (foto: Iz školskog albuma)
Muzička škola (foto: Iz školskog albuma)
04.12.2017, 15:06

Koncert laureata ubske Smotre srpskih kompozitora

č: | fb:

Koncertom laureate u galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda, večeras se završava sedma Smotra stvaralaštva srpskih kompozitora, koja je za vikend održana na Ubu, u organizaciji Škole za osnovno muzičko obrazovanje “Petar Stojanović”, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

 

Od 45 mladih muzičara iz Beograda, Trstenika, Kule i škole domaćina,  koliko ih je učestvovalo na ovogodišnjoj manifestaciji, njih 18 je glasovima stručnog dela publike izabrano za večerašnji završni koncert, koji počinje u 18 časova.

 

Sedmo izdanje Smotre stvaralaštva srpskih kompozitora, čiji je cilj da populariše muziku domaćih autora i približi je mladim slušaocima i izvođačima, proteklo je u znaku jubileja – 40 godina postojanja i rada ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović". U skladu sa tim, ovogodišnja tribina koja se tradicionalno održava u okviru Smotre, bila je posvećena stvaralaštvu Petra Stojanovića, povodom 140 godina od kompozitovog rođenja. O umetniku evropskog kalibra na stručnom skupu govorili su dr Sonja Marinković i dr Nebojša Todorović, profesori beogradske i niške Muzičke akademije.

 

Todorović i Marinković

Todorović i Marinković (Foto: Iz školskog albuma)

Rođen u Budimu, gde je odrastao i započeo studije violine, Stojanović je diplomirao na Bečkom konzervatorijumu na tri odseka: violina, opšta kompozicija i scensko-operska kompozicija. Bio je profesor na Novom bečkom konzervatorijumu, aktivni muzičar i dirigent. Od 1925. godine živi u Beogradu. U Srbiji nastupa kao solista i kamerni muzičar širom zemlje, postaje nastavnik i direktor muzičke škole "Stanković" i jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu (1937). Bio je koncertmajstor Beogradske opere i član Beogradske filharmonije. Autor je oko 140 dela i veliki broj tih nota je sačuvan. Njegove instrukcije "Škole violine" i danas se koriste u muzičkim školama. Umro je 1957. godine.

 

Iako je napravio proboj na međunarodnu scenu i na razmeđi dva veka bio naš najizvođeniji autor u Beču, Pragu i Budimpešti, Petar Stojanović gotovo da je zaboravljen, ukazala je dr Sonja Marinković na tribini.

 

- On je fundamentalo doprineo razvoju srpske muzičke kulture, ali ga u Srbiji na žalost zaboravljaju. Zaboravljaju ga i naši violonisti, gde je dao najviše, zaboravljaju ga naše kamerne klase, a on ima sjajnu kamernu muziku. Bio je i violinski virtuoz, znalački je pisao za gudače, bio je umetnik jedne predivne invencije, jedne spontanosti muzičke misli. Ta muzika je pitka, lako se sluša i osvaja svojim tehničkim znanjem, umećem, ali pre svega tim protokom muzike. Ta muzika teče, ona je romantičarski obojena, ali i nije sasvim romantičarska, i te kako tu ima elemenata novog i vrlo zanimljivih rešenja. Međutim, Stojanović je stvarao u vreme modernizma, kada smo mi samo novim stvarima hteli da damo primaran značaj. Mi ni Mokranjca ne umemo da poštujemo, ne onako kako zaslužuje. Nismo sposobni da odnegujemo svoje vrednosti, celu muziku smo bacili na marginu, a onda, naravno, na toj margini još više ubijamo ono što su vrednosti, zato što bismo rado da im nešto zameramo i da smatramo da nisu nešto. Nema kulture koja se tako lako odriče svojih vrednosti kao što to mi činimo -  konstatovala je dr Sonja Marinković.

 

Smotrom stvaralaštva srpskih kompozitora, ubska ŠOMO "Petar Stojanović" pokušava da sačuva od zaborava domaće autore i njihova dela, istakao je direktor te škole Vladimir Đenader. Prema njegovim rečima, upravo je škola na čijem je čelu inicirala dalja istraživanja o Petru Stojanoviću, što je donelo i uspeh. Naime, Muzikološko društvo Srbije u decembru priprema izložbu i skup „Na marginama muzikološkog kanona”, gde će biti reči i o Stojanoviću, a nedavno su na Kolarcu održani i koncerti njegove muzike.

Bivši učenici škole

Bivši učenici škole (Foto: Dejan Matić)

 

U okviru sedme Smotre, na Ubu je upriličen i nastup četvoro bivših učenika ubske Muzičke škole, koji su osnovno muzičko školovanje završili u proteklih desetak godina, a sada su uspešni pedagozi i izvođači.Mladi Natalija Popović (klavir), Teodora Mitrović (violina), Zorana Matić (flauta) i Stefan Adamović (harmonika) su nadahnuto i na visokom nivou izveli zahtevan program i zaslužno nagrađeni snažnim aplauzima prisutnih.

Aktuelno

Podrška za Aleksandra na Gradskom trgu (foto: Đorđe Đoković)
Na Gradskom trgu u Valjevu 18.10.2019

Podrška za hrabrog Aleksandra Obradovića

Ovo nije miting, niti je protest, ovde se ne prebrojavamo, ovde su hrabri ljudi koji su došli da pruže podršku i da iskažu poštovanje hrabrom radniku "Krušika" Aleksandru Obradoviću, rečeno je na...  · 8 komentara

Lokalizovan požar u Novoj Srbijanki (foto: Kolubarske.rs)
Istraga će pokazati po čijem nalogu su sečene instalacije 18.10.2019

Požar nakon prodaje "Nove Srbijanke"

Od jutros "plamena više nema na objektima Nove Srbijanke tako da je požar u završnoj fazi likvidacije". Istraga će pokazati po čijem nalogu su sečene instalacije u preduzeću koje je pre tri dana...  · 1 komentar