01.08.2014, 10:30

Primedbe, kašnjenje, pa – saglasje

č: | fb:

Sednica Skupštine opštine Osečina počela je sa radom po predloženim (i usvojenim) tačkama dnevnog reda sa zakašnjenjem od sat i po od zakazanog vremena. Do toga je došlo zbog brojnih primedbi uglavnom iz opozicionih redova, koje ovde predstavljaju odbornička grupa Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija (iako pobednici poslednjih lokalnih izbora sa 10 odbornika), a formalno i Demokratska stranka (tri odbornika).

- Primedbe odbornika su se najviše odnosile na neadekvatne uslove za rad, zatim na preobiman skupštinski materijal, onda na kašnjenje odgovora na ranije postavljena odbornička pitanja, a ponovljeni su i zahtevi da se svaki put čitav tok zasedanja prenosi na lokalnoj radio stanici i obezbedi što veća javnost u radu – kaže predsednica Skupštine opštine Zlatija Miličić, najavljujući da će lokalna samouprava sve izneto razmotriti, odnosno i popraviti ono što je u njenim mogućnostima.

Dodala je i to da uslovi za nastajanje pojedinih primedbi, u najvećem broju slučajeva, nisu stvoreni u ovom sazivu već su preneti iz ranijih perioda. Što se javnosti rada tiče, ona napominje da su vrata skupštinske sale uvek otvorena za sve zainteresovane građana dok u njoj ima mesta za normalan rad, kao i to da se pozivi sa materijalom uredno i blagovremeno dostavljaju svima za koje je propisano, pa i lokalnim medijima.

Delu odbornika iz vladajuće koalicije, koju čine Ujedinjeni regioni Srbije (devet), Srpska napredna stranka (sa Novom Srbijom osam odbornika) i Demokratska stranka Srbije (tri odbornika), u tim trenucima činilo se da opozicija vrši opstrukciju, da želi odlaganje sednice, isticanje propisanog roka od tri meseca za njeno održavanje, izazivanje lokalne parlamentarne krize, uvođenje privremenih mera i raspisivanje prevremenih izbora. Međutim, dalji tok sednice je to u dobroj meri demantovao.

- Prilikom donošenja odluka, pa i one najvažnije o rebalansu budžeta za 2014. godinu, među odbornicima je vladao, kao i najčešće do sada na ranijim zasedanjima, jako visok stepen saglasnosti oko većine pitanja - istakla je Miličićka.

Kada je reč o donetim izmenama i dopunama budžeta, u bilansnom delu planirano je povećanje prihoda i primanja, kao i rashoda po svim izvorima finansiranja, za 16,8 miliona dinara. Usvojenim rebalansom došlo je do preusmeravanja sredstava sa pozicija kod kojih je to moguće na sanaciju šteta od nepogoda. Ujedno, budžetom čiji su prihodi sada planirani u ukupnom iznosu od 357 miliona dinara, kod pojedinih korisnika usklađeni su dosadašnji obim rashoda i procena ostvarenja ukupnih prihoda.

Skupština je ovom prilikom donela završni račun budžeta za 2013. godinu (prihodi 317,8, a rashodi 310,2 miliona dinara), zatim prihvatila izveštaj Štaba za vanredne situacije za vreme vanrednog stanja od 14. do 29. maja, kao i izveštaje o radu u prethodnoj godini i programe za tekući i naredni period nekoliko ovdašnjih budžetskih korisnika.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 7 sati 38 minuta

Službeni falsifikat!!!

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada pod odrednicom Dokumenti/Službeni glasnici u utorak 4. oktobra 2022. oko podneva pojavio se "Službeni glasnik grada Valjeva" broj 12 od 23. septembra...

Škola za trudnice i roditeljstvo (foto: Branko Petrović)
Obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja Pre 5 sati 27 minuta

Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i prevenciju bolesti

Tematskom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo, posvećene dojenju, Dom zdravlja Valjevo je obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja. "Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i...