<p>Darko Gli&scaron;ić i Irena Vojačkova Solorano</p> (foto: Dragana Nedeljković)
<p>Darko Gli&scaron;ić i Irena Vojačkova Solorano</p> (foto: Dragana Nedeljković)
05.08.2014, 17:48

Za tri projekta 80 hiljada dolara

č: | fb:

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji i direktorka Programa UN za razvoj (UNDP) Irena Vojačkova Solorano posetila je Ubsku opštinu sa saradnicima. Ub je jedna od šest opština pogođenih poplavama u kojima UNDP finansira projekat poboljšanja vodosnabdevanja i smanjenja rizika od zagađenja, čija je ukupna vrednost 80.000 dolara. Prva faza projekta je u toku, a obuhvata radove na čišćenju glavnog kanalizacionog kolektora na reci Ub, u dužini od 2,5 kilometra, kao i sanaciju 415 zagađenih bunara u nekoliko tamnavskih sela. Kontrolu zdravstvene ispravnosti uzoraka vode za piće iz individualnih bunara obaviće Zavod za javno zdravlje Valjevo. Pored ovih radova, u vrednosti od 50.000 dolara, UNDP će dodatno, sa 30.000 dolara, u narednom periodu finansirati nabavku i testiranje elektromaterijala za Fabriku vode u Takovu, gde su nastala oštećenja tokom poplava.

- Projekti koje trenutno realizujemo na Ubu imaju dvojak cilj. Jedan je da se osposobi gradski vodovodni sistem, a drugi da se osposobe bunari koji snabdevaju veliki broj seoskih domaćinstava pijaćom vodom. Tim Ujedinjenih nacija je na Ubu i on blisko sarađuje sa opštinom, pre svega da bi se uklonile posledice štete nedavnih poplava, ali takođe i kako bismo pružili veću podršku opštini Ub, odnosno kako bi se sistem vodosnabdevanja restaurirao i osposobio da još bolje radi. Za sada, investicije u ubskoj opštini finansira UNDP iz svojih sredstava, ali mi smo zainteresovani da nastavimo na ovome da radimo sa donatorima koji žele da ulažu u ovaj deo Srbije, kako bi se u potpunosti završila sanacija vodovodnog sistema, po mogućnosti pre nego što dođe zima. Imali smo jako dobar sastanak sa predsednikom opštine Ub i njegovim saradnicima, to je bio sastanak ispunjen pričom o konkretnim stvarima, o činjenicama, što veoma cenim – izjavila je Vojačkova Solorano, dodajući da Opština Ub i UNDP imaju dobru osnovu za jačanje zajedničke saradnje u budućnosti.

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić kazao je da je projekat  poboljšanja vodosnabdevanja i smanjenja rizika od zagađenja od velikog značaja za lokalnu samoupravu.

- Majske poplave su nanele velike štete opštini Ub, neke se mogu odmah videti, neke imaju dalekosežne posledice i zahtevaju vreme da se otklone. Sa mnogo optimizma mogu da kažem da ćemo u narednom periodu pokazati prave rezultate koji će pomoći našim građanima da se ponovo vrate životu koji su ranije imali i da ga kasnije poboljšavamo, iz godine u godinu. Jedan od tih aspekata smo i mi razmatrali, pre svega po pitanju poboljšanja gradskog sistema vodosnabdevanja i čišćenja seoskih bunara, jer to nam je veoma važno – rekao je Glišić, zahvalivši se predstavnici UN na ovoj donaciji.

Pored Uba, projekat „Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenih poplavama UNDP sprovodi još u Vladimircima, Kosjeriću, Smederevskoj Palanci, Lajkovcu i Šapcu.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 15 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara