Učesnici radionice (foto: Dragan Belajac Džagi)
Učesnici radionice (foto: Dragan Belajac Džagi)
26.04.2019, 09:36

Radionica "U susret Vaskrsu"

č: | fb:

Punih 15 godina Osnovna škola "Rajko Mihailović" u Banjanima organizuje kreativnu radionicu šaranja i ukrašavanja vaskršnjih jaja, koju je osmislio i, u saradnji sa svojim kolegama, priprema katiheta Marko Rafailović u okviru verske nastave.

 

Ovogodišnja svetkovina "U susret Vaskrsu" okupila je blizu 250 učesnika, a pored osnovaca iz matične i područnih škola (Tulari, Kalinovac, Vrelo, Vukona), u radionici su učestvovali i mališani tri predškolske grupe ubskog Vrtića, kao i đaci Izdvojenog odeljenja Suvo Selo pri OŠ "Jovan Cvijić" Debrc.

 

Vredne, vešte i precizne dečje ruke oživele su starinsku batik tehniku šaranja jaja uz pomoć voska, pisaljke i sveće ali su, vođeni sopstvenim idejama i maštom, koristili i nove metode i najrazličitije materijale. Bojice, kolaž papir, lak za nokte, vunica, šljokice i perlice samo su neki od detalja i dekoracija sa kojima su napravili prava mala umetnička dela, zbog čega je žiri odlučio da dodeli više nagrada nego prethodnih godina.

 

Mališani šraju uskršnja jaja

Mališani šraju uskršnja jaja (Foto: Dragana Nedeljković)

Mališani šraju uskršnja jaja

Mališani šraju uskršnja jaja (Foto: Dragana Nedeljković)

U tehnici "batik" najbolji su bili Andrea Breković, Mateja Lukić i Andrijana Marković, a u slobodnoj tehnici ukrašavanja Sofija Petronić, Velibor Glišić, Nikolina Marjanović, Sara Ilić, Vasilije Rikanović, Luka Bojičić i Marija Stanić.

 

Najmaštovitije jaje delo je Teodore Lazarević, za grupni rad nagrađeni su učenici drugog razreda iz Banjana, koji su oslikali deset jaja pod nazivom "Vesela družina", dok su specijalne nagrade dobili predškolci Teodora Rikanović, Anđela Milošević, Slavica Marković, Sofija Breković, Dunja Grujić, Milica Stanković, Lazar Janković, Jovana Stanić, Dragana Mladenović i Ana Mladenović.

 

Prigodne poklone najboljima obezbedili su OŠ "Rajko Mihailović" i list "Svetosavsko zvonce", a pobednicima su nagrade zajedno uručili direktorka banjanske škole Vesna Vasić i specijalni gost ovogodišnje radionice, pop pevač Željko Vasić.

Željko Vasić i Vesna Vesić

Željko Vasić i Vesna Vesić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

- Veoma se radujem što se učenici i njihovi nastavnici uvek odazovu u velikom broju i mislim da ovo deci mnogo znači, kao i našoj školi. Zahvaljujem se svima koji su doprineli da ovogoišnja vaskršnja radionica bude jednako lepa kao i sve prethodne - rekla je Vesna Vasić, direktorka OŠ "Rajko Mihailović".

 

Poznati muzičar bio je oduševljen atmosferom i maštovitošću đaka, kao i organizacijom manifestacije, te je uputio pohvale svojim domaćinima.

 

- Dobre su ovakve radionice, jer najmlađi imaju mogućnost da nauče nešto više o našoj tradiciji i pravim vrednostima. To nam je danas preko potrebno, pošto smo okruženi nekim drugim stvarima. Posebno su mi simpatični iskazana sloga i zajedništvo i mislim da je ovo jedan lep način da se deca animiraju i da na bolji način dožive i shvate naše običaje - izjavio je Željko Vasić, u čiju je čast školski hor otpevao njegovu pesmu "Pratiš me".

 

- Priredili ste mi lepo iznenađenje i mnogo vam hvala na tome. Ja, u suštini, nisam neko ko voli preteranu pažnju, samim tim što mi je posao takav da stalno imam pažnju, ali mi je ovo prijalo - istakao je popularni pevač, uz poruku učenicima da uzori u životu treba da im budu njihovi roditelji i da ne "hrle mnogo da se ugledaju na javne ličnosti". Takođe je naveo da ne želi da budem uzor nikome, ali s obzirom da njegove pesme slušaju i mladi, veoma je odgovoran i vodi računa kako se ponaša i na sceni i u životu.

Mališani šraju uskršnja jaja

Mališani šraju uskršnja jaja (Foto: Dragana Nedeljković)

Mališani šaraju uskršnja jaja

Mališani šaraju uskršnja jaja (Foto: Dragana Nedeljković)

Učenicima se obratio i arhijerejski namensnik tamnavski, protojerej Staniša Đokić, koji im je preneo blagoslove episkopa valjevskog Milutina, poželeo da su "živi, zdravi i Bogom blagosloveni" i čestitao im najveći hrišćanski praznik uz tradicionalni pozdrav "Hristos voskrese".

 

Uz vaskršnje pesmice, petnaesta po redu radionica verske nastave protekla je u veseloj, stvaralačkoj i druželjubivoj atmosferi, pa su učenici poneli prazničnu radost i u svoje domove.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 47 minuta

MUP: Pojačana kontrola autobusa i kamiona

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja, do 19. maja, sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole autobusa i kamiona.