Radnici Gorenja u fabričkom krugu (foto: Đorđe Đoković)
Radnici Gorenja u fabričkom krugu (foto: Đorđe Đoković)
14.07.2017, 12:47

Radnici "Gorenja" nisu prihvatili ponudu poslovodstva

č: | fb:

Radnici u fabrici rashladnih uređaja "Gorenje Valjevo" nisu prihvatili ponudu poslovodstva slovenačke kompanije, po kojoj bi zarade bile povećane od 426 do 3.000 dinara, uz 2.000 dinara za topli obrok. Po ovom predlogu poslovodstva najniža zarada bi bila 34.000 dinara. Radnicima je poručeno da ovo nije konačna odluka i da će socijalni dijalog biti nastavljen.  

 

Međutim, radnici su ostali pri zahtevu da povećanje zarade za sve zaposlene u proizvodnji bude 5.000 dinara, plus novac za topli obrok. Nastavak socijalnog dijaloga zakazan je za utorak, danas i sutra neće biti proizvodnje, a dogovoreno je da svi radnici budu na svojim radnim mestima u ponedeljak.

 

Radnici treba da izaberu svoje predstavnike za razgovor u utorak, do kada će se sa "mandatom" za nastavak pregovora iz Velenja u Valjevo vratiti jedan od direktora "Gorenja" zadužen za diviziju aparata za hlađenje Simon Kumer, koji se danas obratio radnicima.

 

Radnici Gorenja u fabričkom krugu

Radnici Gorenja u fabričkom krugu (Foto: Đorđe Đoković)

Preko 500 radnika prve smene u obe hale, prekinulo je proizvodnju u 12 časova, a njima se pridružilo i nekoliko stotina radnika druge smene, kako bi čuli odgovor poslovodstva na njihove zahteve koji se odnose na povećanje zarada, a koji su upućeni u sredu uveče kada je prvi put obustavljena proizvodnja u fabrici "Gorenje Valjevo".

 

Direktor Simon Kumer, koji je pregovarao sa sindikalcima predložio je da prihvate ovu ponudu koja je "danas na stolu", jer je to maksimalna povišica u ovom trenutku za koju će poslovodstvo morati da obezbedi 800.000 evra na godišnjem nivou. 

Simon Kumer

Simon Kumer (Foto: Đorđe Đoković)

 

On je radnicima rekao da imaju pravo na štrajk, ali da ga moraju organizovati u skladu sa zakonom, što sada nije slučaj. Poručio je da ukoliko ne prihvate ponudu poslovodstva i ukoliko socijalni dijalog u utorak ne donese obostrano prihvatljivo rešenje, može se razmatrati i mogućnost da slovenačka komapnija napusti Valjevo. Na ovo su radnici reagovali ljutito uz povike – "dosta ucenjivanja, ako vam je ovde loše idite!".

 

Radnici su burno, uz zvižduke i povike "sram vas bilo", reagovali i kada im je saopšteno da svi oni koji su zaposleni u fabrici "Gorenje Valjevo" u poslednje dve godine, "mogu dobiti otkaz".

 

Većina radnika nije imala hrabrost da razgovara sa novinarima. Kratko su nam rekli - "nikad gore i teže vreme. Poniženi, radimo za male pare, na 40 stepeni, niko nas ne sluša, ne čuje". Razgovor sa novinarima odbili su predstavnik slovenačke fabrike Simon Kumer i predstavnik radnika Predrag Živković, poručivši nam da nemaju mandat da daju bilo kakve izjave za medije. 

 

Radnicima je rečeno da će današnji dan biti evidentiran kao zbor radnih ljudi i da će im biti plaćen, i pored toga što su prekinuli proizvodnju, dok im subota neće biti plaćena, a zbog današnjeg štrajka i višečasovne obustave rada u sredu uveče, neće biti ispunjen plan proizvodnje, što će svakako uticati na visinu zarade za jul.

Radnici Gorenja

Radnici Gorenja (Foto: Đorđe Đoković)

Podsećamo, nakon višečasovnog štrajka, u koji je stupilo oko 600 radnika druge smene fabrike "Gorenje Valjevo", u sredu je oko 22 časa nastavljena proizvodnja i tada su radnici menadžmentu dali rok do petka da se izjasni o njihovim zahtevima, a koji se odnse na povećanje zarada i bolje uslove rada. "Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, stupićemo u generalni štrajk", poručili su radnici. 

 

Oni su prekinuli proizvodnju u sredu oko 19 časova nezadovoljni sporazumom koji su potpisali poslodavac i sindikat, kojim je dogovoreno povećanje naknade za topli obrok, ali ne i povećanje zarade što traže radnici, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 44 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 21 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara