Balon u Petnici (foto: UFK Valis)
Balon u Petnici (foto: UFK Valis)
29.01.2015, 12:33

Plivački miting i vaterpolo utakmica

č: | fb:

Balon nad olimpijskim bazenom u Petnici konačno će biti otvoren u subotu posle (bar) desetogodišnjih „natezanja“ da li on treba, ili ne treba, da li se isplati ili ne isplati, hoće li njegova montaža i demontaža oštetiti (uništiti) sam bazen izgrađen 1980-tih u okviru SRC „Petnica“, tog „raja na zemlji“ kako su ga mnogi van Valjeva nazvali posle ma i jednog boravka u njemu.

Bazen je pokriven balonom, a moderna italijanska oprema omogućuje rad u svim uslovima. Unutrašnjost se greje od tople vode temperature oko 27-29 stepeni Celzijusa, a moguće je i dodatno uduvavanje toplog vazduha. Najveći problem bio je kako rešiti svlačionice, po logici stvari smeštenih ispod tribina, a u tom prostoru hladno je i pri julskim (avgustovskim vrućinama).

„Sve je skockano, dođite u subotu i uverite se u to!“, rekao je danas Kolubarskim.rs plivački trener i funkcioner Branislav Kovačević. Kako je u subotu planiran i prvi zimski plivački miting, Kovačević kaže da je trenutno teško predvideti broj klubova i učesnika. Ovo i zbog toga što se u tom terminu, godinama već, održava miting u Novom Sadu, koji je dobro posećen. Za mnoge je, naravno, velika nepoznanica bila „otkud miting u Petnici, u sred zime...“.

U subotu će se, posle plivačkog mitinga, najverovatnije oko 15.00 sati, održati i revijalni vaterpolo program uz učešće mlađih selekcija Partizana (1999), Radničkog KG (dve ekipe – 2003. i 2004. godište), kao i Gradske selekcije satavljene od dečaka istog uzrasta iz VK Valis i VK Valis 93. Kako smo saznali, na programu su tri utakmice.

 

Balon u Petnici

Balon u Petnici (Foto: Kolubarske.rs)

Kako trenutno stvari stoje, Valjevci, osim plivača i vaterpolista, moći će da koriste bazen tek od 1. aprila. Navodno, problem nisu svlačionice i njihovo zagrevanje, već mali broj zaposlenih u UFK „Valis“, koji održava nekoliko sportskih objekata u Valjevu, kao i ski stazu Crni vrh na Divčibarama, koja ove zime (i zbog toga) nije radila.

Da u „Valisu“ uprkos malom broju radnika, prijem novih nije moguće bez saglasnosti nadležnih ministarstava, pogotovo posle uredbe Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, nije sve „pod konac“ svedoči i podatak, koji niko ne spori, da je od starta balona u Petnici potrošeno 4,5 tona plina, što je višemesečna potreba, za ovo dana proba, štelovanja opreme, dogrevanja vode... Novi plin nabavljen je „po hitnom postupku“, pa plivački miting i vaterpolo program neće biti dovedeni u pitanje.

Priča o balonu stara 11 godina

Priča o balonu u Petnici datira (bar) od 2004. godine, kada je za vakta gradonačelnikovanja dr Jovana Tomića (NS), a uz pomoć ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, predsednika NS, bilo obezbeđeno 20-tak miliona dinara. Prtethodno je gradska delegacija boravila u Subotici, gde se uverila da je balon isplativ nad zatvorenim bazenom napunjenim vodovodnom vodom, koja mora da se dogreva. Slična delegacija boravila je i u Vršcu kako bi se upoznala sa načinom funkcionisanja sportskih objekata poput dvorane „Milenijum“. Jedino nisu poređene mogućnosti privrede Subotice i pogovo Vršca sa valjevskom! Konačno, tokom 2013. delegacija Valjeva, u bitno izmenjenom sastavu, boravila je u Slovačkoj, gde je iz grada Prievidze dobila ponudu za izgradnju jeftinog zatvorenog bazena.

Elem, te 2004-2008, bio raspisan i tender za petnički balon, stvar gotovo privedena kraju, a onda opet „zafalilo para“. Uz to, oni koji su do tada bili najveći zagovornici postavljanja balona „promenili pamet“ i počeli da serviraju priču kako je to (balon) pogubno za sam olimpijski bazen! Na kraju se odustalo od svega, a novac je, moguće rebalansom budžeta, preusmeren u toplifikaciju grada.

Potom su počela nadgornjavanja, dakako no politička, o tome gde je najbolja lokacija za zatvoreni bazen. Licitiranje „mozgova“ svelo se na postojeći plivački kompleks u Petnici (uz dve opcije, koje je brdašce od dva bolje) i deo bolničkog kruga na Senjaku, gde je u međuvremenu, posle geoloških istraživanja, takođe dobijena topla voda iz podzemnog „jezera“ na kojem Valjevo i šira okolina plivaju, što je davno utvrdio geograf Jovan Cvijić.

Posle svega, pobedio je balon u Petnici, koji je koštao 31,5 miliona dinara, makar i kao privremeno rešenje do boljih vremena. Mada, ne treba smesti s uma kako privremena rešenja u Valjevu, poput Hale sportova ili dve lokacije za gradsku deponiju, traju godinama, decenijama čak!

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 1 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...