Grupna fotografija (foto: Đorđe Đoković)
Grupna fotografija (foto: Đorđe Đoković)
08.03.2015, 17:36

Obnovljen ŽRK „Valjevo“

č: | fb:

U Valjevu je danas, simbolično na 8. mart, posle četvorogodišnje pauze, obnovljen Ženski rukometni klub, koji će se, umesto Metalac, sada zvati „Valjevo“. Predsednik Skupštine je Vladislav Milivojević, a Upravnog odbora Saša Isidorović. Za stručni rad zadužena je Novka Savić, jedna od najboljih rukometašica u istoriji kluba, sportiskinja Valjeva 1983, zajedno sa Nikolom Jevremovićem Gužvom, kao sportski direktor.

Bilo je lepo videti, u sali Hale sportova, veteranke Slavicu Aleksić i Zoru Blagojević, ali i članice Novkine drugoligaške generacije iz 1980-tih Gocu Blažić, Mikicu Petronijević, Vesnu Gavrilović, Lidiju Lojen, pa Silvanu Stojnić, Ljilju Novokmet, Kaću Đurić, Ljilju Tmušić... One su, uz pomoć Rada Marića, i najzaslužnije za obnavljanje kluba sa tradicijom dugom preko 60 godina.

Novka Savić

Novka Savić (Foto: Đorđe Đoković)

Hazena, kao preteča rukometa, nastala je u Čehoslovačkoj, a u Valjevu su, prema dostupnim podacima, hazenašice Vardara u avgustu 1929. odigrale sa beogradskim Sokolom prvu utakmicu i izgubile sa 2:6. Tokom 1930-te sekcije hazene imali su i Budućnost, odnosno Birčanin (docnije Karađorđe), koje su igrale protiv gošći iz Čačka. Na Duhove (Trojice) 1930, o gradskoj slavi, u Valjevu je gostovala reprezentacija Beograda i pobedila Vardar sa 11:6, a Birčanin sa 13:5.

Nastavnik fizičkog vaspitanja Ljubisav Branković, jedan od najznačajnijih sportskih radnika Valjeva (uz rukomet bio je i pionir u košaraškom sportu) okupio je žensku ekipu Metalca, koja se borila za titulu prvaka Srbije, što je donosilo učešće u kvalifikacijama za popunu Prve lige Jugoslavije.

Rukometašice iz 1960.

Rukometašice iz 1960. (Foto: Dragiša Medenica)

U toj ekipi bile su Goca Gvozdenić Milošević i Mika Trifunović Milovanović (golmani), pa igračice pok. Milka Rašević Fajfrić, Mira Beronja, Milka Ćaćić Lazić, Slobodanka Jovičić Jakovljević, Vukica Pantelić Krsmanović, Milica Perišić Marković, Verica Đukić Gojković, Dragica Đurić, Ćana Trifunović, Rada Pejić, Nada Đukić Spasojević, Rada Kulinčević (golman)...

Milka Rašević se udajom za Petra Fajfrića, docnije reprezentativca, selu u Šabac. Njihova deca Zoran i Sandra takođe su bili istaknuti rukometaši. Sandra se udajom za doskorašnjeg srpskog odbojkaškog selektora Igora Kolakovića seli u Podgoricu, gde je igrala za Budućnost, potom bila trener i selektor Crne Gore.

U Metalcu potom stiže generacija, koju su predvodile Slavica Aleksić i Majda Stupar, pa Zora Jagodić, Slavica Plavšić Mirić, Mira Pantić, Ljilja Mitrović Milanović... Menjali su se i treneri – Ilija Ilić, Vlada Radosavljević....

Godine 1984-te, na kvalifikacijama u Mostaru, Metalac pod vođstvom trenera Ace Rosića ulazi u Drugu saveznu ligu SFRJ, a u ekipi su bile Novka Savić, Goca Blažić, Dragana Stojanović Selenić, Mikica Petronijević, Dragana Ivanović, Mira Vlajković, Sneža Krstić, Ljilja Katić, Mira Plećić, Vesna Milosavljević, golmani Magdalena Radosavljević i Ruža Petrović...Novi talas predvodila je Snežana Gavrilović, a Silvanina kći Ana Ćubela bila je reprezentativka igrajući za klubove van Valjeva. Ana Milivojević je imala zavidnu internacionalnu karijeru, a Dragana Stojanović uspešno je nastupala i za šabački Medicinar. Sada je trener u Emiratima.

Dosta uspeha u radu sa ŽRK Metalac imali su i treneri Slobodan Jokanović, koji je klub vodio više puta, kao i Vojkan Rakić, takođe prvotimac Metalca iz drugoligaških dana.

Osnivačka skupština ŽRK Valjevo

Osnivačka skupština ŽRK Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Prioritet ŽRK „Valjevo“, čulo se danas, je rad sa devojčicama iz osnovnih i srednjih škola, a prvenstvo osnovnih škola planirano je već za april. Na jesen, u sezoni 2015/16, namera je da se klub takmiči u Drugoj ligi Centar, trenutno najnižem rangu, u kojem sada igra i veliki Radnički sa Crvenog krsta, nekada višestruki šamipon Jugoslavije sa Ivankom Šuprinović i Cecom Kitić, trenerom Vinkom Kandijom i predsednikom Davidom Kalinićem.

Na spisku potencijalnih igračica trenutno je 17 devojaka iz viših razreda osnovne i srednjih škola, uz nadu da bi se u Valjevo mogle vratiti i pojedine igračice, koje sada nastupaju za druge klubove.

 Uz novo ime kluba, danas su suvojeni i statut, program rada, kao i amblem, čiji je autor arh. Duško Arsenić. Neophodno je obezbediti klupske prostorije, izgubljene gašenjem Metalca, kao i termine za trening u Hali sportova i Omni centru. Predstoji i posao registracije u APR-u, učlanjenje u Gradski sportski savez, pokušaj da se dobiju minimalna budžetska sredstva...

Osnivačka skupština ŽRK Valjevo

Osnivačka skupština ŽRK Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 6 sati 40 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 29 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.