Metalac - Dinamo Pančevo (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Metalac - Dinamo Pančevo (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
17.09.2015, 11:04

Rukometaši, ipak, igraju Super B ligu

č: | fb:

Ovoga vikenda startuje nova rukometna sezona, a u Super B ligi muška ekipa ORK Metalac, voljom žreba, treba da igra sa Dinamom iz Pančeva. Kažemo treba, s obzirom na tešku finansijsku situaciju u kojoj se klub nalazi, što je gotovo dovelo do „raspada sistema“.

Ipak, postoji realna nada da klub neće istupiti iz takmičenja iako je krnje rukovodstvo, koje se gotovo i ne sastaje, takvu odluku gotovo bilo donelo. Kada se spoznalo da bi u toj situaciji ORK morao da igra dva ranga nižu ligu, igrači su se „dozvali pameti“ i od klupskih čelnika zatražili da se takmiče u sadašnjem rangu, koji su na terenu izborili. U prošloj sezoni oni su osvojili treće mesto. Tokom dana valjalo bi obaviti obavezne lekarske preglede i licenciranje igrača, trenera Slobodana Jokanovića i službenih lica, što je preduslov da se ekipa takmiči. Komesar Super B lige je, zahvaljujući Vojislav Andriću Mađaru, jednom od najboljih valjevskih rukometaša do sada, voljan da, ako treba, odloži i utakmicu 1. kola sa Pančevcima.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, sadašnji minus je oko 20.000 evra, što je, kako kažu u ORK Metalac, ništa sa oko 500.000 evra, koliko, po njima, trenutno duguje ABA ligaš KK Metalac. Rukometaše su dugo lagali da će im biti isplaćeno obećano, pa je između pojedinaca među njima i predsednika Ivana Stojakovića Foxa došlo do nesporazuma, koji su doveli do predsednikove ostavke.

Uzgred budi rečeno, aktuelna uprava je loša kopija sistema po kojem dr Boško Đukanović vodi KK Metalac. U njoj su, prema podacima sa zvaničnog sajta kluba, pored Stojakovića - Vladan Jerinić, Đorđe Pavlović, Dejan Žarković i Milovan Petrović Ćoks,  ali i Goran Jović, Milan Đurđević, Nenad Jezdić, Aleksandar Blažić, Zoran Mujbegović (!), što neko ko je iole pratio valjevski rukomet teško može da razume osim ako ne važi krilatica da je „Pinki video Tita“!

Ne sporimo da je predsednik u ostavci Stojaković ulagao i svoj novac e da bi se ostvario koncep „evropskog Metalca“ obećan posle Skupštine na kojoj je to rukovodstvo izabrano.

Slobodan Jokanović

Slobodan Jokanović (Foto: Đorđe Đoković)

Metalac ima 15 igrača, gotovo svi su sa valjevske kaldrme, a i golman Ivan Đorđević iz Aranđelovca voljan je da ostane uz minimum dogovora o tome šta i kako dalje. Zanimljivo je i to da su direktori Doma zdravlja ili Valjevske bolnice, dr Zaven der Hazarjan i dr Dobrivoje Grujičić, bili gluvi na sve molbe da se zaposli kapiten Ivan Radojičić Ajs, pivotmen, sportista godine Valjeva u 2014, medicinski tehničar, koji je, sa najboljim mogućim ocenama, obavezni staž obavio u Službi hitne pomoći DZ. Posao bi trebalo naći i krilu Aleksi Lukiću, takođe medicinskom tehničaru, izdanku Škole rukometa ORK Metalac mlađih generacija.

Nedavno je bilo „teških reči“ i između trenera Jokanovića i Aleksandra Mijailovića, direktora Valisa, zbog termina za treninge jer je deo tih termina „otkinut“ ORK Metalcu kako bi ga dobila ženska ekipa ORK Valjevo, nedavno obnovljena posle nekoliko godina nepostaojanja kluba svojevremeno ugašenog i zbog uplitanja politike i pojedinih gradskih čelnika, koji su se, i krivi i dužni, našli tamo gde im nije mesto!

Sada su bivše igračice, sa Novkom Savić na čelu, preuzele vođenje kluba, a ŽORK Valjevo će igrati u najvišem rangu zbog svekolikog potonuća ženskog rukometa u Srbiji. U Valisu su taj kriterijum bukvalno primenili, pa je došlo do spora o terminima dva rukometna kluba.

Ukoliko ORK Metalac uspe da se (tokom dana) elementarno preorganizuje u „12 i pet“ mnogo toga će se uz, veliki trud, dalje rešavati u hodu. U suprotnom, moguće je da se ugasi klub sa višedecenijskom tradicijom, koji će se teško iznova „roditi“.

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 28 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...