Čelnici KK Metalac  (foto: Đorđe Đoković)
Čelnici KK Metalac (foto: Đorđe Đoković)
10.06.2016, 18:21

Dug Metalca je 220.000 evra

č: | fb:

Čelnici KK Metalac rekli su na večerašnjoj pres konferenciji u klupskim prostorijama u Tešnjaru da je dug kluba oko 220.000 evra, što je, kako procenjuju, manje nego što duguje bilo koji ABA ligaš. Igračima se duguju dve do četiri plate i ponovili da će svi oni, kao i treneri, biti isplaćeni, te da će Metalac ući u reprogram ostalih dugovanja poveriocima.

Zoran Vraneš

Zoran Vraneš (Foto: Đorđe Đoković)

Prvi čovek Skupštine kluba Zoran Vraneš kaže kako je budžet Metalca, prema podacima dostupnim na internetu, tri do devet puta manji od budžeta drugih ABA ligaša. A ti klubovi, ponovljeno je nekoliko puta, su iz velikih gradova poput Beograda, Zagreba, Ljubljane, Zadra, Banja Luke...

„Nema razloga za pesimizam, niko od igrača nije zatražio raskid ugovora kako bi napustio Metalac“, rekao je dr Boško Đukanović. „Nama je najveći problem to što u ovom trenutku ne znamo šta biva sa ABA ligom, odnosno koju ćemo ligu igrati u narednoj sezoni da bismo sa stručnim štabom formirali ekipu“, dodao je.

Dr Đukanović je uveren da će Metalac igrati u ABA ligi, koja bi, uprkos brojnim nepoznanicama, mogla da broji 12, ali i 14 ili čak 16 klubova! Dakako, mnogo toga zavisi i od raspleta sukoba FIBA i ULEB uz podatak da je sud u Minhenu doneo odluku i dao za pravo ULEB-ovoj Evroligi, što je novi momenat u čitavoj priči. Kao, uostalom, i to ko će biti bolji u dvomeču za treće mesto u SLS između Mege i FMP u kojem je ekipa iz Železnika trenutno u boljoj poziciji jer vodi sa 2:1, večeras igra na svom parketu, a za treće mesto potrebne su tri pobede.

Boško Đukanović

Boško Đukanović (Foto: Đorđe Đoković)

Večerašnja pres konferencija pokazala je koliko nedostaju slični susreti ljudi koji vode Metalac sa novinarima jer su, u pojedinim trenucima, obostrano olako potezane teške reči. Metalčevi čelnici su izgleda pomislili da će novinari biti zadovoljni opštom pričom o krizi u društvu i sportu, pa su se pojedinci, posve nenadano, ljutnuli za naše interesovanje o dugovima, godišnjem budžetu Metalca, načinu sklapanja ugovora sa igračima, efektima rada Škole košarke, smeni trenera Vlade Đokića i njegovoj odgovornosti za rezultate u sezoni za nama, načinu žrebanja grupa u Superligi Srbije (SLS)...

Kako bilo, činjenica je da su kandidati iz Metalca za pojedine selekcije Srbije bekovi Kutlešić, Rakićević, Novak i Čampara, odnosno Kočović, što govori o kvalitetu pojedinaca koji su nosili dres Metalca. Nije prihvaćena ni teza da su treneru Đokiću nametani pojedini igrači, te da je on imao potpunu slobodu u izboru prvotimaca.

U tom kontekstu pominjan je i Stefan Pot, takođe kandidat za studentsku selekciju Srbije, na čijem je angažovanju Đokić insistirao, kao i na četvorogodišnjem „tvrdom“ ugovoru. Sa Potom je ugovor sklopljen na dve godine, a Metalac mu sada duguje 20.000 evra.

„Menadžeri naših igrača bili su korektni, nisu pretili tužbama, ali ćemo ubuduće biti manje darežljivi. Neće više biti preplaćenih igrača kao do sada!“, rekao je dr Boško Đukanović.

Uz Đukanovića i Vraneša, pred novinarima su se pojavili i Aleksandar Milovanović, dr Miša Ilić, Zoran Jevremović i Ljuba Radić, takođe članovi Upravnog odbora Metalca. Oni su jedinstveni u oceni da je danas teško naći novac, pa je prava umetnost obezbediti pojedinačnu donaciju od 10.000 evra, odnosno da su problemi počeli onog trenutka kada se povukao generalni sponzor Farmakom MB čiji je vlasnik zapao u poslovne i finansijske probleme.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 16 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...