Start trke Memorijal đenerala Ðukića (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
Start trke Memorijal đenerala Ðukića (2015.) (foto: Đorđe Đoković)
28.10.2016, 06:36

Đukićev atletski memorijal

č: | fb:

Na stazi Valjevo-Jovanja-Valjevo, dugoj 10,5 km, danas se od 10.00 sati održava 16. atletski "Memorijal đenerala Ðukića" u znak sećanja na Svetomira Đukića, začetnika olimpijskog pokreta u Srbiji.

 

Manifestaciju će po tradiciji otvoriti trke na 800 metara osnovaca od prvog do osmog razreda, a nastupiće i srednjoškolci, juniori i juniorke, seniori i seniorke, vojnici i policajci, kao i veterani.

 

Organizatori su najavili učešće atletičara iz nekoliko gradova, kao i reprezentativke, olimpijke Olivere Jevtić iz Užica, koja je već učestvovala na trkama u Valjevu, pa i na Đukićevom memorijalu.

 

Ðeneral Svetomir Ðukic (1882-1960) organizovao je 1906. godine. Na stazi Valjevo-Jovanja-Valjevo, prvu "pešacku (atletsku) trku" na kojoj je i sam učestvovao. On je osnivač Srpskog olimpijskog kluba 1910, docnije i Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK). Bio je član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i bilski saradnik njegovog predsednika Pjera de Kubertena.

 

Naše olimpijce predvodio je na najvećim skupovima sportista u Stokholmu, Anversu, Parizu, Amsterdamu i Berlinu, od 1912. do 1936. godine, kao svestrani sportista - atletičar, mačevalac, plivač, veslač, biciklista, a bavio se i konjičkim sportom.

 

Umro je 1960, u Duisburgu (Nemacka), u izgnanstvu, a njegovi posmrtni ostaci preneti su 2002. godine u rodnu Ražanu, kod Kosjerića. U parku kod kafane "Platani", gde su tradicionalno start i cilj memorijalne trke atletičara, 16. maja 2008. postavljena je Ðukiceva bista, rad valjevskog akademskog vajara Nemanje Radojičića.

 

Organizatori su najavili da će saobraćaj na magistralnom putu Valjevo-Bajina Bašta, zbog stalne gradske manifestacije koja je iz budžeta finansirana sa 250.000 dinara, danas biti zatvoren od 10.00 do 14.00 sati.

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 19 sati 34 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 22 sati 11 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara