SU Varatonac Valjevo (foto: SU Varatonac)
SU Varatonac Valjevo (foto: SU Varatonac)
09.06.2018, 13:22

Prvi valjevski polumaraton

č: | fb:

Grupa mladih Valjevaca, tokom zajedničkog druženja po završetku Novosadskog polumaratona, došla je na ideju da osnuje sopstveno sportsko udruženje čiji bi cilj bio razvoj i popularizacija atletike kroz organizaciju sportskih manifestacija.

 

Nešto što je moglo zazvučati kao prvoaprilska šala izraslo je u pravu priču kada su pomenuti mladi ljudi rešili da, samo dva i po meseca kasnije, realizuju svoju ideju osnivajući SU Varatonac, a godinu dana nakon toga organizujući prvi Valjevski polumaraton čime su naš grad upisali na trkačku mapu Srbije, pa i regiona!

 

Novina koju su organizacijom polumaratona osnivači SU Varatonac, Valjevo doneli sadržana je u nešto drukčijem pristupu sportu i refleksija je planetarnog fenomena, naglog i ogromnog porasta rekreativaca trkača, dugoprugaša, voljnih i spremnih da učestvuju na višekilometraskim trkama, maratonima i polumartonima širom planete.

SU Varatonac Valjevo

SU Varatonac Valjevo (Foto: SU Varatonac )

 

Tako će u nedelju, 10. juna 2018. godine trkači iz cele zemlje i regiona, njih više od 400, doći u Valjevo da još jednom ispitaju svoje granice, odmere mentalnu i fizičku snagu i da stignu do željenog cilja, ali i da pokažu da biti trkač ne znači samo bavljenje atletikom, nego da je biti trkač životni stav!

 

I dok spremnost grada da podrži nove ideje i tendenicje govori o njegovom potencijalu da raste i razvija se, tradicija daje čvrst i siguran temelj na kom se noviteti mogu izgraditi, pa tako i Valjevo, grad sa dugom i značajnom atletskom tradicijom potvrđenom kroz brojne uspehe atletičarki AK Metalac,Valjevo i dve olimpijske predstavnice, Anom Subotić i Tamarom (Marković) Salaški, poniklim iz pomenutog kluba, može biti sigurna i postojana baza za Valjevski polumaraton koji će, nadam se,  izrasti u tradicionalnu manifestaciju našeg grada.

 

Zato poziv svim sugrađanima da sutra, u nedelju, u 10 sati izađu na Gradski trg i gradske ulice i svojim prisustvom pozdrave i podrže učesnike 1. Valjevskog polumaratona i time gostima pruže osećaj dobrodošlice i podare im lepu sliku zbog koje će poželeti da ponovo dođu u naš grad.

 

Detaljne informacije o događaju (početku trke, trajanju, maršruti i dr.) možete pronaći na http://valjevskipolumaraton.com/ i https://sr-rs.facebook.com/valjevskipolumaraton/

 

Trasa i privremneo zatvaranje saobraćaja

 

Biće organizovane dve veće i jedna manja trka: polumaratonska, od 21 kilomatar i trka zadovoljstva od deset kilometara. Obe trke počinju i završavaju se na Gradskom trgu, a početak je u 10 časova. Pored dve glavne trke, deca uzrasta od 11 do 14 godina takmičiće se u trci na 500 metara koja počinje nešto posle glavnih trka.

 

Trasa delom ide klisurom reke Gradac gde će trkači moći da uživaju u pogledu na reku koja je ponos Valjeva. Drugi deo trase prolazi kroz stari deo grada - Tešnjar. Trasa je kružna, što znači da će učesnici koji budu trčali polumaraton trčati dva kruga. Broj trkača koji polumaraton može da primi limitiran je na 400 učesnika. 

 

Zbog održavanja Prvog valjevskog polumaratona, saobraćaj će biti privremeno zatvoren, u periodu od 9.30 do 13.30 časova, u sledećim ulicama:

  • Karađorđeva (od pošte do raskrsnice sa Sinđelićevom ulicom)
  • Sinđelićeva (deonica od Karađorđeve do Kneza Mihaila)
  • Mirka Obradovića
  • Bulevar Palih Ratnika (od Mirka Obradovića do policijske stanice)
  • Kneza Mihaila
  • Prva Brazda (do raskrsnice za Vajate i Ploče)
  • Milovana Glišića
  • Tešnjar (Birčaninova)
  • Vuka Karadžića (od Kneza Mihaila do pošte)

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...