Platan u Radničkoj (foto: Đorđe Đoković)
Platan u Radničkoj (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2020, 11:12

Gradske službe nesposobne da reše jedan banalan problem

č: | fb:

Godinu dana jedan naš sugrađanin pokušava da sa nadležnim gradskim službama reši banalan komunalni problem, ali, sudeći po tome da službe ne reaguju, ispostavilo se da je problem ogroman i nerešiv.

 

Pre dva meseca, ne kao vest nego u rubrici Forum čitalaca u nedeljniku Napred, pročitala sam pismo "Ne lipši, magarče, do zelene trave", novinara tog nedeljnika Slobodana Ćirića. Pisao je o svojim mukama o tome da gradske službe deset meseci ne rešavaju banalan, ali za njega veliki, problem. Pre neki dan pitala sam ga: "Šta bi sa granama, jesu li posečene?". Odgovori kratko: "Nisu".

 

Početkom oktobra prošle godine, kao revnosni građanin Slobdan Ćirić je podneo komunalnoj inspekciji predstavku u kojoj je zahtevao da se odseku grane drveta na trotoaru, na javnoj površini ispred njegove kuće u Radničkoj ulici. Grane su se nadvile nad krovom, udaraju po crepu, oluci se napune lišćem i sve to nanosi štetu na krovu i kući.

 

- Umesto da poslušam savete mnogo "iskusnijih" Valjevaca koji su mi predlagali da jednostavno angažujem ljude i sam isečem grane ili da, "još bolje", zalijem nekim otrovom drvo pa da se ono sasuši, ja sam odlučio da budem pošten građanin i da sve rešim legalnim putem – napisao je Ćirić.

 

Dalje navodi da je bio prijatno iznenađen kada ga je posle samo šest dana, 8. oktobra 2019. pozvala komunalna inspektorka da mu saopšti da je po njegovoj predstavci tog dana izvršen vanredni inspekcijski nadzor u Radničkoj 43 i utvrđeno da stablo delom svoje krošnje zaista naleže na krov kuće.

 

"Postupajući u skladu sa članom 87 Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalne delatnosti i komunalnom redu (Sl. glasnik grada Valjeva br. 8/15), inspektor je vaš zahtev zajedno sa fotografijama sa lica mesta prosledio Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu na dalje postupanje", stoji u dopisu koji je na adresu Slobodana Ćirića stigao 11. oktobra 2019.

 

- Bio sam oduševljen, naivno verujući da će moj problem brzo biti rešen. Jer, inspektor je utvrdio da sam u pravu i naložio da se postupi po propisima. Kakav danak neiskustvu. Vreme, dani, meseci prolaze, nigde nikoga da poseče grane. Zovem, odlazim, raspitujem se, slušam razna objašnjenja, obrazloženja, opravdanja, izgovore, obećanja... Svašta slušam, samo nikako da čujem zvuk motorne testere nad krovom moje kuće i da se konačno otarasim grana koje mi život zagorčavaju – napisao je Ćirić.

Platan u Radničkoj

Platan u Radničkoj (Foto: Đorđe Đoković)

 

I onda, posle osam meseci uzaludnih pokušaja, epohalna novost! Ne, nisu došli da najzad odseku grane, već su poslali novi dopis. Stiže sa adrese Gradske uprave grada Valjeva, Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove od 10. juna 2020. U njemu, uz potpis tri inženjera, Ćirića obaveštavaju da je na osnovu njegovog zahteva Komisija za uklanjanje stabala sa javnih površina i stabala odnosno delova stabala oštećenih od elementarnih nepogoda koja ugrožavaju život ljudi, imovinu i normalan saobraćaj, uvidom na terenu konstatovano sledeće:


"Na pomenutoj adresi ispred kuće postoji platan na javnoj površini - trotoaru i krošnjom naleže na krov kuće podnosioca zahteva. Komisija je saglasna da se izvrši orezivanje krošnje za 1/3 odnosno izvrši prevršavanje".

 

- Osam meseci i tri inženjera bila su potrebna da konstatuju ono što svako može svakog dana golim okom da vidi. Ali ni to nije bilo dovoljno da se problem reši. Evo, prođe deset meseci od moje predstavke, a grane drveta sa javne površine još uvek se nadvijaju nad mojim krovom. Zamislite šta neki ozbiljan investitor može da očekuje u gradu čiji službenici godinu dana nisu u stanju da se organizuju da odseku jednu ili dve grane sa jednog drveta. Zato i jesmo tu gde jesmo – zaključuje Slobodan Ćirić u otvorenom pismu objavljenom u nedeljniku Napred pre dva meseca.

 

Aktuelno