Valjevo (foto: DjordjeDjokovic)
Valjevo (foto: DjordjeDjokovic)
16.01.2021, 08:42

Funkcioneri prijavili imovinu, a Agencija nije objavila

č: | fb:

 

Nakon teksta "Od gradskih funkcionera jedino je gradonačelnik prijavio prihode i imovinu", objavljenog 15. januara u internet novinama Kolubarske.rs, oglasila se informacijom za medije Grupa za informisanje i protokol grada Valjeva.

 

U informaciji pod naslovom "Gradski funkcioneri podneli izveštaje o prihodima i imovini", navodi se da su "gradski funkcioneri u propisanom zakonskom roku od 30 dana od izbora i postavljenja na javnu funkciju uredno podneli izveštaje Agenciji za sprečavanje korupcije".

 

Iz Gradske uprave demantuju pisanje "lokalnih medija" da funkcioneri nisu podneli prijavu imovine i prihoda, ali potvrđuju da izveštaji nisu objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

 

"Iz Agencije za sprečavanje korupcije nam je rečeno da će izveštaji koje su podneli gradski funkcioneri biti uskoro objavljeni, jer još uvek nisu obrađeni", navodi se u informaciji Grupe za informisanje i protokol grada Valjeva.

 

U našem tekstu o prijavi imovine i prihoda funkcionera piše: "Prema dostupnim informacijama na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, jedino je od funkcionera gradske vlasti u 2020. godini, prihode i imovinu, u zakonom propisanom roku, prijavio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković".

 

Dakle, Kolubarske.rs su prenele dostupne informacije ili ono što je objavljeno na zvaničnom sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, a prijave svih gradskih funkcionera, kao i direktora javnih preduzeća, osim gradonačelnika Lazara Gojkovića, nisu objavljene, što je potvrdila i Agencija za sprečavanje korupcije. Podsećamo da je reč o funkcionerima Grada koji su na vlasti pet meseci.

 

S obzirom na to da su našu redakciju, nakon objavljenog teksta, pozvali pojedini funkcioneri, među njima prdsednica Skupštine grada prof. dr Snežana Rakić, tvrdeći da su podneli prijavu, u zakonskom roku, još u septembru, ali ne znaju zbog čega nije objavljena, Agenciji za sprečavanje korupcije uputili smo mejl sa pitanjima: "Molim vas da mi odgovorite da li su podaci na vašem sajtu pouzdani i ažurni, da li postoji mogućnost da je funkcioner podneo prijavu, a da te prijave nema u bazi"? Na ova pitanja još uvek nismo dobili odgovor.

 

Naglašavamo, da se na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije nalazi izveštaj o prijavi na funkciju gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, koji je na funkciju stupio 18. avgusta kada i ostali gradski funkcioneri, otuda smo zaključili da oni nisu podneli prijave, ne sumnjajući da Agencija četiri meseca nije obradila podatke.

 

Što se tiče prijave imovine i prihoda članova Graskog veća, u informaciji za medije Grupa za informisanje i protokol grada Valjeva navodi da "prema novom Zakonu Agencije za sprečavanje korupcije, koji je stupio na snagu 1. septembra 2020. godine, članovi Gradskog veća, izborna komisija, kao i odbornici u Skupštini grada, nisu u obavezi da prijave prihode i imovinu, iako su izveštaji o prijavi na funkciju predati u roku. Izveštaji koje su podneli članovi Gradskog veća zbog novog Zakona neće se naći u registru Agencije za sprečavanje korupcije".

 

Istine radi, treba reći da su članovi Gradskog veća na funkciju imenovani 18. avgusta 2020, a novi Zakon o sprečavanju korupcije se primenjuje od 1. septembra 2020, tako da su članovi Gradskog veća, po starom zakonu koji je tada važio, bili u obavezi da Agenciji za sprečavanje korupcije prijave prihode i imovinu.

 

Prelaznim i završnim odredbama novog Zakona o sprečavanju korupcije pecizirano je da postupci započeti po odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji nisu okončani do dana početka primene ovog zakona, okončaće se po odredbama novog zakona.

  

U javnoj bazi podataka Agencije za sprečavanje korupcije, članovi Gradskog veća i dalje se vode kao javni funkcioneri, ali ne postoje podaci o tome da su podneli prijave, kako navodi u informaciji za medije Grupa za informisanje i protokol grada. Gradonačelnik Lazar Gojković je prijavu dostavio 15. septembra 2020, što se može videti na sajtu Agencije, ali se ne vidi kada su ostali funkcioneri to učinili, među njima i članovi Gradsko veća.    

Pretraga funkcionera (Lazar Gojković)

Pretraga funkcionera (Lazar Gojković)

 

Pretraga funkcionera (član Gradskog veća Vladimir Blagojević)

Pretraga funkcionera (član Gradskog veća Vladimir Blagojević)

 

Obaveza prijave imovine i prihoda

 

Posebno je pitanje kako to da su članovi Gradskog veća i odbornici Skupštine grada, uprkos tome što su javni funkcioneri, izuzeti od obaveze podnošenja prijave imovine i prihoda. Oni donose opšte akte iz nadležnosti Grada, koji se tiču velikog broja ljudi, baš kao što članovi Vlade i poslanici Narodne skupštine donose akte iz nadležnosti Republike, ali u odnosu na njih imaju povlašćen položaj te nisu obavezni da prijave prihode i imovinu.


Ovo pitanje zahteva pravno tumačenje, kojim ćemo se posebno baviti.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 14 sati 53 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 17 sati 42 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.