Mehanizacija Vodovoda (foto: Kolubarske.rs)
Mehanizacija Vodovoda (foto: Kolubarske.rs)
22.01.2021, 07:54

Višedecenijska “borba” žitelja Partizanske sa mehanizacijom vodovoda

č: | fb:

Sektor JKP Vodovod za održavanje i rekonstrukciju vodovodne mreže, gde se nalaze kamioni i građevinske mašine, lociran je na kraju Ulice Branka Radičevića i male Partizanske ulice, koja je gusto naseljena sa obe strane, slepa i bez trotoara.  

Partizanska ulica

Partizanska ulica (Foto: Kolubarske.rs)

 

Žitelji te ulice smatraju da Sektor treba preseliti na neko drugo mesto iz, kako kažu, "sasvim opravdanih razloga", pre svega zbog bezbednosti njihove dece i prava na normalan i zdrav život. Kažu da ulicom jedva prođu automobili i pešaci, a kamoli teška mehanizacija komunalnog preduzeća.

 

Navode da Vodovod ima još dve lokacije, u Goriću i kod stare stočne pijace, na koje mogu da se izmeste kamioni, bageri i ostala mehanizacija, kojoj, kako kažu, nije mesto među porodičnim kućama.

Aleksandar Marković

Aleksandar Marković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aleksandar Marković iz Partizanske ulice, koja se nalazi na početku parka Pećina, priča da je njegov deda, zajedno sa komšijama, pre četiri decenije pisao peticiju gradskom vodovodu sa molbom da im se reši "gorući problem" koji imaju zbog građevinskih mašina i kamiona. Pre dve decenije istu peticiju pisao je i Aleksandrov otac sa komšijama, a danas dopis Vodovodu šalje i on verujući da će problem konačno biti rešen.

 

"Kamioni su skoro svakodnevno parkirani na ulici ispred moje kuće sa upaljenim motorom koji radi i do 30 minuta stvarajući nesnosnu buku. Ti kamioni su stari, motori se ne mogu odmah zagrejati, neretko ih vozači bespotrebno turiraju, što dodatno uznemirava… Niko od nas nije dužan da trpi takvu buku, a da ne govorim o izduvnim, štetnim gasovima", kaže Maković. Dodaje da isti problem imaju komšije iz Ulice Branka Radičevića, koji su takođe pisali dopise valjevskom vodovodu.

Kamion JKP Vodovod

Kamion JKP Vodovod (Foto: Aleksandar Marković)

 

Marković navodi da je pre dve godine u novembru došlo do incidenta kada ga je jedan vozač kamiona napao i naneo mu teške telesne povrede, i to samo zbog toga što je negodovao zbog "turiranja" pored prozora sobe gde je spavalo njegovo dete. Marković je spor dobio na sudu, ali, kako kaže, problemi ne da nisu rešeni nego su još veći.

 

Direktor JKP Vodovod Ivan Filipović, koji je na toj funkciji tek tri meseca, kaže da zna za probleme žitelja dve ulice, da ih potpuno razume, upoznat je i sa njihovim zahtevom da se Sektor preseli na drugu lokaciju, ali, naglašava, za to su potrebni novac i vreme, a Vodovod i Grad trenutno nemaju novca za tu investiciju.

Goran Antonijević i Ivan Filipović

Goran Antonijević i Ivan Filipović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Tehnički direktor Vodovoda Goran Antonijević kaže da je Sektor za održavanje i rekonstrukciju vodovodne mreže JKP Vodovod na toj lokaciji od 1935. godine kada tu, verovatno, nije bilo nijedne kuće.

 

"Na toj lokaciji, gde su praktično dva sektora – održavanja i rekonstrukcije u kojima radi 90 ljudi, nalaze se garaže, magacini, kancelarije. Naše potrebe i poslovi su prevazišli taj prostor, jer kako se razvijao grad, tako se razvijao i Vodovod, te je nama neophodan drugi, veći prostor, pre svega za mehanizaciju", kaže Antonijević.

JKP Vodovod - Sektor za održavanje

JKP Vodovod - Sektor za održavanje (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Nezavisno od problema žitelja dve ulice, mi razmišljamo dugi niz godina kako da ovaj neadekvatan prostor zamenimo boljim, gde bismo smestili našu celokupnu mehanizaciju i vozila. Imali smo ideju da bar deo voznog parka, tačnije cisterne, izmestimo u Gorić gde se nalazi postrojenje otpadnih voda, ali i za to treba novac jer je neophodno izgraditi objekat sa nekoliko garažnih mesta. Ali, čak i da to uradimo, imali bismo problem sa organizacijom posla jer bi jedan deo sektora ostao ovde, a drugi bi bio u Goriću. Razgovarali smo mi o tome i sa novim gradonačelnikom Gojkovićem, ali nažalost novca u budžetu grada za tu investiciju nema. Tako da ja skoro rešenje zaista ne vidim. I da ne lažemo ni naše komšije, a ni zaposlene da će to da bude za godinu ili dve, mi to ne možemo da obećamo", kaže Antonijević i zaključuje da bi zaista svima bilo mnogo lakše kada bi na Ilidži ostao jedan manji, dok bi veći deo Sektora bio premešten.

 

Tehnički direktor Vodovoda skreće pažnju na to da se na toj lokaciji nalazi i izvorište Ilidža, treći snabdevač sirove vode koja je najčistija od svih koje se prerađuju u postrojenju na Pećini.

 

Odgovarajući na žalbe žitelja Partizanske ulice da vozači svoje kamione zagrevaju pod njihovim prozorima uz turiranje, koje je, kako kaže Aleksandar Marković, učestalije i jače nakon napada na njega i sudskog epiloga, direktori su saglasni da je to nedopustivo i obećavaju da toga ubuduće neće biti.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 15 sati 25 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 18 sati 14 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.