Spomenik proti Mateji Nenadoviću (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik proti Mateji Nenadoviću (foto: Đorđe Đoković)
15.02.2021, 11:14

Cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću

č: | fb:

Povodom Dana državnosti, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i predstavnici Vojske Srbije u Valjevu položili su cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću. Spomenik se nalazi kod Privrednog suda u centru Valjeva, delo je akademskog vajara Mila Jevtića.

 

Nakon polaganja cveća, gradonačelnik je obišao novu postavku u Narodnom muzeju posvećenu Drugom svetskom ratu, koja je od danas otvorena za posetioce.

 

Delegacija Vojske Srbije polaže cveće na spomenik proti Mateji Nenadoviću

Delegacija Vojske Srbije polaže cveće na spomenik proti Mateji Nenadoviću (Foto: Đorđe Đoković)

Dan državnosti je praznik, kojim se obeležava početak Prvog srpskog ustanka kojim je počelo oslobađanje našeg naroda od turske vladavine. Na Sretenje 1804. je održan zbor u Orašcu, a na ovaj dan je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

 

Lazar Gojković polaže cveće na spomenik proti Mateji Nenadoviću

Lazar Gojković polaže cveće na spomenik proti Mateji Nenadoviću (Foto: Đorđe Đoković)

Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

 
Lazar Gojković polaže cveće na spomenik proti Mateji Nenadoviću

Lazar Gojković polaže cveće na spomenik proti Mateji Nenadoviću (Foto: Đorđe Đoković)

O proti Mateji Nenadoviću

 

Prota Mateja Nenadović je rođen 26. februara 1777. u Brankovini. Bio je vojvoda u Prvom srpskom ustanku, ali i osnivač i predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta, što je prva srpska Vlada. Potom je kao diplomata uspostavljao prve kontakte sa stranim državama i silama tog vremena- Rusijom i Turskom.

Spomenik proti Mateji Nenadoviću

Spomenik proti Mateji Nenadoviću (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prota Mateja je nakon Seče knezova, Ilije Birčanina i njegovog oca Alekse Nenadovića, sa stricem Jakovom pokrenuo Prvi srpski ustanak u valjevskoj i šabačkoj nahiji.

 

Pored ratničkog i političkog značaja, ostavio je traga i kao pisac, a njegovi "Memoari" su dragocen dokument tog vremena.

 

Svoju buntovnu prirodu je osim u Prvom srpskom ustanku iskazao i u više navrata u periodima vladavine kneza Miloša i kneza Mihaila, kada je zbog neslaganja sa njihovim načinom vladavine, najpre bio penzionisan, a potom je morao da napusti Srbiju. Dolaskom Aleksandra Karađorđevića, postao je državni savetnik. Umro je u Valjevu 11. decembra 1854. godine.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 1 dan 3 sati

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 9 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 dan 8 sati

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara