Registracija Prijava preko FB
Konferencija za novinare GrO DS (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare GrO DS (foto: Đorđe Đoković)
18.02.2021, 11:34

Naprednjaci aktiviraju i projekte demokrata

č: | fb:

Odluka gradske vlasti da se "oživi" zdanje Doma vojske i da tu bude multifunkcionalni kulturni centar je potvrda teze da danas jeste 2021. godina, ali sve izgleda kao da je 2012. godina, kažu valjevske demokrate i podsećaju da je multifunkcionalni kulturni centar zapravo projekat Demokratske stranke od pre deset godina.

 

Predsednik GrO DS-a Zoran Jakovljević je, na konferenciji za novinare organizovanoj ispred vrednog, ali danas napuštenog i zapuštenog zdanja Doma vojske, podsetio da je 2012. godine, u vreme kada su demokrate bile na vlasti, a on bio gradonačelnik, doneto rešenje o nameni građevine Doma vojske.

 

- Kada je pre desetak godina Grad postao vlasnik Doma vojske, kandidovali smo projekat "Evropska kuća umetnosti", koji je kao diplomski rad uradila naša sugradjanka Dragana Janković uz pomoć našeg člana Gradskog veća Dušana Arsenića. Tada smo predvideli da ovde bude neki multifunkcionalni sadržaji, a vezani su za evropsku umetnost. To je bilo moguće realizovati, ne samo novcem iz budžeta Valjeva nego i iz evropskih fondova, jer je neposredno pre toga Valjevo posetio 21 ambasador iz zemalja Evropske unije. Drago nam je što je neko posle svih lutanja oko namene Doma vojske, od privatnog univerziteta preko biblioteke, danas došao do zaključka da ovaj Dom vojske kvalitetom zaslužuje da ipak bude nešto što je vezano za umetnost - rekao je Zoran Jakovljević.

 

Dodao je da bi taj projekat multifunkcionalnog centra u zdanju Doma vojske sigurno bio realizovan da 2012. godine demokrate nisu izgubile vlast.

Zoran Jakovljević

Zoran Jakovljević (Foto: Đorđe Đoković)

 

I najava gradske vlasti da će u zdanju Štedionice na Desankinom vencu, gde su bili Radio Valjevo i Napred, biti Gradska kuća govori o tome da vlast SNS nema plan s obzirom na to da je pre pet godina to trebalo da bude Gradska kuća, potom Muzej fantastike, a danas je ponovo aktuelna ideja Gradske kuće. Jakovljević je saglasan da u jednom od najlepših objekata u gradu treba da bude Gradska kuća, što je bila ideja i Demokratske stranke.

 

- Kada obiđete vojvođanske gradove po Srbiji videćete da svi imaju stare i lepe zgrade Gradske kuće. I to nije nešto zarad udobnosti gradonačelnika i službenika, nego je objekat reprezentativan za takav sadržaj. I to je bilo blizu rešenja kada smo mi bili na vlasti – naveo je Jakovljević.

 

Komentarišući najavu da će na ulasku u Tešnjar, na mestu sadašnje benzinske pumpe, biti urađena "Kapija Tešnjara", gde bi, prema nekim informacijama, trebalo da bude veliki spomenik Iliji Birčaninu, Jakovljević kaže da to "liči na virus koji se preneo iz Beograda da se odluke donose na brzinu i da se prave neki monumentalni spomenici".

 

Jakovljević smatra da bi trebalo dobro razmisliti o tome i da taj prostor treba osmisliti na pravi način, naglašava da treba biti oprezan oko donošenja takvih odluka jer "kada se odluke donose na brzinu bez strateškog planiranja, to liči ili jeste rad neke interesne grupe".

 

Predsednik valjevskih demokrata je podsetio da brojna strateška dokumenta Valjeva čekaju na obnovu i preradu jer su mnogi od njih istekli.

 

- Na sajtu Valjeva postoji nekih dvadesetak strategija, većina nije aktuelna, a ima mnogo važnih, među njima i ona koju smo doneli 2010. godine održivog razvoja grada do 2020.  godine iz koje su proizilazile pojedinačne, a iz njih projekti koji bi bili realizovano sredstvima iz predpristupnih fondova. I to je bilo realno realizovati. Nekim dokumentima je isteklo vreme i trebalo bi ih ažurirati, a među njima je i jedan od najvažnijih Lokalni ekološki akcioni plan, koji je istekao 2013. godine, a podrazumevao je konkretne akcije i projekte - naveo je Jakovljević.

 

Isidora Đgović, Zoran Jakovljević i Vesna Marković

Isidora Đgović, Zoran Jakovljević i Vesna Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Na konferenciji za novinare valjevskih demokrata predstavljena su dva nova člana stranke Isidora Đogović, master psiholog i Vesna Marković, specijalni pedagog i psihoterapeut u penziji.

 

Đogović je sugrađanima poručila da je čovek političko biće, politika utiče na našu sadašnjost i još više će uticati na našu budućnost isto kao što je uticala na našu prošlost, stoga je sve koji imaju pitanja pozvala da dođu u prostorije DS-a i traže odgovore na ta pitanja i da im se pridruže.

 

Marković je navela da je cilj demokrata da napravi program iz oblasti socijalne zatite, koji treba da se naslanja na principe Demokratske stranke, a to je pre svega odgovornost.

 

"Hoćemo da pomognemo ljudima da preuzmu odgovornost za sopstvene živote i samim tim za život drutvene zajednice", poručila je Vesna Marković.

Aktuelno

Kovid ambulanta Doma zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 14 sati 41 minuta

U Kolubarskom okrugu preminule još dve osobe od koronavirusa

U Valjevu i Ubu preminula je još po jedna osoba od posledca koronavirusa. Od početka pandemije u Valjevu je preminulo 176. U Kolubarskom okrugu je novopozitivnih 78, hospitalizovan je 61 kovid...