Dragan Popović i Đorđe Pavlović (foto: DjordjeDjokovic)
Dragan Popović i Đorđe Pavlović (foto: DjordjeDjokovic)
05.03.2021, 10:34

Traže ostavku ili smenu pomoćnika gradonačelnika Miloša Milutinovića

č: | fb:

Nezakonita je izjava o poverljivosti koju su potpisali članovi Radne grupe za analizu modela za rešavanje statusa Zdravstvene ustanove Apoteke "Valjevo", a kojom su svoj rad proglasili tajnim daleko od očiju javnosti, smatraju socijalisti i Jedinstvena Srbija.

 

Šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada, Đorđe Pavlović je na konferenciji za novinare, govoreći o Izjavi, rekao da se Radna grupa pogrešno pozvala na Zakon o tajnost podataka, kao i da je donela nezakonit Poslovnik o radu, a izjava o tajnosti nema uporište u zakonu.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pavlović je podsetio da je pomoćnik gradonačelnika Miloš Milutinović, rukovodilac Radne grupe za analizu modela za rešavanje statusa Apoteke "Valjevo", prošle nedelje za skupštinskom govornicom izjavio da ne može saopštiti rezultate rada Radne grupe jer su članovi potpisali Sporazum o poverljivosti. Pavlović je tada rekao da ništa što je u vezi javnih sredstava i javne ustanove ne nože biti tajna te je odmah na sednici Skupštine grada zatražio da vidi taj dokument, ali ga nije dobio. Sutradan je dobio primerak blanko Izjave, koju su, kako reče, "navodno potpisali članovi Radne grupe".

 

"Kažem navodno jer iz blanko Izjave ne možete ništa da saznate, pre svega da li su članovi Radne grupe zaista to potpisali jer je taj dokument mogao biti i to jutro napisan i odštampan. Ja sam se potom lično obratio Milutinovću i zatražio overenu kopiju te Izjave te mi je on vrlo brzo dostavio traženi dokument i propratni akt u kome objašnjava da je sporazum potpisan u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka", rekao je Pavlović. 

 

On je zatim novinarima pročitao članove Zakona o tajnosti, kojim je definisana tajnost ili šta je to što može biti proglašeno za tajni podatak.

 

U članu 8. Zakona o tajnosti piše da se kao tajni podatak može odrediti podatak od interesa za Republiku Srbiju čijim bi otkrivanjem neovlašćenom licu nastala šteta, ako je potreba zaštite interesa Republike Srbije pretežnija od interesa za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

 

Podaci iz stava 1. ovog člana odnose se naročito na:

 

1) nacionalnu bezbednost Republike Srbije, javnu bezbednost, odnosno na odbrambene, spoljnopolitičke, bezbednosne i obaveštajne poslove organa javne vlasti;

2) odnose Republike Srbije sa drugim državama, međunarodnim organizacijama i drugim međunarodnim subjektima;

3) sisteme, uređaje, projekte, planove i strukture koji su u vezi sa podacima iz tač. 1) i 2) ovog stava;

4) naučne, istraživačke, tehnološke, ekonomske i finansijske poslove koji su u vezi sa podacima iz tač. 1) i 2) ovog stava.

 

Đorđe Pavlović navodi da se u konkretnom slučaju jasno vidi da se podaci o Apotekarskoj ustanovi ne odnose na nacionalnu i javnu bezbednost države, niti bilo šta drugo što je propisano Zakonom o tajnosti podataka, te se ne mogu proglasiti tajnom.

 

"Radna grupa se pogrešno pozvala na Zakon o tajnosti podataka, zatim donela je nezakonit Poslovnik o radu kojim je propisana Izjava o tajnosti podataka, a koji se ne mogu proglasiti tajnom, i konačno članovi Radne grupe su potpisali nezakonitu Izjavu o tajnosti podataka. Sada nužno dolazimo do člana 3. Zakona o tajnosti podataka gde piše da se tajnim podatkom ne smatra podatak koji je označen kao tajna radi prikrivanja krivičnog dela, prekoračenja ovlašćenja ili zloupotrebe službenog položaja... Ne ulazimo u to da li je Radna grupa štitila podatke radi prikrivanja krivičnog dela, prekoračenja ovlašćenja ili zloupotrebe službenog položaja, jer mi to ne znamo. Ali pozivamo nadležne organe da to istraže i preduzmu odgovarajuće mere prema odgovornim licima", rekao je Pavlović.

Izjava o tajnosti

Izjava o tajnosti

 

Đorđe Pavlović je, pored pravnog aspekta, govorio i o političkom, tražeći da rukovodilac Radne grupe Milutinović časno podnese ostavku.

 

"Rukovodilac Radne grupe Miloš Milutinović, koji je i pomoćnik gradonačelnika, je pristao da prekorači svoja ovlašćenja i faktički izigra Skupštinu grada kao najviši organ vlasti. Radna grupa je formirana da bi polagala račune o svom radu Skupštini, a praktično je Skupštinu marginalizovala. Da li je u pitanju neznanje, nepoštovanje ili pokušaj da se iz navodnih tajnih podataka sakrije nesposobnost da se problem Apoteke reši, mi to ne znamo. Ipak, uvereni smo da rukovodilac Radne grupe Miloš Milutinović, zbog objektivne odgovornosti koju ima, mora snositi političku odgovornost. Smatramo da on treba časno da podnese ostavku jer je Skupštinu doveo u zabludu, a članove Radne grupe na neki način naterao da potpišu nezakonit dokument. Ukoliko Milutonović to ne uradi, tražimo od gradonačelnika da ga smeni", isključiv je Pavlović.

 

On je ponovio da rukovodilac Radne grupe Miloš Milutinović mora javnosti učiniti dostupne sve podatke vezane za apotekarsku ustanovu. "Ukoliko on to ne učini, mi ćemo insistirati kod nadležnih organa da se pokrene odgovarajuća procedura".

 

Na pitanje Kolubarskih.rs, s obzirom na to da postoji sumnja da je prekršen zakon, da li će protiv odgovornih podneti krivičnu prijavu, Pavlović ponavlja da insistiraju pre svega na političkoj odgovornosti i da zahtevaju ostavku, odnosno smenu.

 

"Što se tiče disciplinske i eventualno krivične odgovornosti, mi na ovaj način upućujemo poziv Milošu Milutinoviću da učini javno dostupnim sve podatke. Ukoliko se o to ogluši, mi pozvamo sve nadležne da reaguju. Ukoliko izostane njihova reakcija, naravno da ćemo kao odgovorni i ozbiljni građani obavestiti istražne i organe gonjenja, kao i Ministarstvo pravde", rekao je Pavlović i dodao da se, kao dobronamerni ljudi, nadaju da do toga neće morati da dođe.

Dragan Popović

Dragan Popović (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornik JS u Skupštini grada Dragan Popović smatra da je šef njihove odborničke grupe Đorđe Pavlović bio blag u vezi slučaja apotekarske ustanove. On je otvoreno pozvao Policijsku upravu u Valjevu i tužioca Osnovnog tužilaštva de se uključe direktno u ovaj slučaj i naveo nekoliko razloga.

 

"Iz budžeta grada Valjeva biće potrošeno 120 miliona para građana Valjeva za pokrivanje dugovanja apotekarske ustanove. Ne može niko da prođe pored tužilaštva, policije i drugih institucija, a da se ne proveri i utvrdi odgovornost. Budžet se ne može tretirati kao kaca sa medom, da se iz nje vadi ko koliko želi! Neko je napravio propust i neko je odgovoran, i građani Valjeva moraju da saznaju ko je odgovoran za to. Da li je menadžment apotekarske ustanove ili grad Valjevo napravio propust? Ali to treba da utvrde i tužilaštvo i policija, institucije koje plaćaju građani. Tražim od njih da provere u apotekarskoj ustanovi kako je došlo do duga od 120 miliona, koji će biti pokriven iz budžeta. Ta Radna grupa radi više od šest meseci, a nije uspela da reši problem dežurne apoteke. O čemu mi pričamo? Uveče moramo u Lazarevac po lek i to je sramota za ovaj grad", zaključio je Dragan Popović.

 

SPS i JS zahvalni predsedniku Vučiću

 

Obornička grupa SPS-JS zahvalila se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što će dovesti, kako je najavio, dva strana investitora u Valjevo, koji bi trebalo da uposle ukupno 1000 radnika. Smatraju da je to više nego dobro, otuda se, kao "vaspitani i kulturni ljudi" zahvaljuju predsedniku. Prema rečima šefa odborničke grupe SPS-JS Đorđa Pavlovića, zahvalnost su, što je još značajnije, iskazali i građani preko društvenih mreža i komentara u medijima. Dodaje da su se predsedniku Aleksandru Vučiću zahvalili svi osim Srpske napredne stranke.

 

"Zahvalnost je pokazao čak i deda Milorad, koji za sebe kaže da je čovek iz naroda i koji se javno preko medija zahvalio svom predsedniku Aleksandru Vučiću. Ali sramota je to što što se nije zahvalio Gradski odbor SNS, ne znam da li je raspušten ili nije, ako jeste onda što se nije zahvalio poverenik SNS u Valjevu. Oni se jedini nisu zahvalili predsedniku", rekao je Pavlović.

 

Govoreći o odnosu prema valjevskim medijima Pavlović je rekao da što se tiče SPS i JS svi imaju isti tretman, bez diskriminacije i da su na konferenciji za novinare dobrodošli svi novinari. Dodao je da osuđuju bilo kakav pritisak na valjevske medije.

 

"Neprimereno je, nepristojno i neprihvatljivo da bilo koji politički faktor vrši pritisak na medije. SPS i JS su često bili kritikovani, ali smo kritike stoički podnosili. Ne postoji nijedan razlog da prozivamo novinare, niti da vršimo pritisak na njih", rekao je Đorđe Pavlović.

 

Na pitanje Kolubarsih.rs, kako komentariše to što je valjevskim naprednjacima značajnije naše pisanje od vesti decenije koju je saopštio Aleksandar Vučić, s obzirom na to da se u danu Vučićevog saopštenja o dolasku investitora u Valjevo nisu oglasili, ali jesu sutradan nakon pisanja Kolubarskih.rs o raspuštenom odboru SNS, Pavlović ponavlja da je bio osnovni red da se SNS zahvali predsedniku Srbije i na pitanje kratko odgovara: "To ću prokomentarisati samo sa dve reči nepoštovanje i nezahvalnost".

 

Odbornik JS Dragan Popović bio je konkretniji. "Valjevske naprednjake više brine šta će objaviti Kolubarske.rs ili drugi mediji u Valjevu. Njima nisu interes grad i građani, niti šta će se dešavati u gradu i da li se Republika bori da obezbedi investitore i otvori fabrike, nego im je bitno šta se o njima piše. To im je na prvom mestu", smatra Dragan Popović.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 15 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 51 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara