Mihailo MIlutinović (foto: Đorđe Đoković)
Mihailo MIlutinović (foto: Đorđe Đoković)
04.09.2014, 14:08

Milutinović: Pravobranilaštvo je instrumentalizovano

č: | fb:

Javno pravobranilaštvo ozbiljan državni organ, koji treba da bude neutralan, da se stara o zakonitosti i o zaštiti, pre svega državne imovine, grubo se stavlja na stranu jedne političke opcije, tvrdi Mihailo Milutinović, šef pravnog tima Srpske napredne stranke. On dodaje da je takvo ponašanje Pravobranilaštva nezapamćeno i naglašava da je i ranije govorio o nepravilnostima u radu tog organa. 

- U ovom slučaju pravobranilac sebi daje za pravo da piše zahtev za zaštitu zakonitosti Kasacionom sudu vezano za odluku Upravnog suda kojom se prof. dr Mihailo Jokić vraća na posao. Ako neko treba da piše, to treba da piše sekretar Skupštine grada. U rekordnom roku je za svega mesec dana stigao dopis iz Kasacionog suda. Zakonom je jasno definisana nadležnost pravobranioca po kome, pre svega, ima zadatak da štiti imovinu Republike, pokrajine i lokalne zajednice. Međutim, on ne radi svoj posao. Gde su bili kada se govorilo o Stefilu, kada su tajkunske ekipe za mizerne pare uzimale gradsko građevinsko zemljište, nikada se nisu oglašavali ili su se oglašavali sa zakašnjenjem od dve ili više godina. S obzirom na to da Ministarstvo pravde kontroliše rad Pravobranilaštva mi ćemo još u toku ove nedelje napisati dopis Ministarstvu pravde u kome ćemo tražiti da se izjasne da li je ovo Pravobranilaštvo, koje je instrumentalizovano to odgovorno tvrdim, u funkciji jedne ili više političkih opcija, što je nedopustivo – kazao je Milutinović.

Milutinović je naveo, kako je rekao, još jednu paradoksalnu situaciju: „Potpredsednik Skupštine je čovek koji već dve godine tu funkciju obavlja, mi smo probali preko poverenika da saznamo kakav je njegov radno-pravni status i jednostavno nema nikakve informacije. Mi ćemo i dalje insistirati da se to pitanje dovede do kraja“.

Skupo nas košta loša procena gradonačelnika

I prilikom današnje konferencije za novinare Mihailo Milutinović se osvrnuo na transfer stanicu i sudski spor sa izvođačem radova u kome je Grad izgubio značajna sredstva.

- Grad je u toj lošoj proceni gradonačelnika Stanka Terzića oštećen 10 miliona i 630 hiljada, samo zato što nije hteo da prihvati poravnanje nakon prvostepene presude koja je bila u korist tužioca. I bilo je jasno da će na apelaciji to na identičan način biti rešeno, izvođač je ponudio da se otpiše kamata, da se otpiše glavnica i u našem budžetu bi ostao taj novac. Pretvorite taj novac u socijalnu zaštitu, koliko bi opremili prvaka, koliko bi pomogli trudnica, projekata vezano za povećanje nataliteta, mnogo toga bi moglo da se uradi, ali je tih 10 miliona nestalo netragom, niko ih nije uzeo, ali je apsolutno nedopustivo da nečija loša procena dovede do takvog ishoda. Čovek koji je takvu odluku donosi apsolutno nema menadžerske sposobnosti i nije u stanju da obavlja jedan tako odgovoran posao – poručio je Milutinović. 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 57 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...