Registracija Prijava preko FB
Okolina Valjeva (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Okolina Valjeva (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
12.04.2021, 06:52

Dosadašnja istraživanja pokazala nisku koncentraciju litijuma u okolini Valjeva

č: | fb:

Predstavnici kompanije Euro Lithium Balkan, srpske podružnice kanadske kompanije Euro Lithium, potvrdili su za Novu ekonomiju da u okolini Valjeva istražuju prisustvo litijuma u tlu. Objašnjavaju da se još ne zna da li bi otvaranje rudnika bilo ekonomski isplativo, jer su u iskopanim mineralima pronašli nisku koncentraciju litijuma.

 

Iz kompanije Euro Lithium Balkan za portal Nova ekonomija navode da ih je za istraživanje litijuma u okolini Valjeva ovlastilo Ministarstvo rudarstva i energetike. "Istraživanje i analiza su u ranoj fazi, ali do sada je utvrđeno da na tom području ima litijuma", kaže Petr Palkovski, izvršni direktor i osnivač Euro Lithium-a. Dodao je da još nije utvrđeno da li su ovi resursi litijuma ekonomski isplativi za eksploataciju, pa je moguće da do eksploatacije i ne dođe. 

 

Naglasio je i da se trenutno proučavaju tehnike za eksploataciju na lokalitetu, koje bi "ekološki i socijalno bile prihvatljive". 

 

Palkovski je objasnio i da je cilj njegove kompanije da pomogne Srbiji da pronađe svoje prirodne resurse, kao i da utvrdi da li oni mogu da se eksploatišu u skladu sa principima održivog ekonomskog razvoja. "Ako se pokaže da je to moguće, kompanija će dalje razvijati projekat", rekao je za Novu ekonomiju Palkovski.

 

Prema njegovim rečima, kompanija planira da uradi studiju o životnoj sredini na području okoline Valjeva, što je prvi korak za razumevanje postojeće ekološke situacije. Palkovski je najavio da će kompanija u međuvremenu završiti i preliminarnu studiju izvodljivosti koja je u skladu sa međunarodnim standardima.

 

Na području između Valjeva i Lajkovca, gde se vrše istraživanja, protiče reka Kolubara, u blizini je i regionalni put, a u planu je i nova deonica auto-puta koja će spojiti Valjevo i auto-put Miloš Veliki.

 

Građani, ali i neki članovi lokalne samouprave u Valjevu, već su javno zatražili od nadležnih iz gradske uprave da im odgovore u vezi sa istraživanjima litijuma koje se sprovodi u okolini Valjeva. Pitanja se odnose i na informacije da li bi, u slučaju da se rudnik litijuma otvori, bili izmešteni objekti saobraćajne infrastrukture, kao i tok reke Kolubare.

 

Kompanija Euro Lithium Balkan za portal Nova ekonomija kaže da je za profitabilnost projekta ključno da se izmeštanje infrastrukturnih objekata, poput železničke pruge ili puteva, izbegne ili svede na minimum. Napominju da ne mogu da govore o mogućem preseljenju infrastrukture dok se ne završi studija izvodljivosti, ali naglašavaju da izmeštanje infrastrukture sigurno ne bi koristilo kompaniji jer previše košta.

 

"Lokalno stanovništvo ne treba prisiljavati da se iseli ni pod kojim okolnostima", navodi Palkovski. Vlasnik Euro Lithiuma kaže i da njegova kompanija ne planira promenu toka reke Kolubare niti otvaranje površinskog kopa rudnika, piše portal Nova ekonomija.

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 5 sati 3 minuta

U Valjevu preminule još dve osobe, novozaraženih 14

U Valjevu su od posledica koronavirusa preminule još dve osobe, u Lajkovcu još jedna. U Kolubarskom okrugu je novopozitivnih 29, od toga u Valjevu 14, hospitalizovano 76 kovid pacijenta. Testirano...  · 1 komentar

Second hand shop (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post dr Slobodan Ilić Pre 9 sati 48 minuta

Valjevo na škrgama

Ovo je priča o velikom uspehu našeg grada – nezvaničnoj liderskoj poziciji u jednom rastućem biznisu, koji je direktno povezan sa ličnom potrošnjom Valjevki i Valjevaca. Grad – lider "second hands"...

Paketi - Zato sto mislomo na vas (foto: Predrag Savić)
Shit happens Pre 7 sati 19 minuta

Great shit happens

Javljaju, poklanja Vučić vitamine penzionerima. Od svoje platice?   Ubeđen sam da mnogi penzioneri veruju kako predsednik Srpske napredne stranke (SNS) ima sva prava da raspolaže parama iz...

Putni prelaz (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Infrastruktura železnice Srbije Pre 7 sati 12 minuta

Ponovo su u funkciji uređaji na putnom prelazu Valjevo-Divci

Uređaji na putnim prelazima na barskoj pruzi između Valjeva i Divaca su ispravni i ponovo su u funkciji, saopšteno je iz Infrastruktura železnice Srbije. Uređaji su bili u kvaru od večernjih časova...