Dacia duster na parkingu Gradske kuće (foto: Đorđe Đoković)
Dacia duster na parkingu Gradske kuće (foto: Đorđe Đoković)
20.04.2021, 06:57

Bivši gradonačelnik dao na korišćenje gradsku "daciu daster" predsedniku Prekršajnog suda

č: | fb:

Bivši gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović dao je pre više od godinu dana na korišćenje Prekršajnom sudu u Valjevu, vozilo "dacia daster", koje je u vlasništvu Grada.

 

Prema odlukama i ugovru koje je potpisao, Slobodan Gvozdenović je vozilo dao na period od godinu i po dana, bez naknade, registraciju plaća Grad, dok troškove tekućeg održavanja i redovne upotrebe, kao i svih kvarova na vozilu snosi Prekršajni sud.

 

Odluku prema kojoj se prenosi na korišćenje Prekršajnom sudu u Valjevu prevozno sredstvo - vozilo "dacia daster", registarskih oznaka VA 071DK, na period najkasnije do 30. avgusta 2020. godine, bivši gradonačelnik Gvozdenović je doneo 7. februara 2020. godine pozivajući se na član 23 Statuta Valjeva u kome piše da "gradonačelnik uređuje način korišćenja prevoznih sredstava u javnoj svojini Grada".

 

Tako je Gvozdenović "uredio" da jedno vozilo, koje je u vlasništvu Grada, koristi, i to bez novčane naknade, v.f. predsednika Prekršajnog suda, ali u Odluci nije naveo razlog zbog čega vozilo daje na korišćenje i to baš Prekršajnom sudu. 

 

U Odluci, pored perioda na koji se vozilo ustupa, piše da će se međusobna prava i obaveze bliže regulisati ugovorom koji će zaključiti Grad Valjevo i Prekršajni sud. Ugovor o prenosu korišćenja prevoznog sredstva, koji nam je dostavljen po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zaključen je 10. februara 2020, zaveden je tri dana pre zaključenja (?), potpisao ga je Slobodan Gvozdenović, ali ne i v.f. predsednika Prekršajnog suda Zoran Stefanović. Međutim, predsednika Prekršajnog suda to nije sprečilo da preuzme i koristi automobil.

Ugovor bez jednog potpisa

Ugovor bez jednog potpisa

Prema ugovoru, vozilo je Prekršajnom sudu dato na korišćenje do 31. avgusta 2020. godine, ali tri meseca pre isteka tog roka i samo dvadesetak dana pre lokalnih izbora 2020, Gvozdenović donosi novu Odluku prema kojoj rok produžava do 31. avgusta 2021. godne. U toj Odluci od 3. juna 2020. godine piše da su "međusobna prava i obaveze bliže regulisani ugovorom koji su zaključili Grad Valjevo i Prekršajni sud, a koji je sastavni deo ove Odluke". Mđutim uz tu novu Odluku nije dostavljen i novi ili aneks prethodnog ugovora.

 

U Pravilniku o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini grada Valjeva, pored ostalog, piše da su korisnici službenih vozila organi Grada: Skupština Grada, gradonačelnik, Gradsko veće, Gradska uprava. Službena vozila mogu se koristiti za obavljanje poslova i zadataka iz delokruga organa Grada.

 

Aktuelni gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da ne zna gde se nalazi crno vozilo "dacia daster" registarskih oznaka VA 071DK, koje je u vlasništvu Grada, niti je upoznat sa odlukama i ugovorom koje je potpisao njegov prethodnik. Upitan da li će raskinuti ugovor sa v.f. predsednika Prekršajnog suda ili će ugovor produžiti za još jednu ili više godina, Gojković kaže da će se prvo raspitati u nadležnom odeljenju Gradske uprave o čemu se radi pa će tek nakon toga doneti odluku koja će "svakako biti u skladu sa zakonom".

 

"Dacia daster" neophodna Gradu za "terenske potrebe"

 

Podsećamo, pozajmljena "dacia daster" kupljena je 2015. godine za, kako je tada obrazloženo, "terenske potrebe". Potom su u decembru 2016, dolaskom nove SNS vlasti na čelu sa Slobodanom Gvozdenovićem, kupljena još dva nova automobila za koje je iz gradske kase izdvojeno 5,5 miliona dinara.

 

Luksuzna limuzina "škoda superb", čija je vrednost oko 3,4 miliona dinara sa PDV-om, kupljena je za, kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, "potrebe gradonačelnika", dok je drugo vozilo "dacia duster", koja je koštala oko 2,1 milion dinara sa PDV-om, kupljena za "vanredne situacije i obilazak terena".

 

Kada je u martu 2017. godine, ili samo tri meseca nakon kupovine "škode superb" i "dacie daster", raspisana još jedna javna nabavka za kupovinu pet automobila, Kolubarske.rs su pitale tadašnjeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandra Vujića Subotića da li su tolika vozila neophodna gradu? On je odgovorio potvrdno, naglašavajući da je to "minimalan broj automobila i da će kupovati još, naročito za potrebe obilaska terena i za potrebe inspekcija koje voze stare jugiće!".

 

Ostaje nejasno zbog čega je Slobodan Gvozdenović baš Prekršajnom sudu dao vozilo "dacia daster" na korišćenje? Da li se Prekršajni sud obratio Gradu tražeći na zajam jedno vozilo, da li je u pitanju neki dogovor gradonačelnika Gvozdenovića i v.f. prdsednika Prekršajnog suda Zorana Stefanovića ili je u pitanju nešto treće?

 

 

Aktuelno