Baner Lepa reč Valjeva na sajtu Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Baner Lepa reč Valjeva na sajtu Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
16.06.2021, 07:03

SPS-JS: Sajt Grada uzurpirala neformalna grupa ljudi

č: | fb:

Opozicioni odbornici sa liste SPS-JS u Skupštini grada Đorđe Pavlović i Dragan Popović smatraju da je sajt grada Valjeva "uzurpirala neka neformalna grupa" te da se pretežno objavljuju aktivnosti i rad gradonačelnika i Gradske uprave, dok informacija o radu Skupštine grada i odbornika skoro da nema. Zameraju i to što ne postoji skupštinska odluka o tome ko uređuje sajt Grada i koje informacije će biti objavljene.

 

"Statutom grada je predviđeno da Valjevo ima svoj sajt, ali je Skupština grada, kao najviši organ, trebalo da donese odluku o tome ko uređuje sajt, na koji način, ko je dogovorno lice i sve ostalo što je obaveza po Zakonu o informisanju i drugim propisima u vezi javnih glasila. Međutim na sajtu Valjevo to ne postoji. Nezvanično sam informisan da je to u nekom periodu radila Služba za automatsku obradu podataka, ali to je tehnička služba. Ko njima daje šta će, kad i kako da obajve to je nepoznanica", rekao je Popović.

 

Naglasio je da nije informisanje građana samo objavljivanje usvojenih odluka sa sednica Skupštine grada i nekoliko kratkih vesti. Upravo zbog toga je, pre izvesnog vremena, šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović uputio zahtev predsednici Skupštine grada da se dozvoli da se objavljuju i saopštenja odboričke grupe SPS-JS.

 

"Odgovor predsednice Skupštine grada Snežane Rakić je glasio da 'u ovom trenutku saopštenja za javnost SPS-JS neće biti objavljivana na zvaničnoj internet stranici grada Valjeva, kao ni drugih političkih stranaka'. Javno pitam, kojom odlukom je ona sebi dala za pravo da odlučuje da saopštenja ne mogu da se objave na sajtu Grada. To ne može ni ona, kao predsednik Skupština grada, niti gradonačelnik, niti Gradsko veće, niti načelnik Gradske uprave. Niko od njih nema pravo da odlučuje šta će biti objavljeno na sajtu Valjeva", kazao je Popović.

 

Prema tvrdnji odbornika Popovića, odluke Skupštine u vezi sajta ne postoje, jedino u Statutu grada Valjeva piše da Grad ima sajt i web adresu.

 

"Mislim da je to veliki problem na koji se niko ne obazire. Za mene, kao odbornika Skupštine grada, sajt Valjeva, imajući u vidu šta se objavljuje, uzurpirala je neka neformalna grupa. Ne postoji Odluka Skupštine ko to radi i šta može da se objavi na sajtu, ko je odgovoran za objavljene sadržaja. Koga god sam to pitao, svi sležu ramenima, niko ne zna. Najviše trpe građani koji su uskraćeni za objektivno i potpuno informisanje jer su sva javna glasila u Valjevu u privatnoj svojini. Niko od tih glasila nije obavezan da izveštava sa sednica Skupštine grada, sa konferencija za novinare odborničkih grupa. Nisu aktivnosti odbornika i njihov rad samo izlaganja na sednici Skupštine grada, postoje i druge aktivnosti o kojima građani treba da budu informisani", rekao je Dragan Popović.

 

Podsetio je da je još 16. maja uputio zahtev sekretaru Skupštine grada za dostavljanje odluke o tome ko je nalogodavac za dizajniranje i uređivanje sajta Grada, ko odlučuje šta se objavljuje na sajtu i po kojoj Odluci to ovlašćenje ima neko nepoznato lice. "Odgovore nisam dobio, to se očiglendo krije", rekao je.

 

Smatra da je ta grupa ljudi, koja je uzurpirala gradski sajt, učinila krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika te je najvaio podnošenje krivične prijave nadležnom tužilaštvu.

Dragan Popović i Đorđe Pavlović

Dragan Popović i Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Đorđe Pavlović je rekao da su tražili da se na sajtu Grada objavljuju saopštenja odborničke grupe SPS-JS, ali da to podrazumeva da i druge odborničke grupe, pa i političke partije, imaju mogućnost da se oglašavaju na sajtu Grada. Objašnjava da je to bitno zbog toga što su godinama odbornici, kao predstvanici građana u najvišem organu vlasti lokalne samouprave, na stubu srama kao neradnici i kao mašine koje samo služe da podižu ruke i izglasavaju određene odluke koje im naredi izvršna vlast, odnosno da je skupštinska vlast podređena izvršnoj vlasti.

 

"I zaista kada pogledate sajt Grada i kada pogledate ponašanje odbornika na sednicama Skupštine takav utisak se može steći, a tome doprinosi i ovako ponašanje. Vrlo dobro znamo da odbornici ne rade samo na sednicama Skupštine grada, rade i u komisijama, na terenu su sa građanima, podnose inicijative za rešenje problema, a o tome građani nemaju saznanja jer se takve informacije ne objavljuju na sajtu Grada", rekao je Pavlović.

 

Dragan Popović je naveo da na sajtu Grada, pored brojnih rubrika, postoji rubrika "Lepa reč" gradonačelnika, i pita ko je odobrio da se to pojavi sa sve slikom gradonačelnika?

 

"O tome ne postoji skupštinska odluka. Urednik te rubrike mora da objavi i saopštenje parlamentarne političke partije, pa i u slučaju da je u njemu sadržana i kritika vlasti. Sajt grada postoji zbog građana, a ne zbog funkcionera koji su trenutno na vlasti, da bi se oni promovisali. Sajt treba da služi i za objavu aktivnosti odbornika Skupštine grada, saopštenja parlamentarnih, ali i drugih političkih partija ", ponovio je Popović.

Lepa reč Valjeva

Lepa reč Valjeva

 

Kolubarske.rs su pitale da li je gradska vlast napravila nelegalne internet novine, koje se reklamiraju na sajtu Grada, a  obajvljuju informacije o aktivnostima gradskih čelnika i vesti o radu lokalne vlasti? Naime, u Zakonu o javnom informisanju i medijima piše da lokalna samouprava ne može biti, ni posredno ni neposredno, izdavač medija. "Lepa reč Valjeva", čiji se baner, a ne rubrika, nalazi na sajtu grada Valjeva, (www.valjevo.rs), ima svoj registrovan domen (www.leparecvaljeva.rs) i sva svojstva medija, ali nije poznato ko je osnivač, niti je upisan u Registar medija Agencije za privredne registre.

 

Odbornici Popović i Pavlović nisu konkretno odgovorili na ovo pitanje. "Dobro ste to primetili. I upravo je u tome suština, da se ne zna ko uređuje taj sajt Lepa reč Valjeva. U Statutu grada jedino piše da Valjevo ima zvaničnu internet prezentaciju, a sve ostale odluke mora da donese Skupština grada", rekao je odbornik JS Dragan Popović.

 

Odbornik SPS Đorđe Pavlović je dodao da će o ovoj temi biti još reči jer je ozbiljna. Naglasio je da su uočili da postoji problem sa objavljivanjem informacija na sajtu Grada, prema njegovom mišljenju reč je o pokušaju zloupotrebe o čemu će, nakon pribavljanja dodatnih informacija, sigurno govoriti i u sledećem obraćanju novinarima.  

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 23 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...