IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
24.06.2021, 10:28

Seksualno zlostavljanje u IS Petnica, tri godine se ćutalo?

č: | fb:

U današnjem broju, nedeljnik "Vreme" donosi ispovesti pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. iskusile sekusalno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica. Reč je o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće.

 

Metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnji… U dva slučaja, došlo je do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju.

 

Prema saznanjima "Vremena", žrtava koje su se nekome poverile ima više od 20, dok stvarni broj nije poznat.

 

Neke od sagovornica "Vremena" godinama unazad pokušavale su da pokrenu ovo pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da slučaj prijave policiji.

 

"Vreme" donosi i izjave bivšeg direktora IS Petnica Vigora Majića i sadašnjeg – Nikole Božića. Po njihovim rečima, uprava je od 2014. imala saznanja da problem postoji, ali prve mere preduzete su tek 2017. godine. Nedeljnik prenosi i lično izvinjenje Vigora Majića žrtvama nasilja u Petnici.

 

Direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić rekao je za Kolubarske.rs da je vreme da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva.

 

"Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasilja da progovore, i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo. Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje i njihov glas", rekao je Nikola Božić.

Aktuelno

Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
Predlozi do 21. avgusta Pre 8 sati 53 minuta

Nagrada "Beli" u čast pisca Radovana Belog Markovića

Udruženje "Beli Povlen" iz Valjeva ustanovilo je novinarsku nagradu "Beli", u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika. Priznanje će biti dodeljeno 28....

Dečji parkić u Naselju Milorada Pavlovića (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Objavljena javna nabavka Pre 1 dan 9 sati

Za tri eko-parkića devet miliona dinara

Ministarstvo zaštite životne sredine i grad Valjevo sa devet miliona dinara finansiraće izgradnju tri eko-parkića u okviru projketa "Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisija od divljih...  · 18 komentara