Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
21.07.2021, 11:17

SPS-JS: Gradska uprava u nezakonitom v. d. stanju

č: | fb:

Odbornička grupa SPS-JS u Skupštini grada smatra da je produžetak za još tri meseca v.d. statusa načelnika Gradske uprave nezakonit, a za to je isključivo odgovorna sekretar Gradskog veća Ljiljana Mitrović.

 

Zamenik šefa odborničke grupe SPS-JS Dragan Popović podsetio je da po zakonu vršioc dužnost načelnika Gradske uprave može biti postavjen najviše dva puta po tri meseca. Nakon toga, kaže Popović, mora biti raspisan konkurs za popunjavanje izvršilačkog mesta. Međutim u Valjevu je v. d. načelnika Gradske uprave status produžen treći put.

 

"U Valjevu je načelnik Gradske uprave nezakonito dva puta postavljan. Prvi put 5. aprila 2021. godine, kada je postavljen na drugi mandat vršioca dužnosti jer posle prvog postavljenja nikada nije došlo do raspisivanja konkursa, a što je izričita zakonska obaveza, drugi put 30. juna 2021, usledio je i treći mandat u v. d. statusu, što zakon izričito zabranjuje. Pritom v. d. načelnik Gradske uprave je treći put postavljen na telefonskoj sednici  Gradskog veća, što je suprotno Poslovniku o radu Gradskog veća, po kome se telefonska sednica može održati ali samo ukoliko je nešto izuzetno važno ili hitno, što u ovom slučaju nije bilo", rekao je Popović.

 

On je naveo da se, s obzirom na to da načelnika Gradske uprave postavlja Gradsko veće, u skladu sa Statutom Valjeva, dolazi do nesumnjivog zaključka da je za ovakvo nezakonito postupanje isključivo odgovorna sekretar Gradskog veća Ljiljana Mitrović, koja kao diplomirani pravnik odgovora za zakonitost rada i odlučivanja Gradskog veća. Otuda, smatra Popović, njena je krivica za donošenje svih nezakonitih odluka u vezi postavljenja v. d. načelnika Gradske uprave, a tim odlukama je naneta šteta budžetu Grada.

 

"Bez pravnog osnova vršena je isplata plata, naknada i drugih primanja Nebojši Petroniću, u period kada je nezakonito vršio dužnost načelnika Gradske uprave, a to je najranije kada mu je prvi put produžen mandat, od 5. aprila ove godine, čime je nedvosmileno oštećen budžet grada. Pored toga od aprila je upitna i zakonitost rada i odlučivanja Gradske uprave kojom je faktički rukovodio nezakonito postavljeni načelnik koji i dan danas svakodnevno potpisuje i odobrava plaćanja ogromnih sredstava iz budžeta Valjeva", kazao je Popović.

Dragan Popović

Dragan Popović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema njegovim rečima sekretar Gradskog veća je učinila i težu povredu dužnosti iz radnih odnosa zbog nezakonitog rada što zahteva njenu odgovornost.

 

"Zbog toga smo podneli i zahtev nadležnom organu za pokretanje disciplinskog postupka protiv nje. Pored toga podnet je i zahetv upravnom inspektoratu da istraži čijom krivicom je načelnik dva puta nezakonito postavljen u v.d. status. Imamo i razloga da osnovano sumnjamo da je ovde posredi i krivična odgovornost lica koja su dužna da znaju i pravilno tumače i primenjuju propise koji se tiču postavljenja načelnika Gradske uprave", rekao je zamenik šefa odborničke grupe SPS-JS.

 

Dodaje da je zbog svega toga podnet i zahtev javnom tužilaštvu da celu stvar ispita, naročito zbog toga što je načelnik Gradske uprave jedan od najznačajnojih funkcionera u Gradu. Popović je još rekao da je sekretar Gradskog veća ili pokazala ogromno neznanje ili je svesno pogrešno tumačila propise.

 

"U oba slučaja dovodi se u pitanje zakonitost rada i svih odluka Gradskog veća od kada je ona sekretar jer sekretar odgovara za to. Ne može joj se više verovati jer ili nema znanja ili svesno krši propise. Posebno elimo da istaknemo da je Ljiljana Mitrović večiti sekretar Gradskog veća i mi sad možemo da zaključimo da su mnoge odluke Veća nezakonito donete od kada je ona sekretar, pa vi vidite dokle to seže u prošlost i koliki broj odluka se može staviti pod veliki znak pitanja. Prosto je neverovatno da do sada niko nije proveravao kako i na koji način radi Gradsko veće. Posle ovoga građani imaju pravo da se zapitaju šta je još nezakonito rađeno u drugim slučajevima, a to je odnela mutna Kolubara", zaključio je Dragan Popović.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li ima odovornosti i gradonačelnika Lazara Gojkvića u, kako kaže, nezakonitoj odluci o produžetku statusa vršioca dužnosti načelnika Gradske uprave, Popović odgovara da je odgovornost isključivo sekretara Gradskog veća. Na pitanje da li zaista misli da je sekretar Gradskog veća neko ko donosi bilo kakve odluke, pa i odluke o produžetku mandata ili o raspisivanju konkursa za izbor načelika Gradske prave, ili to ipak čini vrh vlasti, odnosno gradonačelnik, Popović kaže da je to drugo pitanje.

 

"Sekretar Gradskog veća mora sebe da zaštiti jer je to njen osnovni posao da radi po zakonu i da skrene pažnju ukoliko se nešto radi suprotno zakonima. Ukoliko ona skrene pažnju na nezakonitost to treb da bude evidntirano u zapisniku, a te njene primedbe u ovom slučaju nema", kazao je Dragan Popovoć.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 58 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 23 sati 26 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...