Planinska sela (foto: Đorđe Đoković)
Planinska sela (foto: Đorđe Đoković)
23.07.2021, 07:03

Meštani valjevskih sela bez struje zbog loših vremenskih prilika

č: | fb:

Meštani valjevskih sela danima su bez struje "zbog vremenskih prilika koje su izazvale značajan broj kvarova", navodi se u saopštenju Sektora za odnose sa javnošću Elektrodistribucije Srbije koje je dostavljeno redakciji Kolubarske.rs nakon objavljenog teksta "Meštani valjevskih sela danima bez struje, najavili blokadu puta Valjevo-Loznica".

 

"Vremenske prilike u proteklih petnaest dana, visoke temperature nakon kojih su usledile vremenske nepogode praćene obilnim padavinama, jakim vetrom i grmljavinom, izazvale su veliku štetu i značajan broj kvarova na elektro-energetskim objektima na području Elektrodistribucije Valjevo", navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da su za lokalizaciju tih kvarova i njihovo otklanjanje angažovane sve raspoložive tehničke ekipe. Treba istaći da lokalizacija kvarova na nadzemnim vodovima izuzetno velike dužine iziskuje vreme kao i samo otklanjanje kvarova nakon toga. Isto tako, piše u saopštenju, pokrenute su intenzivne aktivnosti na rešavanju uzroka kvarova nastalih i na dalekovodnim pravcima Valjevo-Stave, Kamenica-Stave i Kamenica-Dragijevica.

 

"U ovom trenutku, svi korisnici na pomenutom području su uredno snabdeveni električnom energijom", navodi Sektor za dnose sa javnošću Elektrodistribucije Srbije u svom saopštenju dostavljenom Kolubarskim.rs.

 

Ovo saopštenje bi trebalo da bude odgovor meštanima valjevskih sela koji su danima bez struje, koji više od 15 godina imaju problem sa čestim nestašicama i po nekoliko dana nakon svake obilnije kiše i grmljavine, koji godinama od nadležnih traže rešenje za njihov problem, a rešenja nema. Zbog toga su najavili da će, ukoliko bar ne započene rešavanje problema, 2. avgusta blokirati magistralni put Valjevo-Loznica.

  

Sektor za dnose sa javnošću Elektrodistribucije Srbije je u saopštenju naveo razloge zbog čega meštani valjevskih sela nemaju struju proteklih 15 dana i šta je sve preduzeto. Ali meštanima nije objašnjeno kako to da "loše vremenske prilike nisu izazvale veliku štetu i kvarove u Valjevu, Beogradu…? Nije objašnjeno zbog čega problem traje više od 15 godina, niti šta se preduzima da se trajno reši loše snabdevanje električnom energijom valjevskih sela, i to ne samo nekoliko, nego skoro svih sela valjevskog kraja.

 

Na tekst "Meštani valjevskih sela danima bez struje, najavili blokadu puta Valjevo-Loznica", stigli su komentari meštana velikog broja sela koji takođe godinama "više nemaju struju nego što je imaju".  

 

"Znam da u selima Beomužević i Pričević nemaju struju svaki dan po nekoliko sati, bolje reći da je imaju dnevno sat dva… Ista situacija je i u Popučkama. Padne kišica, dune vetar - struja se gasi… Isti problem imaju i Leskovice, Bogatić, Sušica, ali i Carić, Kotešica, Rađevo selo i Gola Glava - čim dune malo jači vetar i počne kiša, nestaje struja i nema je bar 12 sati… Suvodanje, Stanina Reka, Sitarice. Mrkli mrak. Sve po zamrzivačima propada. Ja nemam ni vode jer ne radi pumpa", samo su neki od komentara.

 

Kolubarske.rs će zatražiti od Sektora za dnose sa javnošću Elektrodistribucije Srbije odgovore na pitanja zbog čega meštani valjevskih sela godinama, a neki više od 15, imaju problem sa čestim nestašicama struje i to po nekoliko dana, kao i da li će i kada biti trajno rešen problem elektrosnabdevanja valjevskih sela?

 

 

Aktuelno