Radoica Rstić (foto: Đorđe Đoković)
Radoica Rstić (foto: Đorđe Đoković)
30.07.2021, 06:28

Rstić optužio Popovića da progoni direktorku Vidraka Kseniju Badem

č: | fb:

JKP Vidrak je u prva tri meseca ove godine poslovalo sa gubitkom od 550.000 dinara. Kako se navodi u izveštaju o realizaciji Programa poslovanja komunalnog preduzeća, razlog za gubitak je to što su izostala sredstva od donacija za realizaciju zajedničkog projekta sarajevskog i valjevskog komunalnog preduzeća. Tako je ukupan prihod za 13 posto manji od planiranog i iznosi oko 81,1 milion dinara. Jedina investicija ovog komunalnog preduzeća u prva tri meseca je bila nabavka jednog metalnog kontejnera koji je koštao 85.000 dinara.

 

U izveštaju o realizaciji Programa poslovanja JKP Vidrak u prva tri meseca ove godine, koji su usvojili odbornici Skupštine grada na sednici održanoj u utorak, navedeno je još i da se za prva tri meseca broj zaposlenih na nedodređeno vreme povećao za 31, tako da u Vidraku ukupno ima 221 radnik, od tog 196 na neodređeno i 25 na određeno.

 

Zlužba "Zoohigijene" je u prva tri meseca uhvatila i zbrinula 57 pasa lutalica, od toga je 22 udomljeno. Službi je od januara do marta prijavljeno 45 ujeda pasa lutalica.

 

V. d. direktorka JKP Vidrak Ksenija Badem Nenadović na sednici Skupštine grada nije podnela tromesečni izveštaj smatrajući da nema potrebe za dodatnim obrazloženjem jer je sve napisano. A izveštaj o realizaciji Programa poslovanja JKP Vidrak je tako napisan da se teško čita i uz pomoć lupe otuda svaka čast odbornicima koji su uspeli da pročitaju šta piše u izveštaju, ako su ga uopšte i čitali.

Izveštaj o poslovanju Vidraka

Izveštaj o poslovanju Vidraka

Odbornik Dragan Popović, opozicione Jedinstvene Srbije (JS) koja je u koaliciji sa SPS, konstatovao je za skupštinskom govornicom da JKP Vidrak daje najveći doprinos tome da se svi u Valjevu osećamo posramljeno jer Valjevo više nije ni G od grada.

 

Naveo je da je grad zapušten, smrdljiv, prljav, smeće je na sve strane, trava do pojasa, da će zmije izujedati decu..., a za sve to je odgovorna, i to bez posledica, v.d. direktorka Ksenija Badem Nenadović.  

 

"Direktorka zna da ne može da obavlja svoju dužnost bez telefona od 1000 evra, da mora da ima i specijali broj telefona čije su zadnje cifre 007, koji i specijalno košta, a plaćen je iz kase Vidraka. Direktorka smatra da ona i njeni najbliži saradnici ne mogu biti izjednačeni sa običnim radnicima, pa tako dok direktorka sa svojim biranim saradnicima sme da puši cigarete uz kafenisanje u kancelarijama, ostali na kafa i cigareta pauzu idu u dvorište. Direktorki se može da se sa najbližim saradnikom u radno vreme, naročito ovih dana kada su velike vrućine, provoza službenim 'reno meganom' do kafića na reci Gradac da se osveži pićem, da sedi u debeloj hladovini i da uživa, dok radnici...", Popovićevo izlaganje je prekinula predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić opominjući ga da nije u temi, "treba da govori o izveštaju o poslovanju Vidraka u prva tri meseca".

Dragan Popović

Dragan Popović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Popović je objasnio da se sve ovo o čemu on govori odnosi na poslovanje preduzeća koje treba da se stara o čistoći grada i da on navodi činjenice koje ukazuju na troškove tog komunalnog preduzeća, kao i na učinak v. d. direktorke.

 

"Svemu treba dodati da direktorka i njen omiljeni saradnik često zajedno putuju u Beograd. Sa jednog od tih putovanja direktorkin sardnik je pozvao telefonom radnika u Gradskoj upravi i rekao mu da uzme službeno vozilo sa parkinga uprave i odveze se do njegove kuće kako bi njegovu majku odvezao na posao da ne ide peške jer je bila vrućina...", ponovo je predsednica lokalnog parlamenta prekinula Popovića jer osim što nije u temi "isteklo mu je i vreme".

 

Šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić je pokušao da zamenom teza optuži odbornika Popovća da "proganja v.d. direktorku Vidraka".

 

"Taman sam Vas pohvalio zbog ove inicijative da Aleksandar Vučić bude počasni građanin Valjeva, taman sam pomislio da vodite računa o građanima Valjeva, a Vi ste me sa ovim Vašim govorom potpuno razočarali. Ceo Vaš govor je sveden isključivo na v. d. direktorku JKP Vidrak Kseniju Badem. Pet minuta samo o njoj. Objasnite nam šta imate protiv gospođe Badem? Je l Vi pratite nju? Je l Vi proganjate ovu ženu po Valjevu kada prikupljate informacije kuda se kreće, šta radi, s kim pije kafu... ?Duboko ste me razočarali... Nećemo dozvoliti da proganjate v. d. direktorku Kseniju Badem. Možda ona i zna razloge, ja ne znam, ali me baš zanima zašto je proganjate", upitao je Rstić.

Radoica Rstić

Radoica Rstić (Foto: Đorđe Đoković)

 

On je priznao da u Vidraku ima problema i da to niko ne krije. "Nije lako voditi to javno preduzeće. Ona je tu tek nekoliko meseci, trudi se maksimalno koliko može da uradi sa raspoloživim sredstvima koje ima i sa radnicima koje je ona nasledila i dobila, nikog svog ona nije zaposlila. A ovde ima onih koji su svog najbližeg tamo zaposlili. Pa da li još neko treba da se zaposli tamo ili treba neko da napreduje ili ne znam šta? Zato Vas molim da mi odgovorite zašto proganjate v. d. direktorku Vidraka i na konferencijama za medije, a i sad pet minuta pričate o tome, a tema je kvartalni izveštaj za prva tri meseca. A Vi se mešate u njen privatni život, kakav je to način, to je sramota. Zašto proganjate tu gopođu? Slažemo se da ima problema u Vidraku. Dajte neku ideju kako da joj pomognemo... Hoćete li Vi da budete direktor...? Tčno je da ima korova u gardu, ali ne može se postići sve sa 20-30 radnika... Nemojte proganjati v. d. direktorku", poručio je Rstić kome se predsednica Skupštine grada zahvalila smatrajući da je svih šest minuta, koliko je govorio, bio u temi.

 

Odgovarajući na nekoliko puta postavjeno pitanje – "zašto proganja v. d. direktorku Vidraka", odborik Popović je rekao da on ne progoni gospođu Nenadović, nego je govorio o tome šta i kako v. d. direktorka Vidraka radi u radno, a ne u slobodno, vreme.

 

"Kritikujem njen rad za vreme radnog vremena i korišćenje resursa Vidraka, koji inače nema pravilnik o korišćenju vozila. Građani treba da znaju da je gradonačelnik Valjeva formirao radnu grupu za rešavanje problema u komunalnim preduzećima, a ne čelu te grupe je glavni urbanista Jasna Mićić. Ako komunalno preduzeće dobro radi čemu radna grupa? Zahtevam od gradonačelnika da se proveri sve što sam rekao i da budemo obavešteni o preduzetim merama", rekao je opozicioni odbornik Dragan Popović kome se, za razliku od Rstića, predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić (SNS) nije zahvalila, ali jeste opomenula da mu "ističu dva minuta replike".

 

U raspravu o tome šta i kako radi v. d. direktorka Vidraka uključila se i odbornica SNS Ivana Petarić, koja se sa skupštinske govornice obratila Kseniji Badem Nenadović.

 

"Direktorka, nadam se da ste se u svom slobodnom vremenu sa svjim saradnikom lepo proveli na toj žurci i nikoga ovde ne treba da zanima šta radite u slobodno vreme. Imate pravo i na zakonsku pauzu na kojoj možete da idete gde god hoćete".

 

Verovatno je odbornica Petarić smatrala da v. d. direktorka JKP Vidrak na tu "zakonsku pauzu" može da ide službenim vozilom i da pauzira koliko god hoće, a ne koliko je zakonom propisano, i da nakon "zakonske pauze" ne mora da se vrati u kancelariju, odnosno na svoje radno mesto.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 43 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...