Registracija Prijava preko FB
SNS prostorije (foto: Đorđe Đoković)
SNS prostorije (foto: Đorđe Đoković)
10.09.2021, 06:55

U nedostatku argumenata SNS vređa i omalovažava

č: | fb:

Nepostojeći Gradski odbor Srpske napredne stranke u Valjevu oglasio se saopštenjem povodom teksta "Bežanje od novinara, laži i marketing", objavljenog u internet novinama Kolubarske.rs.

 

Uprkos našoj uređivačkoj politici da ne objavljujemo saopštenja za javnost političkih partija, orgnizacija i udruženja, koja ne neguju javnost rada, ne održavaju konferencije za novinare, koja ne odgovaraju na naša pitanja, a s obzirom na to da se ovo saopštenje odnosi na našu redakciju, prenosimo ga u celini.

 

Ovog puta ćemo zanemariti i činjenicu da je saopštenje uvredljivo i da nije potpisano Povereništvo Srpske napredne stranke Valjevo, nego je potpisano Gradski odbor SNS Valjevo koji je raspušten u oktobru 2020. godine.

 

Saopštenje

 

Povodom objavljenog članka na portalu "Kolubarske.rs", pod nazivom "Bežanje od novinara, laži i marketing", koji se svodi kako primećujemo na manipulaciju činjenicama, pristrasno izveštavanje i besraman napad, optužbe i omalovažavanje predsednika Republike Srbije, premijerke Srbije, ministara u Vladi Republike Srbije, kao i lokalne vlasti u Valjevu i Srpske napredne stranke. Imamo potrebu da zbog ovdašnje javnosti razjasnimo neke činjenice i time prekinemo dalja spinovanja kojima je ovaj portal poslovično sklon, bar kada je u pitanju delovanje najveće političke stranke u Srbiji.

 

Pravilo je da u javnom razgovoru, naročito ako se on vodi sa predstavnicima vlasti, kod novinara dominira konvencionalnost, a upravo konvencionalnost je najvažnija mera ukusa, ali i smisla razmene informacija.

 

Međutim, "piskaranje", pomenutog portala svedeno je na lični obračun, uz govor mržnje, netrpeljivost i cinizam bez iole dostojanstva. Teško je očekivati da ovakav javni govor bude inspirisan moralnim kodeksima i kulturom javnog govora. Ovakvom načinu "piskaranja" najveći problem je što im upravo argumenti nedostaju, u kojima je fabrikovanje istine kroz zamenu teza i plasiranje poluinformacija odavno postala praksa.

 

Koliko je ovom portalu strano novinarstvo i objektivno izveštavanje govori činjenica da se u javnost plasiraju isključivo saopštenja pojedinih opozicionih stranaka, dok se saopštenja Srpske napredne stranke ne objavljuju. Ali ne zameramo, nema ni potrebe, znamo da istina najviše boli.

 

Manipulisanje činjenicama se ne pojavljuje slučajno, to je najčešće rezultat svesne namere da se izgradi neistinita priča, ali je i rezultat nepoznavanja materije o kojoj se piše. Konstrukcija društvene stvarnosti pojedinca, a ne objektivno primljene informacije, može uticati na njegovo ponašanje u društvu. Prema tome, kognitivne pristrasnosti mogu ponekad dovesti do neprecizne procene, nelogične interpretacije tj. ono što je opšte poznato kao iracionalnost, poredeći sebe sa Tanjugom, umišljajući da nijedan događaj u gradu, pa ni konferencija za novinare ne bi trebalo da se održi bez prisustva ovog izuzetno značajnog portala i visokoumnih pitanja. Uverenja kod ljudi da ih prosečna inteligencija ili čak netačne pretpostavke od kojih polaze čine podesnim da govore o nekom problemu, karakteristična je za ljude koji misle da su u nečemu bili uskraćeni u životu, pa takvi stignu u novine – i počnu da progone sve redom, da pronalaze u svakom čoveku ono što je najgore u njemu, da u svemu vide aferu, da u svemu vide zlu nameru.

 

Međutim, novinarstvo daje velike mogućnosti, ne bismo rekli da daje moć, ali daje velike šanse da se stvari vide na različite načine. Važno je znati da nisu svi objavljeni tekstovi zapravo novinarski. Njihova vodilja je da je bolje pokrenuti lavinu lažnih vesti samo da se ne bi rekla istina. Ono što je zabrinjavajuće je da su te laži kobne, jer je uloga odgovornog novinara prepuštena šarlatanima, koji nemaju osećaja griže savesti prema obmani naroda. Stoga, ti isti "kvazinovinari" su plaćeni za svoje laži, klevete, neljudskost i mržnju, kako bi širili teror nad onima koji nisu istog mišljenja. Gradski odbor Srpske napredne stranke Valjevo, najoštrije osuđuje prljavu kampanju koja se vodi protiv Gradske uprave Valjeva, kroz naručene i zlonamerne tekstove.

 

Spinovanje i plasiranje izmišljenih vesti, kao i stavljanje realnih ličnosti u negativan i lažan kontekst, jasan je pokušaj politizacije institucija lokalne samouprave i to upravo od strane onih, koji ne samo da ništa nisu dali ovom gradu, već su ga unazadili prodavajući maglu. Nakon 2000 – te uništena su sva preduzeća koja su vredela u Valjevu, ali pojedinci nostalgično pišu o tom periodu, kao vremenu blagostanja.

 

Jasno je da je izmišljanje, laganje i klevetanje njihov način borbe. Način Srpske napredne stranke je s druge strane, rad, poštenje i rezultati, koji su u Valjevu jasno vidljivi. Zato tajkunima i njihovim medijima poručujemo da narod zna ko radi za njegovu dobrobit, a zna i ko laže iz besa, nemoći i pakosti.

 

Gradski odbor Srpske napredne stranke Valjevo

Aktuelno

Skulptura francuskog umetnika  (foto: Bogoljub Arsenijević Maki)
Kultura Pre 8 sati 33 minuta

U "Trnavcu" izložba skulptura "Homo Tribalicus"

U galeriji Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića" večeras u 19 časova biće otvorena izložba skulptura francuskog umetnika Nikole Buvea pod nazivom "Homo Tribalicus".

Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
Trupni portret Pre 11 sati 4 minuta

Pozdrav iz JNA

Mora da ste viđali, kod dalje, bliže, familije, ili bar na filmu, fotografije mladića sa titovkama i petokrakom, koje su bile u srcu, ili grbu SFRJ, ispod kojih je pisalo "Pozdrav iz JNA". Tako su...  · 1 komentar