Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (foto: www.valjevo.rs)
Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (foto: www.valjevo.rs)
29.09.2021, 14:30

Tri decenije od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

č: | fb:

Navršilo se 30 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, čija je žrtva postala simbol otpora i patriotizma. Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je sa majorom Milanom Tepićem 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara, braneći vojno skladište municije.

 

Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine je major Milan Tepić, suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

 

Tužni jubilej ove godine je protekao bez velikog skupa, zbog epidemioloških mera, ali herojstvo Stojadina Mirkovića nisu zaboravili predstavnici grada Valjeva i valjevske Kasarne.

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (Foto: www.valjevo.rs)

 

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uz vojničke počasti, cveće je na bistu Stojadina Mirkovića, koja se nalazi u dvorištu Osnovne škole "Miloš Marković" u Donjim Leskovicama, položila delegacija na čelu sa komandantom Garnizona u Valjevu, pukovnikom Sašom Stojiljkovićem.

 

U ime grada Valjeva i gradonačelnika Lazara Gojkovića, cveće je položio član Gradskog veća Nenad Patijarević. Porodica Stojadina Mirkovića i majka Anka, sa direktorkom škole Nevenkom Vasić čuvaju uspomenu na hrabrog vojnika, koji je prozvan "Sinđelićem podno Povlena".

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović je juče razgovarao sa porodicama majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića.

 

U nedelju je Udruženje „Srbski svetionik“ organizovalo spomen marš od Valjeva do Donjih Leskovica za Stojadina Mirkovića i Milana Tepića.

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (Foto: www.valjevo.rs)

 

Nakon tri decenije od pogibije hrabrog momka iz valjevskog selaispod Povlena, sigurno je da nije zaboravljen, ali da se nikada ne možemo adekvatno odužiti za njegovu žrtvu.

 

U valjevskom naselju Popare jedna ulica je nazvana po njemu i o herojstvu Milana Tepića i Stojadina Mirkovića snimane su TV emisije, napisane knjige, pesme, novinski članci. Ipak, najvažnije je da se uspomena na poštenog momka iz Gornjih Leskovica čuva u srcima, najpre njegovih zemljaka, a potom i širom Srbije i čitavog sveta, gde žive Srbi, jer do majke Anke često dolaze informacije o aktivnostima poštovalaca lika i dela Stojadina Mirkovića i Milana Tepića.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 37 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 14 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara