Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2021, 07:08

Stanje drveća u Parku Pećina je "jako nezadovoljavajuće"

č: | fb:

"Zdravstveno stanje drveća u Parku Pećina je jako nezadovoljavajuće te je neophodno uklanjanje obolelog i sadnja novog", navodi se u Izveštaju o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina koji su uradili stručnjaci u oblasti zaštite šuma sa Šumarskog fakulteta.

 

Kako je navedeno u zaključku Izveštaja, ekipa stručnjaka koju čine dr Slobodan Milanović, vanredni profesor i dr Ivan Milenković, docent, kao i specijalista za vizuelnu procenu zdravstvenog stanja stabala inž. Ljubomir Popara sa saradnicima, elaborat je urađen na osnovu rezultata pregleda i vizuelne procene zdravstvenog stanja stabala u parku-šumi Pećina.  

 

U izveštaju je navedeno koja stabla su obolela, u kojoj meri i u kom delu parka se nalaze, uz preporuku koja stabla treba ukloniti što pre, koja "treba pratiti i po potrebi orezati", međutim nije navedeno koliko i kojih vrsta drveća će biti "uklonjeno što pre".

 

Na stablima je zabeležen veliki broj saprofitskih gljiva, tumori, mehanička i oštećenja od insekata koja dovode do slabljenja, sušenja i prelamanja drveća, stoji u Izveštaju. Navedeno je i da su stabla četinara i lišćara, koja su naizgled zdrava, u lošem stanju i detaljno su opisane sve pojave, koje mogu da ugroze bezbednost posetilaca, a posebno dece.

 

Predloženo je uklanjanje obolelih stabala, kao i sadnja novih starosti 7 do 10 godina. Kako je navedeno u Izveštaju, "cilj ove intervencije je da se sačuva park-šuma od daljeg propadanja, a novom sadnjom da se unapredi višefunkcionalnost urbane šume".

 

"Predložene su sadnice voćkarica, čime će se povećati brojnost ptica, kao i dečja radost. Veliki broj drvenastih vrsta i cvetno dekorativnih će uneti posebnu čar u park - šumi i učiniti je idealnim mestom za kako fizičku rekreaciju, tako i mentalnu relaksaciju svih posetilaca", piše u zaključku Izveštaja o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina koji je uradilo preduzeće "Foresting" iz Beograda sa stručnjacima u oblasti zaštite šuma sa Šumarskog fakulteta na zahtev preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline".

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 sati 19 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...