Uroš Đokić  (foto: Kolubarske.rs)
Uroš Đokić (foto: Kolubarske.rs)
02.12.2021, 10:51

Nenarodna vlast koja donosi nenarodne zakone mora da ode

č: | fb:

"Zakoni koji su nenarodni, koji nisu u službi naroda i koje donosi nenarodna vlast, moraju biti izbačeni iz pravnog života jednako kao što nenarodna vlast mora napustiti političku scenu Srbije, naravno na predstojećim izborima", poručio je u Valjevu na konferenciji za novinare potpredsednik Izvršnog odbora Narodne stranke (NS) advokat Uroš Đokić.

 

On je dodao da su zakoni o referendumu i eksproprijaciji suštinski važni za pravni i društveni život u našoj zemlji, otuda veliko nezadovoljstvo građana zbog usvajanja ta dva zakona. Poručio je da Narodna stranka potpuno podržava građane i razume zbog čega narod negoduje protiv ovih zakona.

 

"Zakon o eksproprijaciji je nešto što udara direktno na privatnu svojinu na instituciju koju poznaje naš Ustav i svi međunarodni relevantni pravni akti. Predložene izmene Zakona o eksproprijaciji, koji je već usvojen, predviđa da se, kada je utvrđen javni interes eksproprijacija sprovodi po hitnom postupku. To u praksi znači da imamo javni ineteres koji utvrđuje Narodna Skupština u kojoj sedi 180 poslanika SNS-a koji kažu da postoji javni interes iako mi nemamo pojma da li je to zaista javni ili nečiji privatin interes. Kada dobijete rešenje o eksproprijaciji čitav postupak mora se sprovesti u tri plus pet dana i imate pravo žalbe koje bi trebalo apelacionim postupkom da se reši u 30 dana", naveo je Đokić.

 

Kako bi to izgledalo u praksi, potpredsednik Izvršnog odbora NS opisao je na jednom primeru domaćina iz valjevskog kraja.

 

"Imate u valjevskom kraju domaćina koji je od Kolubarske bitke na ovamo sticao imanje, razvijao svoje domaćinstvo, i kada dobije rešenje o eksproprijaciji treba u roku od 38 dana da se iseli, da nađe drugo imanje gde će preseliti svoje domaćinstvo, a novac će dobiti nekad u budućnosti u sudskom postupku koji može da traje neizvesno koliko dugo. Tu je već na prvi pogled jasno kakve sve mahinacije mogu da se dogode i zašto su ljudi nezadovoljni tim zakonom", rekao je Uroš Đokić.

 

Prema njegovim rečima nije slučajno to što je sada došlo i do promene Zakona o referendumu. Ranije je na referendum moralo da izađe 50 plus jedan posto građana upisanih u birački spisak, a sada nakon promene zakona dovoljno je da na referendum izađe bilo koliko birača i da se prosta većina izjasni da je za neko pitanje i onda je to pitanje, što se tiče naroda, prošlo filter legaliteta.  

 

"Ako znamo da u Skupštini Srbije, kako tvrde, imaju većinu od 60 do 70 posto birača, što je manje od 30 posto biračkog tela, to znači da, ako izađe na referendum, 30 posto birača može da reši jako važna i suštinski bitna pitanja za život na bilo kojoj teritoriji Republike. Otuda je potpuno razumljivo da postoji ogromno nezadovoljstvo kod naroda zbog ovakvih zakona i ovakvog razvoja situacije", rekao je Đokić.

 

Potpredsednik Izvršnog odbora Narodne stranke advokat Uroš Đokić poručio je građanima Valjeva da ukoliko iko bude imao bilo kakav problem sa državnim institucijama - tužiocima, sudovima, zbog izražavanja nezadovoljstva ovom situacijom slobodno mogu da se jave u kancelariju Gradskog odbora Narodne stranke u Valjevu gde će im biti pružena pravna pomoć. 

 

Aktuelno

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura Pre 1 dan 3 sati

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 3 sati

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...