Zagađen vazduh u Valjevu (petak, 4.02.2022.) (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (petak, 4.02.2022.) (foto: Đorđe Đoković)
08.02.2022, 08:17

I u februaru vazduh u Valjevu opasan po zdravlje

č: | fb:

Vazduh u Valjevu je i u februaru bio zagađen i opsana po zdravlje, saopštila je organizacija "Lokalni odgovor", koja sprovodi akciju "Aero Alarm".

 

Kako se navodi u izveštaju ove organizacije, od početka februara su svakodnevno zabeležena prekoračenja graničnih vrednosti. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu sedmicu je bila u petak, 4. februara, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti  od 151,97 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 105,48 µg/m3.

Zagađen vazduh u Valjevu (petak, 4.02.2022.)

Zagađen vazduh u Valjevu (petak, 4.02.2022.) (Foto: Đorđe Đoković)

U petak u 18 časova zabeležena je maksimalna satna koncentracije od 345,61 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, dok je subotu u 11 časova zabeležena najviša satna koncentracija od 210,93 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.


Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

 

Podaci iz lokalne merne mreže za monitoring kvaliteta vazduha u Valjevu pokazuju da je prošle godine zabeleženo najmanje 164 dana, dok je od početka godine zabeleženo 35 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu.

 

Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima po zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu, saopštila je organizacija "Lokalni odgovor", koja sprovodi akciju "Aero Alarm".

Aktuelno

Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
Predlozi do 21. avgusta Pre 6 sati 58 minuta

Nagrada "Beli" u čast pisca Radovana Belog Markovića

Udruženje "Beli Povlen" iz Valjeva ustanovilo je novinarsku nagradu "Beli", u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika. Priznanje će biti dodeljeno 28....

Dečji parkić u Naselju Milorada Pavlovića (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Objavljena javna nabavka Pre 1 dan 7 sati

Za tri eko-parkića devet miliona dinara

Ministarstvo zaštite životne sredine i grad Valjevo sa devet miliona dinara finansiraće izgradnju tri eko-parkića u okviru projketa "Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisija od divljih...  · 18 komentara