Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
08.02.2022, 08:17

I u februaru vazduh u Valjevu opasan po zdravlje

č: | fb:

Vazduh u Valjevu je i u februaru bio zagađen i opsana po zdravlje, saopštila je organizacija "Lokalni odgovor", koja sprovodi akciju "Aero Alarm".

 

Kako se navodi u izveštaju ove organizacije, od početka februara su svakodnevno zabeležena prekoračenja graničnih vrednosti. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu sedmicu je bila u petak, 4. februara, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti  od 151,97 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 105,48 µg/m3.

Zagađen vazduh u Valjevu (petak, 4.02.2022.)

Zagađen vazduh u Valjevu (petak, 4.02.2022.) (Foto: Đorđe Đoković)

U petak u 18 časova zabeležena je maksimalna satna koncentracije od 345,61 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, dok je subotu u 11 časova zabeležena najviša satna koncentracija od 210,93 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.


Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

 

Podaci iz lokalne merne mreže za monitoring kvaliteta vazduha u Valjevu pokazuju da je prošle godine zabeleženo najmanje 164 dana, dok je od početka godine zabeleženo 35 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu.

 

Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima po zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu, saopštila je organizacija "Lokalni odgovor", koja sprovodi akciju "Aero Alarm".

Aktuelno

Jelena Obućina (foto: NUNS)
NUNS na prvoj liniji - Za bezbednost novinara na internetu Pre 16 sati 31 minuta

Jelena Obućina: Pretnje se moraju prijaviti

BIRN je u saradnji s NUNS-om pokrenuo kampanju #NaPrvojLiniji kojom žele da skrenu pažnju na sve veći broj napada na novinare u digitalnoj sferi. Kolubarske.rs se pridružuju kampanji.  · 3 komentara

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 19 sati 57 minuta

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...