Deca (foto: Đorđe Đoković)
Deca (foto: Đorđe Đoković)
12.03.2022, 07:46

Prioritet gradske vlasti su vrtići

č: | fb:

Prioritet gradske vlasti je rekonstrukcija Šeste škole u vrtić i izgradnja novog objekta za najmlađe čime će biti rešen višegodišnji problem nedovoljnog broja mesta u valjevskim obdaništima, najavio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.  

 

On je na sednici Skupštine grada rekao da će, ukoliko sredstva ne budu obezbeđena iz drugih izvora, ti radovi biti finansirani iz gradskog budžeta.

 

- Završili smo tehničku dokumentaciju za prenamenu stare Šeste škole i pretvaranje tog objekta u dva vrtića, kapaciteta oko 450 mesta. Otprilike je toliko dece prošle godine ostalo neupisano, mada se sva nisu ni prijavila jer znaju da postoji problem sa nedovoljnim brojem mesta. Projekat smo poslali Ministarstvu prosvete, očekujemo odgovor. Videćemo da li ćemo dobiti neka sredstva iz kredita Svetske banke za taj projekat, a ukoliko novac ne budemo dobili, ta dva vrtića uradićemo iz budžeta grada Valjeva. Moramo pronaći sredstva i očekujem da te objekte privedemo nameni do kraja godine. To nam je cilj i na tome ćemo raditi već u narednim danima. Moram da kažem da smo uradili urbanistički projekat za novi vrtić u naselju Sretena Dudića, takođe smo aplicirali kod Ministarstva prosvete za kredit Svetske banke. Projekat je i dalje u fazi obrade i očekujemo informacije i u vezi tog novog vrtića - rekao je gradonačelnik Gojković.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

On je dodao da gradska vlast nije odustala ni od projekta dogradnje i rekonstrukcije vrtića "Bambi" u Kolubari 2, koji je pretrpeo manje izmene. Prema njegovim rečima za sredstva je aplicirano kod jedne ambasade, dodaje da je imao nekoliko kontakata te da je "ta ambasada iskazala zainteresovanost da pomogne, nismo odbijeni", otuda se nada pozitivnom ishodu.

 

Poslednje obećanje da će biti povećani kapaciteti za boravak najmlađih stiglo je prošle godine u maju od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića, koji je rekao da će Valjevo dobiti novi vrtić.

 

"Namera je da ministarstvo u saradnji sa gradom Valjevom izdejstvuje da se iz komponente 'Jedan' iz kredita Svetske banke opredele sredstva za izgradnju novog obdaništa koje će imati kapacitet oko 280 mesta. Ukoliko Svetska banka da novac, Grad na vreme obezbedi građevinsku dozvolu i neophodnu dokumentaciju, i ako sve odluke budu donete u razumnom roku, Valjevo će dobiti novi vrtić", rekao je Ružić u Valjevu nakon razgovora sa čelnicima grada.

 

Rečeno je da bi taj vrtić trebalo da bude izgrađen na padini ispod Vatrogasnog doma ka naselju Sretena Dudića, i za tu investiciju, prema rečima ministra Ružića, je potrebno oko milion i po evra.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 10 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...