Aleksandar Vučić obilazi toalet u Medicinskoj školi (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić obilazi toalet u Medicinskoj školi (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
30.03.2022, 06:54

Za deset godina pet investicija u Valjevu i to su "dela koja govore"

č: | fb:

Srpska napredna stranka predstavila je platformu "Dela govore" za, kako navode, informisanje o napretku Srbije. "Pomoću naših interaktivnih alata upoznaćete investicije širom Srbije. Podsetite se gde je Srbija bila nekada, a gde je sada zahvaljujući našem zajedničkom radu", navodi se u opisu sajta.

 

Na interaktivnoj mapi i Valjevo.

 

Navedeno je pet investicija u gradu na Kolubari za deset godina vladavine Srpske napredne stranke: Bizerba, Krstako, Dom zdravlja Valjevo, Medicinska škola "Dr Miša Pantić" i Gorenje. Neke od ovih investicija aktuelna vlast je pripisala sebi, a među "delima koja govore" na interaktivnoj mapi i projekat koji tek treba da bude realizovan!

 

Bizerba

 

"Nemačka kompanija Bizerba svetski je lider u proizvodnji vaga i jedan od vodećih dobavljača hardverskih i softverskih rešenja iz oblasti tehnologije vaganja, sečenja i etiketiranja. Fabrikom u Valjevu proširuju svoje proizvodne kapacitete i otvaraju 300 radnih mesta i za Valjevo i za ceo Kolubarski okrug", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".


A šta je zapravo: Kamen temeljac za izgradnju nemačke kompanije Bizerba položen je početkom marta 2022. godine. Ove godine biće otvoren proizvodni pogon, prve godine zaposliće tri radnika, a do 2027. godine posao na neodređeno vreme dobiće 305 radnika, piše u Ugovoru o dodeli sredstava podsticaja. Kompaniji se odobrava preko 4,5 miliona evra, što je 15.000 evra subvencija po radnom mestu. 

Polaganje kamen temeljca za Bizerbu

Polaganje kamen temeljca za Bizerbu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Krstako

 

"U Beloševcu kod Valjeva 2019. godine otvorena nova fabrika beogradske firme Krstako. Ova investicija je vredna šest miliona evra i zaposliće ukupno 120 radnika u inicijalnoj fazi rada. Fabrika se bavi proizvodnjnom drveta i drvnih prerađevina, i smatra se jednom od zelenih investicija u lokalnu ekonomiju Valjeva", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".

 

A šta je zapravo: U vestima koje su objavili loklani mediji navedeno je da je u fabriku za preradu drveta Krstako, koja je otvorena 2019. godine, uloženo šest miliona evra, izgrađena je na livadi, uz podršku banaka i grada Valjeva. Milan Krstić, direktor i vlasnik fabrike izjavio je da se odlučio da investira u Valjevu zbog bukovih šuma u okruženju i saradnje sa lokalnom samoupravom.

 

Gorenje

 

"Kompanija Gorenje koja već godinama uspešno posluje u Srbiji, donela je odluku 2018. godine da prenese svoju proizvodnju frižidera iz Slovenije u Valjevo. Na taj način ova kompanija je otvorila dodatnih 200 radnih mesta, što će podići ukupan broj zaposlenih ove kompanije u Valjevu na 1.700", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".

 

A šta je zapravo: Fabrika Gorenje u Valjevu je otvorena 2006. godine i tada je zaposlila više od 1.500 radnika. Gorenje je do 2013. godine u Valjevo preselilo većinu proizvodnje aparata za hlađenje i zamrzavanje, dok je u Velenju ostala proizvodnja koja spada u višu cenovnu klasu, a 2018. godine proizvodnju svih frižidera i posebnu liniju ugradnih frižidera preselila je iz Velenja u Valjevo.

 

Dom zdravlja Valjevo

 

"Rekonstrukcija južnog dela zgrade počela  prošle godine. U toku je rekonstrukcija čitavog prostora Doma zdravlja. Za ovu investiciju opredeljeno je 297 miliona dinara", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".


A šta je zapravo: Rekonstrukcija Doma zdravlja je završena u junu 2021. godine. Vrednost radova, kako je saopšteno na otvaranju, je oko 350 miliona dinara, a sredstva je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. U pitanju je totalna rekonstrukcija preko 5000 kvadrata objekta Doma zdravlja, koji je izgrađen 1982. godine.

Renoviran Dom zdravlja

Renoviran Dom zdravlja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Medicinska škola "Dr Miša Pantić"

 

"Medicinska škola u Valjevu obnovljena i rekonstruisana u avgustu 2016. godine. Radovi su izvedeni u vrednosti od preko 150 miliona dinara", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".


A šta je zapravo: Vrednost radova, koji su okončani u avgustu 2016. godine je 20,6 miliona dinara. Rekonstruisan je krov na objektu Medicinske škole, zamenjena je stolarija u dvorišnom delu zgrade i na centralnom objektu u Karađorđevoj ulici i rekonstruisani su toaleti.

 

SNS u postignuća ostvarena "zahvaljujući našem zajedničkom radu" ubraja i projekat "Čista Srbija u Valjevu", koji još uvek nije ni započet.

 

Čista Srbija

 

"U opštini Valjevo u okviru projekta Čista Srbija, biće izgrađeno 182.315 metara kanalizacione mreže i postrojenje za preradu otpadnih voda u vrednosti 18.398.760 evra, koja će obuhvatiti 71.600 stanovnika. Ukupna vrednost projekta u Valjevu je 94.456.932 evra. Izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda ima nemerljiv značaj za zdravlje ljudi i osnovu normalnog funkcionisanja života. Sprovođenjem projekta čuvaju se i čiste reke, jezera, zemljište, biodiverzitet, a ovde će se sačuvati reke Kolubara, Gradac, Obnica i Jablanica. Očuvanje vode za piće je glavni resurs u predstojećim godinama, čemu će projekat Čista Srbija veoma doprineti", piše na interaktivnoj mapi "Dela govore".

Fekalije u centru Divčibara

Fekalije u centru Divčibara (Foto: Kolubarske.rs)

 

Možda je u prethodnij deset godina u Valjevu bilo još "dostignuća" Srpske napredne stranke, ali se nisu našla na interaktivnoj mapi jer nisu vredna pomena ili nisu "dela koja govore".

Aktuelno

Akcija
Akcija "Tvojih 15 minuta" Pre 1 sati 23 minuta

Zašto Valjevci izlaze na predstojeće lokalne izbore?

Glasam jer je to moja dužnost, glasam jer je to obaveza. Glasam iz navike. Glasam jer hoću da podržim državu. Borim se za bolje sutra. Za budućnost mladih. Da ne odem u inostranstvo. Nisam...

Vučević i Gojković - otvaranje Gerontološkog centra (foto: )
Izbori 2024 - Politički marketing Pre 1 sati 22 minuta

SNS: Pet razloga koji čine Valjevo još boljim

Da li ste znali da je napokon otvoren Gerontološki centar? Valjevo danas ima realizovane projekte kojima može da se pohvali, a građani mogu da budu sigurni da će data obećanja biti i ispunjena - za...

Parking Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
Raspisan tender Pre 23 sati 9 minuta

Grad kupuje 38.000 litara goriva

Gradska uprava kupuje 38.000 litara goriva, vrednost tendera je 7,1 milion dinara. Prošle godine kupljena je identična količina, a rekordna je bila 2018, potrošeno je 74.000 litara, dok je pre osam...  · 4 komentara

Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Na platou Centra za kulturu Pre 1 dan 1 sati

Ulična akcija "Tvojih 15 minuta"

U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju je pokrenula kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U petak 24. maja od 11 do 14 časova na platou Centra za...  · 2 komentara